Chladnička v letním počasí: zvládne to?

Nečekaná horka se asi letos hned tak asi nevzdálí, což je dobře, protože si můžeme užívat krásné dovolené a vyhřívat se na sluníčku. Tím, kdo ale proti takovému počasí protestuje, jsou domácí přístroje. A protože jde o to, abychom v takovém vedru měli jistotu, že naše potraviny budou vždy „fresh", připravili jsme vám sedm malých rad, které vám mohou pomoci, aby vaše chladnička a následně i vy byli stále fit.

1. Nenechte potraviny dotýkat se zadní stěny chladničky

Při provozu chladničky je důležité myslet na to, že potraviny se nesmějí dotýkat zadní stěny! Po zadní stěně totiž stéká do odtokového kanálku zkondenzovaná voda. Pokud je potravina (nebo její obal) přiložena na zadní stěnu, namrzlé části mohou zanést odtokový kanálek a zkondenzovaná voda pak teče do prostoru chladničky.

2. Hlídejte si starší chladničky

U starších chladniček se může ve velkých vedrech klidně stát, že systém chlazení už nestačí udržovat správnou teplotu v prostoru pro potraviny. V případě, který byl popsán v bodě 1, pak může dojít při vzájemném dotyku potraviny se zadní stěnou chladničky k růstu plísní, což má za následek nutnost důkladně vyčistit obsah chladničky specializovanými výrobky. Přitom může dojít i k degradaci kvality zde uložených potravin, což má za následek jejich vyhození.

Určitě v tomto případě ale uvažujte o koupi nové chladničky, nikdy před tím nebyla vhodnější doba na jejich koupi. Systém A+++ dnes není žádnou výjimkou a výrobcem garantovaná roční spotřeba vám zajistí, že z vaší peněženky nebudou utíkat peníze do „luftu".

Počítejte s námi: případem je starší lednička, která nemá dokonalou izolaci chladicího prostoru a jejíž dveře nepřiléhají správně díky „povadlému" těsnění dveří, se spotřebou agregátu kolem 100 W, který běží v horku klidně i celý den. Spotřeba elektrické energie jen za jeden jediný den je tady kolem 2,4 kWh elektrické energie! Za týden je to pak 16,8 kWh a za měsíc v dobách horka to je přes 60 kWh, ročně pak až 900 KWh!

Například moderní chladnička s mrazničkou Electrolux ERB36300X pracuje ve třídě energetické účinnosti A++ s roční spotřebou 235 kWh. Srovnejte si tedy černé a bílé a položte si karty na stůl. Pokud bychom počítali cenu jedné kilowatthodiny elektrické energie pět korun, dopočítáte se, že provoz takové starší ledničky za jeden letní měsíc vás stojí 300 korun (za rok asi 4 000 korun) s tím, že agregát, který běží neustále, se v horku může snáze porouchat. Pokud odhadneme (v zimě se topí) že taková chladnička vás ročně stojí na energii kolem tří čtyř tisícovek (u zmíněné chladničky A++ je to kolem stovky za měsíc, nebo 1 200 Kč/rok), pak nová chladnička se zaplatí podle její ceny za dva až šest let. Navíc máte jistotu, že potraviny budou vždy připraveny ke konzumaci.

A ještě něco. Moderní chladničky v případě výpadku proudu mohou udržet potraviny v chladu díky dokonalejšímu těsnění a izolaci až 36 hodin! Pravěká lednice z vlastní zkušenosti z před několika let sotva dvě hodiny.

3. Čistěte pravidelně těsnění dveří

Nezapomínejte také čistit těsnění dveří, které bývá slepené od vyteklých tekutin a pak může dojít k jeho zlomení. Těsnění dveří není z gumy, ale speciálního plastu, který je citlivý na nečistoty.

4. Dveře otevírejte jen na nezbytně nutnou dobu!


V kuchyni, kde je vyšší vlhkost než v jiných pokojích vašeho domu díky tomu, že se zde vaří a tvoří se pára, především u mrazničky hrozí možnost tvorby námrazy. Jen minutu pootevřená dvířka zapříčiní tvorbu ledu na šuplících a mrazicích roštech (u starých modelů, nové už mají rošty vestavěné přímo ve stěnách chladicích zařízení) a to takovou, že po zamrazení (zavření dvířek a po určitě době) nelze šuplíky s potravinami vůbec vytáhnout. Násilné vysouvání šuplíku s potravinami pak může poškodit rošt s chladicí kapalinou.

U chladničky zase dochází k tvorbě námrazy, která negativně ovlivňuje její chladicí výkon. I když jsou nové modely vybaveny účinným systémem odstraňování námrazy (no-frost), přeci jen námraza snižuje účinnost chlazení v tomto prostoru. Večere typu: tak co tu máme k jídlu s otevřenými dveřmi a kocháním se pohledem na to, čím jsme chladničku naplnili, nechte do filmů a do vtipů a pro jídlo choďte účelově. Vybrat, otevřít, vyjmout, zavřít. Hotovo. Jen tak dokážete ušetřit a zachovat potraviny čerstvé a připravené.

5. Odmrazujte

Důležité je také pravidelné rozmrazování a čištění vnitřního prostoru chladničky. Čištění je jednodušší se specializovanými čisticími prostředky.

6. Náležitou péči věnujte zabudovaným chladničkám

U zabudovatelných chladniček pamatujte na jejich odvětrávání, které předepisuje výrobce v návodu. Vlivem nedostatečného odvětrání může dojít k zadření kompresoru důsledkem přehřátí. Na takový typ poruchy, který je zapříčiněn nedodržením návodu, se nevztahuje záruka výrobce.

7. Zachovávejte lednici čistou


Nejsme prasátka, abychom jedli to, co nám dají. Stává se tedy, že občas se vnitřek lednice zašpiní například od jídla, které přeteklo přes okraj hrnce. Otisk na vnitřku chladničky může být zdrojem pro tvorbu různých plísní a to není pro vaše trávicí ústrojí to pravé. Čistěte pravidelně vnitřek lednice speciálním prostředky, především v létě to má maximální smysl - i když během roku rovněž. Čistá chladnička je vysvědčením pro vás.

Více informací například zde .

Zveřejněno: 04. 08. 2012