Logo DigitálníDomácnost.cz

Přeskočit na navigaci

Aktuálně Domluvte si návštěvu digitální domácnosti na Praze 4. Volejte na 603525050.

A je to tady: jahody - a s nimi vám řídicí systém domácnosti nepomůže!

Vydáno: 29. 05. 2018  |  Aktualizováno: 30. 05. 2018   |  Počet zobrazení: 298

Autor:  Milan Loucký   |   Zdroj: DigitálníDomácnost.cz

Copak doma, tam máte vše pod kontrolou a na dotek svého tabletu, který ovládáte všechno ve svém domě. Můžete si před sluncem stáhnout žaluzie, nastavit si klimu tak, aby vám bylo dobře. Pak ale vyjdete na zahrádku - a tady možnosti chytré domácnosti končí.

Zavařovací hrnec Sencor SPP 2100

Zavařovací hrnec Sencor SPP 2100


Záhon jahod, který si dal loni pohov, se vzmužil a zpoza zelených listů na vás vykukují krásně červené jahody. Na kolena a šup mezi ně! Odkládáte je do košíku a najednou zjistíte, že je plný. Vztyk! Pro další košík! Do pokleku a jede se dál. Když se narovnáte, pokud to ještě vůbec jde, máte smíšené pocity: na jednu stranu radost z množství sklizené úrody, a na stranu druhou bolavá záda, špinavé ruce a cestou do kuchyně se vám vkrádá na mysl myšlenka: „Co já s tím proboha budu dělat?"

Tím to ale nekončí. Pokud ve vás kromě příznivce moderních technologií tříme i kus zahradníka, podobný stav je na keřích s ostružinami, rybíz bude coby dup, prostě nastává čas, jak to řešit. Ano, můžete dětem udělat bublaninu, ale garantujeme vám, že po dvou- až třídenní konzumaci i vaše děti začnou pohrdávat přídělem ovoce usazeného v koláčích.

Co s tím vším najednou?

Nabízí se tedy jedna velká příležitost: zavařit to všechno a schovat na hnusné podzimní večery nebo zimní dny, to proto, abyste si připomněli ty krásné dny, kdy jste nadávali, že je horko, ale na druhou stranu vám bylo teplo.

Čerstvé a šťavnaté kousky ovoce, které proměníte ve sklenici voňavého džemu, domácí marmelády či kompotu, vám zejména v zimním období, kdy je nabídka sortimentu ovoce a zeleniny dost střídmá, přijde vhod. Abyste se ze sezónních výpěstků mohli radovat nejen v době, kdy dozrávají v zahradách, zkuste je zpracovat a uchovat pomocí zavařovacího hrnce.

Ty tam jsou ale doby, kdy jste v železářství koupili zavařovací hrnec, postavili jej na plotnu, půl hodiny do něj nalévali vodu za současného ohřívání, pak vložili sklenice s dary zahrady, a přitom po očku sledovali teplotu vody na teploměru, který vztyčeně koukal na tento hrnec. Pak opatrně vyndat sklenice z horké vody, tu vylít do dřezu. Krucifix, to pálí!

Dneska to vlastně ani nejde, protože doba se změnila. Nad sporákem máte digestoř, kvůli které se tam takový zavařovací hrnec ani nevejde, natož pak ještě půl metru vysoko nad hrnec čnějící teploměr.

Zavařovací hrnec na úrovni doby

Takže je třeba poohlédnout se kolem sebe a najít řešení. Jedním z takových je zavařovací hrnec Sencor SPP 2100, jenž je vybaven celou řadou šikovných funkcí a díky možnosti volby času a teploty, splní vlastně každé přání kuchaře i dané suroviny na její zpracování.

Sencor SPP 2100 je všestranný pomocník s celkovým objemem 27 litrů a příkonem 1800 Wattů, pojme najednou až 14 zavařovacích sklenic (o objemu jednoho litru). Můžete jej použít také ke sterilizaci zeleniny, k přípravě horkých nápojů - punče, čaje, svařeného vína a dalších, ale též k vaření nejrůznějších druhů polévek ve větším množství, což se hodí, když k vám přijede návštěva čítající několik jedinců okolo deseti ba i více. Ostatně sedmadvacet litrů polévky to je porce klidně i pro padesát návštěvníků…

Aby vám práci zjednodušil a urychlil, jak se patří, je hrnec vybaven dvěma režimy zavařování, z nichž první pracuje nepřetržitě, u druhého si pak můžete pomocí časového spínače nastavit zavařovací dobu od 20 do 120 minut. Nedílnou součástí přístroje je rošt na zavařovací sklenice s průměrem 31,1 cm, výtokový kohoutek pro pohodlné stáčení horkých nápojů nebo vypouštění vody k ohřívání sklenic, dále termostat pro plynulé nastavení teploty v rozmezí 30-100 °C i skryté topné těleso. Na dosažení zvolené teploty vás upozorní zvuková signalizace, takže nemusíte být neustále ve střehu a hlídat, kdy už nastane ten správný čas vložit sklenice s dobrotami dovnitř.

To je zatracený rozdíl, že? Vypouštěcí ventil, automatické hlídání teploty, nastavení času pobytu sklenic ve varné lázni, možnost vařit polévky - to v pozinkovaném hrnci z dávných dob našich babiček a mnohých maminek nebylo vůbec možné. A tak klidně můžeme nazvat tento zavařovací hrnec chytrým společníkem v domácnosti a je to i důvod, proč o něm na DigitálníDomácnosti.cz píšeme.

Praktický domácí pomocník pamatuje navíc při práci i na bezpečnost, což dříve možné nebylo. Rukavice a bystré oko dříve bylo základem, stejně jako odhánění dětí z kuchyně při manipulaci se zavařovacím hrncem z dávných dob. Sencor je totiž vybaven dvojnásobným bezpečnostním jištěním: ochranou proti přehřátí i ochranou proti přehřátí při chodu naprázdno, což vás během zavařování uchrání od nejedné skutečně „horké" chvilky. Zvláště, pokud máte malé a všetečné děti.

Jednoduchá je i údržba - díky smaltovanému povrchu, který nijak neovlivní výslednou chuť ani vůni připravovaných dobrot, stačí vnitřní prostor umýt podobně jako kterýkoli kuchyňský hrnec, aniž byste přitom museli zápasit s usazeninami a napečenými zbytky.

Zavařovací hrnec Sencor SPP 2100 je k dostání za slušnou cenu kolem 1.800 Kč a myslíme si, že to jsou dobře investované peníze. Snadnost použití, připravenost k provozu, snadné vypouštění vody, hlídání času i teploty, možnost nejen ohřívat, ale i v něm vařit. To je dobrá investice do budoucna.

Takže tímto novým společníkem můžete vyřešit hned několik problémů, třeba i to, že špičkový guláš, který jste uvařili a na party nabídli vaší návštěvě je stále připraven ke konzumaci přihříváním i po půlnoci, kdy na návštěvníky vaší akce přichází opět hlad nebo spíše chuť.

A vy, až zítra nebo pozítří zakleknete do řádků mezi jahody nebo seberete další ostružiny, už budete vědět. Ano, s cukrem či bez něj jsou nejlepší. Pro znalce trochu sladkého mléka. Nebo šlehačky navrch. Ale ten zbytek, ta kila, která by jinak shnila, se vysypou do sklenic, přidá se trochu želírovacího prášku naředěného podle návodu, obsah se zalije a sklenice uzavře. A šup s tím do zavařovacího hrnce! Cvak, cvak. A za chvíli máte hotovo. A přitom se můžete bezpečně věnovat jiné práci či zábavě. Hrnec všechnu to složitou a dříve nepříjemnou práci udělá za vás!

A na Silvestra neznám nic lepšího, než když si ke sklence šumivého vína otevřete sklenici s jahodami, které jste na konci května s trochu překotně najednou vyskočivšími teplotami, zavařili. A vychutnáte si ji. Je zasloužená, zcela jiné než čerstvé jahody dovezené v prosinci z Holandska, bez chuti, vůně i zápachu. Prostě červená hmota ve tvaru jahody. Zato ty vaše ze sklenice, ty jsou…


Hodnocení:

 | Počet hodnocení:

0

Sdílej na: Delicious Delicious Facebook icon Facebook Bookmark and Share



Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód NCP652.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.











Kontextová navigace

Úvodní strana A je to tady: jahody - a s nimi vám řídicí systém domácnosti nepomůže!

Přihlášení

Pro přihlášení k vašemu účtu vyplňte následující údaje.

X 

Registrace

Zaregistrujte se k odběru NewsLetteru z portálu DigitálníDomácnost.cz a mějte přehled o novinkách a trendech.
Registrací získáte také možnost účastnit se diskusí u článků.

Informace o Newsletteru

X