Aplikace pro rodičovskou kontrolu používá až polovina českých rodičů

Jak dětem omezit čas strávený u displejů a zároveň neomezovat jejich rozvoj? Jedním ze způsobů jsou aplikace pro rodičovskou kontrolu. Podle průzkumu společnosti netbox je využívá 44 % rodičů, část z nich dokonce několik aplikací současně. Co všechno dokážou a jak vybrat tu nejvhodnější?

Mezi rodiči jednoznačně vedou aplikace, které jsou součástí operačních systémů nebo služeb, které rodiče sami využívají. „Nejčastěji dotazovaní rodiče důvěřují rodičovské kontrole v rámci operačního systému Windows, na kterou se spoléhá každý třetí z nich. Druhým nejzmiňovanějším softwarem je pak Family Link z dílny předního světového vyhledávače, který preferuje 18 % rodičů,“ vyjmenovává Lukáš Pazourek, marketingový ředitel internetového poskytovatele netbox. „Naplnilo se i rčení o zlatých českých ručičkách – objevili se totiž i rodiče z řad IT nadšenců, kteří rodičovským softwarům nedůvěřují, a naprogramovali si tak vlastní bezpečnostní řešení,“ dodává Lukáš Pazourek.

Mezi dalšími zmiňovanými aplikacemi se pak vyskytovala především řešení od společností soustředících se na vývoj antivirových programů. Ta však využívá řádově pouze několik jednotek procent rodičů, což může být dáno i tím, že jsou na rozdíl od prvních dvou řešení často zpoplatněná. Každý desátý rodič pak aplikace kombinuje, navzdory tomu, že jednotlivé aplikace většinou nabízí podobné funkce – monitoring času stráveného u zařízení, nastavení večerky, správu povolení k instalovaní aplikací nebo omezení přístupu na vybrané webové stránky.

„Jednotlivé aplikace se liší nejen cenou, ale především mírou uživatelské přívětivosti. Klientům tak doporučujeme řídit se i vlastní technologickou zdatností. Asi 70 % rodičů totiž v rámci průzkumu přiznalo, že v otázce internetu a jeho zabezpečení do jisté míry tápou,“ říká Jiří Kučík, odborník na kyberbezpečnost ze společnosti netbox.  Ideálním způsobem je si aplikaci nejdříve „osahat“. „Naprostá většina placených aplikací nabízí i neplacené demo verze, které umožňují se s prostředím nejprve seznámit a ověřit si tak, zda je aplikace dostatečně přehledná a srozumitelná,“ dodává Kučík.

Aplikace pro rodičovskou kontrolu jsou však pouze jedním z nástrojů, jak děti před potenciálně škodlivým obsahem na internetu chránit. „Nejdůležitější je s dětmi o problematice pravidelně hovořit, např. o důležitosti volby silného hesla, což dle průzkumu pravidelně dělá pouze 39 % rodičů, nebo o tom, co všechno jim na internetu při nezodpovědném chování na internetu hrozí,“ uzavírá Kučík.

Průzkum proběhl na jaře 2021 na vzorku 750 respondentů z řad klientů společnosti netbox.

Doprovodný obrázek: Pixabay

Zveřejněno: 17. 03. 2021