Co všechno udělají muži pro to, aby si nacpali břicha metodou vaření sous vide

Než se dostaneme k recenzi Sous Vide Stick, což je taková varianta vaření za nízkých teplot pod bodem varu vody, neodpustím si malé zamyšlení.

Jak tvrdí většina žen - i když existují světlé výjimky - muži jsou tvorové líní a za všech okolností se snaží si zjednodušit práci. Všechno jim neskutečně dlouho trvá, protože pracují na mnoha důležitých úkolech, které je třeba prioritně řešit. Psát, překládat, odpovídat na dotazy, doporučovat svým kamarádům ty nejlepší spotřebiče a televizory.

A tak vznikla v myslích mužů automatická pračka, aby ten zmatek, spojený s praním prádla byl o mnoho snazší. A tak v programech dnešních praček najdete programy, které už za 15 minut odsmradí ponožky a provoní propocenou košili. Času je málo a je třeba stihnout spoustu dalších aktivit. Fotbal, pivo s kamarády…

Pak přišla sušička. Proč zažívat po každém praní to otravné věšení prádla, že? A tak to šlo dál.

Až mě před asi pěti šesti lety upozornil můj kamarád Miloš Chadt, který se věnuje testům a opravám spotřebičů a bílé techniky, na jednu velmi zajímavou věc. Pomalý hrnec.

Všechno v něm jde pomalu, žádný spěch. Vložíte maso a necháte ho několik hodin vařit, abyste z něj po několika hodinách, teď ale myslím třeba osm dvanáct hodin, ochutnali boží vývar, který je tak dobrý, že jste jej ještě nikdy nejedli.

Sám jsem přišel na chuť pomalu vařeným jídlům, když jsem objevil recept mé kamarádky na pomalu pečenou kachnu. Prvních osm hodin se dá přežít, protože se peče při 80 °C, takže vlastně krom vrnění trouby nic necítíte, ale po pomazání medem a zvýšení teploty pak zažíváte pravý mužský hladový stres. Ta vůně! Ale ještě čtyři hodiny, tři, dvě…

… s pak ji vyndáte.

A ona se rozpadá. A ta šťávička. Honem knedlík, zelí - a jde se na to. V komunitě, ve které žiju, nikdo kachnu nejí, takže si ji jak se patří vychutnávám, mám to rozdělené na čtyři porce, ale většinou sdružím porci 1 a 3 a pak 2 a 4 - a sním ji hned na dvakrát.

Pomalý hrnec

A podobné touhy jsem zažíval, když jsem u Miloše mohl ochutnat přípravu skvělého hovězího vývaru. Nejde totiž o to, jídlo uvařit, ale těšit se na něj, počkat třeba 16 hodin, až se z kostí i masa vyvaří úplně všechno dobré, pak přisypat zeleninku a na mé přání ještě do ní nakonec třeba zavařit špecle.

Má to ale jednu velkou nevýhodu. Pomalý hrnec je pomalý hrnec, který se ocitl ve skříňce pod dřezem vedle hrnce tlakového a skvělého univerzálního hrnce na pečení, přípravu rýže a těstovin, to vše volbou programu a jeho spuštěním. Ale: jsou to velké krámy, zabírající moc místa.

A tak jsem žil v této oblasti tak dlouho, dokud mne další kamarád - gurmán - neupozornil na něco, co zabere mnohem méně místa, ale odvede to skvělou práci. Pod značkou Lauben si totiž můžete koupit Sous Vide Stick, tyčinku, která se ponoří do běžného hrnce, má dole vrtulku, chráněnou tak, aby nedočkavce neporanila. Pokrm, který chcete metodou sous vide uvařit, zabalíte do dodávaných vakuovacích sáčků, vložíte do vody a uvaříte. Oproti pomalému hrnci ale za daleko kratší dobu na doporučené hodnotě teploty.

Vaření metodou sous vide v běžném hrnci

Není to vůbec nic složitého. A tak třeba steak uvařený touto metodou si v sobě nese, díky tomu, že „šťávička" nemá kam uniknout, skvělou chuť - a navíc se maso „nesmrskne", jak se tomu stává při pečení v pánvi. Jak ukazuje toto video, jde o metodu, používanou v michelinských restauracích, kdy vaříte při nižších teplotách ve vakuu kratší dobu - a to je rozdíl ve srovnání s pomalých hrncem, i když i zde existují recepty, které „trvají" několik hodin. Výsledky, jak jsem mohl zjistit, jsou neočekávaně vynikající. Do sáčku vložíte všechny ingredience, dodávaný zip lock sáček uzavřete (nebo si jej zavaříte pomocí pomocí vakuovačky Vacuum Sealer při použití fólií Sous Vide Foil 2085). A aby se při dlouhých časech vaření - tady existuje paralela s pomalým hrncem - voda nevyvařila, doporučuje se používat koule Sous Vide Balls 50. Ty mají funkci pokličky a zadržují vodu, aby neunikala, a přitom v hrnci jí zůstal dostatek k tomu, aby se pokrm, ponořený ve vodě v hrnci nevařil na sucho. Tohle je totiž věc, která se u pomalých hrnců stává.

Metoda sous vide je šetrná k pokrmu, ten si při pobytu ve vakuově uzavřeném sáčku zachová všechny příchutě - a pokud k němu přiložíte zeleninu a koření, máte naprostou jistotu, že všechno se „vevaří" do pokrmu a ten bude po vyjmutí ze sáčku ideální a skvěle podráždí vaše chuťové buňky. A ještě jedna a výhoda. Po čas vaření vás nebude nic dráždit, protože vůně pokrmu se rozvine až poté, co sáček s uvařeným pokrmem roztrhnete a jídlo vyjmete, takže žádné otázky typu: „Kdy už to bude?" nebo „Co to tu tak voní?"

Jídlo je překvapením

Na webových stránkách společnosti Lauben máte k dispozici několik příkladů, jak uvařit třeba perfektní steak. Na obrázku vidíte srovnání steaku, jak jej připravíte na pánvi (vlevo) a metodou sous vide (vpravo). K tomu není co dodat.


A pokud se stanete příznivcem metody vaření sous vide, je jasné, že další informace o pokrmech si najdete sami na internetu s doporučenou teplotou vaření a dobou pobytu pokrmu v hrnci.


Co se týče samotného přístroje Sous Vide Stick, tak tady získáváte jedinečného pomocníka, který se snadno ovládá jedním otočným knoflíkem. Jím nastavíte nejen požadovanou teplotu, ale i čas vaření. A aby se vám v hrnci „neplandal", je vybaven závěsným poutkem, které jej drží v hrnci ve svislé poloze kdy je vaření nejefektivnější. Stiskem otočného knoflíku odstartujete proces vaření. Pozor, před tím, než vložíte pokrm, je nutné zahřát vodu na provozní teplotu a teprve pak začít měřit čas.

A to je všechno.

Co to stojí?

Ponorný vařič Sous Vide Stick pořídíte za doporučenou cenu 3.590 Kč, což se může zdát dost, ale tohle zařízení svoji hodnotu má a oceníte ho při vaření masa, ryb i zvěřiny, prostě všeho, co metoda sous vide dokáže.

A vyplatí se i ostatní věci kolem sous vide? Zcela určitě ano. Lauben Sous Vide Balls jsou užitečným pomocníkem při vaření sous vide. Díky jejich použití nebudete muset doplňovat vodu do vodní lázně ani při několikahodinové přípravě pokrmů. Pokud necháte sous vide vařič běžet přes noc, nemusíte se bát půlnočních alarmů kvůli vypařené vodě, jak tomu někdy bývá u pomalých hrnců. Balónky nahrazují pokličku, jednoduše je vysypte na vodní hladinu v nádobě. Kromě toho, že zabraňují vypařování vody, pomáhají také lépe udržovat teplotu a zabraňují tepelným ztrátám. Princip je zcela jednoduchý. Horká voda může i při teplotách pod bodem varu vytvářet páru, která na povrchu na hladině plavoucích balónků kondenzuje - a opětovně stéká do vodní lázně. Takže únik vody formou par je v podstatě zanedbatelný. Takže 550 korun investice do balónků se určitě vyplatí.

A co vakuovačka Vacuum Sealer (1.990 Kč) a fólie (199 Kč)? Tady je rozhodnutí na vás. Spolu s varnou tyčí Sous Vide Stick jsou dodávány uzavíratelné sáčky, ale vy můžete pokrm i zavařit do fólie, a to tehdy, když vám třeba uzavírací sáčky dojdou. Nehledě na to, že můžete zabalit uvařený pokrm a dát jej do mrazničky pro pozdější konzumaci. I to zvyšuje hodnotu vakuovačky.

Jedna rada s tím související: pořiďte si lihový fix a popisujte si, jaký pokrm jste zavakuovali a do mrazničky vložili - a kdy to bylo (datum). Tak získáte přehled o tom, co na vás v mrazáku čeká a nebudete překvapeni tím, že jste vyjmuli jiné jídlo, než jste původně chtěli, protože všechny zamražené pokrmy vypadají stejně…

Sous vide

Poté, co peru v automatické pračce a suším prádlo v sušičce, podlahu umývám robotem, o kterém jsme tu nedávno psali, pomalý hrnec byl pro mě něčím, co nadchlo mé chuťové buňky. Ovšem pokrmy připravené metodou sous vide, posunují level kuchařské dovednosti zase o kus dál - přímo na profesionální úroveň - a to přímo u vás doma. Chce to zkoušet, jaké ingredience dát do sáčku, než ho vložíte spolu s pokrmem, ale stojí to za to. Tak třeba stejk, připravený touto metodou byl už na první pokus velmi dobrý, ale na třetí byl absolutně perfektní. Chce to jen, po vzoru našich babiček, zavést receptář, kam si píšete, co jste všechno na vaření použili - a případně si to upravovat podle toho, jak získáváte během času další zkušenosti.

Stojí to za to!


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: vynikající!

Shrnutí: Vaření metodou sous vide s pomocí Lauben Sous Vide Stick je v současné době posun na nejvyšší level v přípravě pokrmů. Jde to snadno a jednoduše. Ohřejete vodu na teplotu, v jaké se pokrm bude vařit, vložíte pokrm uzavřený v sáčku, aby neztratil nic ze své chuti, nastavíte čas, po jaký se bude vařit, stisknete kruhové ovládací tlačítko. A pak čekáte. Po skončení vaření jste upozorněni, že jídlo můžete vyjmout - a hned po otevření sáčku vám vaše čivy podráždí omamná vůně, linoucí se z uvařeného pokrmu.

Dobrou chuť.

Budiž čest chlapům, kteří tohle vymysleli (nebo i ženám?)!

Zveřejněno: 31. 10. 2019