Dataxis: V oblasti smart TV platforem letošek rozhodne

Letošní rok bude rozhodujícím rokem, který ukáže, které platformy na trhu chytrých televizí budou vládnout a které naopak budou mít potenciál spadnout do propadliště dějin.

Tvrdí to analytická firma Dataxis, podle které jsou stálými lídry trhu Tizen od Samsungu a webOS od LG. Jenže v posledních dvou letech začaly těmto dvěma šlapat na paty Roku OS a Android TV od Googlu.

Trochu zajímavou pozici má Roku OS, a to mimo severoamerický region. Do Evropy totiž tenhle systém přišel poměrně pozdě a nestihl se zde prosadit tak, jak si jeho tvůrci představovali. Navíc zásadní partner Roku OS, čínská TCL začíná diverzifikovat portfolio, což v konečném důsledku znamená, že Roku OS nebude jejím partnerem exkluzivním.

Kromě toho LG a Samsung svoje televizní operační systémy otevřely i pro jiné výrobce, což situaci Roku OS dále ztěžuje. Ale netýká se to jen Roku OS. Například Amazon Fire TV v našich končinách taky příliš rozšířenou platformou není, a i když se gigantovi v oblasti on-line nákupů podařilo vyjednat partnerství s Grundigem a JVC, tyto firmy, navzdory kvalitě svých výrobků, příliš velkého podílu na trhu nedosahují.

Zveřejněno: 26. 01. 2022