Bude dostatek čipů? Kdy?

Nedávno jsme vás informovali o tom, že na některé počítače se čeká poměrně dlouho. Tato zajímavá informace ale dopadá i na výrobce automobilů i na zájemce o výkonné grafické karty.

Jistě je vám známo, že na ploše letiště v Hradci Králové se kupí vozy Škoda Auto, které jsou tam dováženy na podvalnících a rukama vystrkovány na parkovací plochu. Důvod? Nejsou čipy, takže auta jsou sice dokončena, ale nejsou osazena čipy v elektronice motoru a v elektronice dveří. Čipů je prostě nedostatek.

Další zajímavá věc je ta, že nejsou k dostání výkonné, ba ty nejvýkonnější grafické karty. A tak, jak plyne z páteční reportáže Událostí na ČT1, například v Alze prodávají těmito kartami vybavené celé počítače. A prodávají se dobře. Na samotné výkonné grafické karty se čeká v pořadnících, a to docela dlouho. Důvodem je skupování těchto karet obchodníky, kteří je pak obratem prodávají dál dalším zájemcům na několikanásobek jejich ceny. Je jasné, že výkonné grafické karty, tedy jejich hardware slouží k těžení kryptoměn. A proto se rozhodli výrobci grafických karet k radikálnímu řešení. Jakmile karta zjistí, že je používána k těžbě kryptoměn, ihned se sníží výkon procesoru a hardwaru. Takové karty pak jsou pro „těžaře“ bezcenné, i když určitě se najde nějaký úskok, jak výkon „z karty dostat“.

Nad nedostatkem výkonných čipů ale nepláčou jen výrobci aut, ale třeba i mobilních telefonů. Řešení? Zatím neexistuje. Musíme čekat, až se situace na trhu rozuzlí sama. Tato situace nahrává ale firmám, vyrábějícím své čipy především v Číně a Tchaj-wanu. Ty by mohly brzy zvýšit svůj podíl na celosvětovém trhu a nahradit některé zaběhlé čipy od známých firem.

Milan Loucký,
šéfredaktor

Ilustrační obrázek: Pixabay

Zveřejněno: 07. 05. 2021