Denně o vás pečují a občas si zaslouží i vaši péči

Usnadňují vám chod domácnosti. Pokud ale chcete, aby vám dlouho a dobře sloužily, je potřeba o ně správně pečovat. Jak často a čím čistit domácí spotřebiče?

Čištění praček, myček nádobí a varných konvic závisí na složení vody, kterou používáte, zejména na její tvrdosti. V případě chladničky či odsavače par záleží na tom, jak moc spotřebič používáte. Důležité je řídit se pokyny v uživatelském návodu spotřebiče. Určitě neuděláte chybu, když sáhnete po speciálních prostředcích určených k čištění zvoleného spotřebiče. Ocet, kyselina citronová a další domácí triky spotřebičům příliš nesvědčí.

Chladnička a mraznička


Čištění prostoru chladničky a mrazničky spojené s jejím odmrazením doporučujeme dělat pravidelně, nejlépe jednou za půl roku. Zároveň je dobré vyčistit i odtokový kanálek, který se nachází na zadní straně spotřebiče a odvádí vodu z chladničky. Předejdete tak jeho ucpání. Kondenzor umístěný na zadní straně umývejte podle jeho zašpinění a ve chvíli, kdy odmrazujete spotřebič.

Pračka

Po každém praní byste měli otřít manžetu pračky, zejména pokud bude pračka delší dobu v nečinnosti. Zabráníte tím vzniku plísně a zápachu. Jednou za čas opláchněte i zásobník na prací prostředky, abyste odstranili usazené zbytky od prášků, gelů a aviváží. Filtr pračky doporučujeme čistit několikrát ročně. U pračky je také v závislosti na tvrdosti vody potřeba provádět pravidelné odvápňování. V případě, že ho neprovádíte a používáte tvrdou vodu, dojde k zanesení topného tělesa vodním kamenem, následnému lokálnímu přehřátí a nevratnému poškození topného tělesa.

Sušička

Sušička má několik filtrů a jejich pravidelné čistění je pro správnou funkci spotřebiče zcela nezbytné. Umístění těchto filtrů závisí na konkrétním modelu sušičky, nicméně každá sušička má jeden základní filtr, který je potřeba čistit po každém sušení. Ostatní filtry doporučujeme čistit podle návodu spotřebiče.

Mikrovlnná trouba


Potraviny ohřívejte v mikrovlnné troubě vždy přikryté umělohmotným poklopem, který dostanete koupit v každém slušném obchodě. V opačném případě se mohou kusy potravin dostat až na tukový štítek a v případě jeho poškození může dojít k neopravitelnému poškození celého spotřebiče. Vnitřní prostor mikrovlny pak můžete čistit prostředkem určeným na nerezový povrch.

Myčka

Myčka nemá možnost zbavovat se zbytků potravin, proto je důležité před vložením do myčky smést z nádobí všechny zbytky. U myčky je třeba pravidelně doplňovat sůl, a to i v případě, kdy používáte tablety, které sůl obsahují. Pokud používáte tablety bez leštidla nebo nepoužíváte tablety vůbec, je nutné pravidelné doplňování leštidla. Dále je vhodné pravidelně čistit filtry a celý prostor myčky, pro který použijte čistící přípravek určený pro myčky nádobí.

Rychlovarná konvice

Rychlovarnou konvici je potřeba pravidelně odvápňovat v závislosti na tvrdosti vody a četnosti používání. Vodní kámen usazený uvnitř varné konvice nepůsobí nijak vábně a navíc způsobuje vyšší spotřebu energie a pomalejší ohřev vody. Pokud se odvápňování chcete vyhnout, používejte vodu z filtrační konvice. Voda z ní neobsahuje vodní kámen a díky tomu je i chutnější.

Varná deska


Na varnou desku použijte nejprve škrabku pro čištění tvrdých usazenin a vodního kamene a následně využijte čisticí prostředek na sklokeramické desky.

Trouba


Pokud máte troubu s pyrolytickým čistěním, stačí jen zapnout čisticí program, při kterém se vnitřek trouby zahřeje až na 500 °C a veškeré připečené zbytky jídla se spálí na prach. Ten pak jednoduše setřete navlhčenou utěrkou.

Digestoř

Důležité je pravidelné čištění filtrů. Uhlíkové filtry je pak nutné pravidelně měnit. Některé odsavače mají indikaci nasycení uhlíkových filtrů nebo jsou vybaveny indikátorem efektu filtrace.

Vysavač

U sáčkového vysavače je pochopitelně potřeba pravidelně měnit sáčky a u bezsáčkového vysavače je nutné vyprazdňovat zásobník na prach. Dále je vhodné u obou typů vysavačů pravidelně čistit a vyměňovat motorový filtr, HEPA filtr i další filtry.

Žehlička

Stejně jako u varné konvice je důležité i žehličku pravidelně odvápňovat, a to v závislosti na četnosti používání a tvrdosti vody. Pokud nechcete, aby se vám žehlička zanášela vodním kamenem, používejte vodu z filtrační konvice.

Kávovar

Pravidelné čištění a vyprazdňování odpadu je pro přípravu chutné kávy zcela nezbytné. Doporučujeme provádět pravidelné odvápňování. I tady se vám bude hodit filtrační konvice, neboť při používání tvrdé vody, může dojít k neopravitelnému poškození varné jednotky kávovaru.

Gril, toustovač, sendvičovač

Čistit spotřebič doporučujeme po každém použití. Zanechané zbytky potravin sice gril, toustovač ani sendvičovač nepoškodí, ale jsou nehygienické a nevzhledné.

(Na doporučení společnosti Electrolux/AEG)

Zveřejněno: 21. 02. 2014