Android TV mají problém s úložištěm

Televize běžící na Android TV mají problém s velikostí úložiště, která standardně úplně neodpovídá potřebám dnešní doby. A Google na to reaguje.

Interní úložiště na televizích má v současné době průměrnou velikost okolo 8 GB, což je v porovnání se smartphony, kde je 64 GB často víceméně minimum, strašně málo. Nároky na software se však neustále zvyšují a televize tak v tomto ohledu výrazně zaostávají.

Společnost Google se na tuto situaci rozhodla zareagovat změnou formátu aplikací pro Android, a to z APK na tzv. aplikační balíčky (App Bundles) AAB. Výhodou AAB oproti APK je hlavně cca o 20 procent menší velikost instalace, ale také fakt, že pokud nějaké aplikace dlouhodobě nepoužíváte, můžete je archivovat.

Vývojářům dává Google čas na migraci jejich aplikací z APK na AAB do května 2023. Americký gigant očekává, že migrace jedné aplikace jim zabere v průměru tři dny. Od Androidu 13 Google chce, aby všechny nové Android TV a Google TV disponovaly interní kapacitou na úrovni minimálně 16 GB.

Zveřejněno: 28. 11. 2022