Jak vybrat správný soundbar a vylepšit zvuk filmů

Ploché televizory jsou čím dál tenčí. To s sebou v mnoha případech nese jednu negativní vlastnost – klesá kvalita jejich zvuku. Špičkový audio systém, který by zajistil plný zvuk s hutným basovým základem, se nemá kam vejít. To je důvodem, proč je nyní tak oblíbená kategorie soundbarů, podlouhlých reproduktorů určených k instalaci na televizní stolek nebo nad televizor. Jak si ale vybrat ten správný?

Kvalitní obraz tvoří jen polovinu zážitku při sledování filmů. Skutečné vtažení do děje zajistí divákům až kombinace obrazu a působivého zvuku. Jak již bylo zmíněno v úvodu, většina dnes prodávaných plochých televizorů skutečně kvalitní zvuk nenabízí. Uživatelé jsou zpravidla překvapeni, když mohou porovnat rozdíl mezi zvukovou kulisou jejich televizoru a kvalitního soundbaru – speciálního aktivního reproduktoru určeného k vylepšení filmového zvuku.

Originální audio stopa filmů je dnes založena na prostorovém zvuku. Ten počítá mimo jiné s reproduktorem umístěným ve středu před divákem označovaným často jako „centr“, jehož úkolem je hlavně zvýšit srozumitelnost dialogů. Mnoho filmů je však dostupných nikoli s prostorovým audio formátem, ale jen se stereo zvukem. I v tomto případě může soundbar umět dialogy zdůraznit. Příkladem velmi kompaktního, ale výkonného soundbaru s touto vlastností, je Bose TV Speaker (k dostaná za doporučenou cenu 7690 Kč). Jedná se o rozměrové malé zařízení s překvapivě hutným zvukem a výraznými basy. Jeho dva krajní reproduktory jsou namířeny do stran a vytvářejí výrazný stereo efekt a střední měnič je nastaven tak, aby zdůraznil frekvence lidské řeči a zvýšil tak její srozumitelnost. Na tomto svém nejmenším soundbaru Bose demonstruje dlouholeté know-how při návrhu malých audio systémů s velkým zvukem. Díky jeho vlastnostem a integrovanému rozhraní Bluetooth ho lze snadno využít také k reprodukci hudby. V případě potřeby lze kabelem navíc připojit samostatný subwoofer.  

Další, rozšířenou funkcí některých soundbarů vyšších řad, je schopnost vytvořit z jedné „krabice“ simulovaný prostorový zvuk, který dokáže pomocí speciálních technologií pracovat s dalšími reproduktory a odrazy od stěn. Výsledný efekt poskytuje často velmi vysoký výkon a výraznější prostor než výše popsané systémy a k uším dokáže dopravit i efekty znějící posluchači jakoby zezadu. Mezi takové špičkové modely určené i pro vysoce kvalitní poslech hudby patří například Bose Soundbar 700 (24.990 Kč). Přesné nastavení prostorového zvuku s ohledem na konkrétní dispozice místnosti zajišťuje automatická kalibrace zvuku pomocí speciálního mikrofonu umístěného na nejčastějším poslechovém místě. Přístroj lze doplnit o subwoofer i bezdrátové zadní reproduktory a je možné ho snadno kombinovat s dalšími reproduktory Bose řady Home Speaker ke komplexnímu bezdrátovému rozvodu hudby v celém domě.

Při výběru vhodného soundbaru je třeba si stanovit očekávání. Pokud chcete zkrátka vylepšit zvuk televizoru, postačí vám některý ze základních modelů, osazený ideálně třemi reproduktory, z nichž jeden zvyšuje srozumitelnost dialogů. Je-li hudba a zvuk obecně vaší vášní, sáhněte po některém ze sofistikovaných soundbarů s nejmodernějšími technologiemi s případnou možností rozšíření o subwoofer či zadní reproduktory.

 

 

 

Zveřejněno: 05. 12. 2020