Firma, která měla licenci na BlackBerry, končí

Pamatujete si ještě značku BlackBerry? Jejich telefony byly svého času těmi nejbezpečnějšími na světě a rádi je využívali podnikatelé či politici. Vlastnit BlackBerry bylo jednu dobu známkou prestiže a distingovanosti.

Jenže každá pohádka jednou skončí. Konec téhle konkrétní souvisí se společností OnwardMobility, která měla na pokračování značky BlackBerry licenci. Konkrétně se chystala vydat 5G smartphone BlackBerry s Androidem a fyzickou klávesnicí.

Právě QWERTY klávesnice byly v minulosti pro značku BlackBerry typické. Naopak Android nikoliv. Společnost BlackBerry ukončila veškerý vlastní vývoj hardwaru už v roce 2016 a outsourcovala ho na své partnery. Do roku 2020 měla licenční smlouvu s BlackBerry známější firma TCL Communication, od roku 2020 pak zmíněná OnwardMobility.

Ta však o licenční smlouvu v uplynulých týdnech přišla. A následně přišlo i to, co každý očekával – projekt BlackBerry 5G s Androidem byl uložen k ledu. Uvidíme, zda se hozené rukavice chopí (a vůbec bude moci chopit) nějaký jiný výrobce, který dokáže držitele značky BlackBerry oživit.

Zveřejněno: 22. 02. 2022