Jak snížit spotřebu elektřiny díky chytré domácnosti?

České domácnosti i podniky se čím dál častěji obrací k chytrým řešením v boji s energetickou krizí a účty za elektřinu. Existuje totiž celá řada zařízení pro sledování, plánování a řízení spotřeby, která umožňují významné úspory. Aplikace Home+ Control umožňuje uživatelům ovládat chytré produkty různý značek a efektivně tak kontrolovat výdaje za elektřinu.

Díky následujícím snadným krokům lze dosáhnout významných úspor.

Vizualizace

Úspory energií začínají přehledem spotřeby v domácnosti. Díky aplikaci Home+ Control budete mít pod palcem nejen celkovou spotřebu, ale i informace o jednotlivých položkách, a to v reálném čase. V podrobných grafech můžete také sledovat skutečné náklady na spotřebu konkrétních elektrických spotřebičů díky integrovanému voliči.

Dálkové ovládání a plánování

Díky přehledu hlavních položek spotřeby elektrické energie lze zamezit dalšímu plýtvání. Můžete tak vypojit spotřebiče, které nepoužíváte nebo vypnout ty, které zůstávají zbytečně zapnuté.

Pomocí chytrého telefonu můžete také jednoduše ovládat zařízení s největší spotřebou energie, jako jsou ohřívače vody nebo nabíjecí stanice pro elektromobily. Kromě toho však získáte kontrolu i nad osvětlením, roletami a dalšími elektrickými spotřebiči.

Dálkové ovládání umožňuje lépe plánovat spotřebu naprogramováním zapnutí nebo vypnutí určitých spotřebičů ve vybranou denní dobu. V aplikaci Home+ Control lze také naplánovat upozornění, pokud je například přístroj zapnutý příliš dlouho nebo mimo nastavený časový interval.

Automatické vypínání spotřeby

S ohledem na současnou energetickou krizi může v Evropě dojít ke snížení stropu některých smluv na dodávky elektřiny. Díky nadefinovaným parametrům upozorní aplikace Home+ Control uživatele při dosažení dané hranice spotřeby. Může v té chvíli také preventivně vypnout některé elektrické spotřebiče, aby nedošlo k přetížení. Priority jsou jednotlivým typům spotřebičů přiřazeny ve výchozím nastavení a lze je kdykoli v aplikaci přizpůsobit tak, aby se optimalizovala spotřeba bez ztráty komfortu.

Instalace

Pro připojení musí uživatel nejprve nainstalovat tzv. bránu (relé), které bude přenášet informace mezi chytrým telefonem či počítačem a elektrickými spotřebiči. Ta existuje v různých podobách a lze ji instalovat různými způsoby (do elektrického panelu, zabudovat do zdi nebo zapojit do zásuvky), přičemž výsledek je stejný. Po instalaci může uživatel vybavit svou domácnost připojenými výrobky a rychle ušetřit energii.

Aplikace Home+ Control je dostupná na Apple Store a Android Play Store.

Zveřejněno: 17. 01. 2023