Mini recenze: Herní sedmadvacítka – monitor za dobrou cenu

Společnost Philips nedávno uvedla na trh nový herní monitor s označením 2021 02 06 Herní monitor Philips 272E1GAJ/00. Měli jsme možnost jej podrobit krátkému testu. Jak dopadl?

Abychom věděli, o čem se bavíme, uvedeme hned zkraje cenu tohoto výrobku. U Alzy a v Datartu jej můžete pořídit za cenu 5.190 Kč, která se zdá být velmi dobrá. Odpovídají ale kvality nabízeného produktu této ceně nebo na něm najdeme nějaké nedostatky, které by jeho hodnotu mohly snížit? Čtěte dál – a uvidíte.

Displej je základem každého monitoru

Displej Philips VA LED 16:9 s úhlopříčkou 27 palců, tj. 68,6 cm, využívá technologii více doménového vertikálního vyrovnání. Ta poskytuje vysoké poměry statického kontrastu pro živý a jasný obraz. I když monitor snadno zvládne standardní kancelářské způsoby použití, je obzvláště vhodný pro fotografie, prohlížení webů, filmy, hry i náročné grafické použití. Technologie optimalizovaného řízení obrazových bodů umožňuje mimořádně široký pozorovací úhel 178°/178°, takže nabídne jasný obraz. Měli bychom ještě dodat, že rozlišením monitoru je v klasickém Full HD rozlišení, tedy 1920×1080 obrazových bodů. Zda vám to bude stačit nebo budete hledat monitor s rozlišením UHD, je na vás. Jas pro úplnost je 350 cd/m2, kontrast 3000:1.

Monitor disponuje technologií AMD FreeSync, Premium, která se postará o plynulý zážitek ze hry bez trhání obrazu. K tomu přispívá i vysoká frekvence obnovování obrazu 144 Hz, takže i rychlý pohyb osob v herním reji je pořád dostatečně plynulý a zásah bojovníka je pak mnohem přesnější. Hraní je pohodové i díky nízké odezvě 1 ms, takže obrazy postav nejsou trhané a rozmazané.

SmartImage optimalizovaný pro hráče

Philips pro majitele tohoto monitoru připravil nové uživatelské rozhraní, které je nejen přítulné, snadno pochopitelné, ale umožňuje během hry snadno nastavit rychlý přístup k některým volbám, takže si – v případě, že je to nutné – můžete v podstatě ihned změnit parametry zobrazování, aniž byste museli nějak dlouze bloudit v menu. Tohle se nám hodně líbilo.

Tak třeba režim „FPS“ (střelba z první osoby) vylepšuje tmavá témata v hrách, takže můžete lépe najít skryté předměty v temných oblastech. Režim „Závody“ zase přizpůsobí displej prostřednictvím kratší doby odezvy, vysoké úrovně barev a dalších úprav obrazu. Režim „RTS“ (strategie v reálném čase) nabízí speciální režim SmartFrame pro zvýraznění konkrétní oblasti a umožňuje upravit velikost i obraz. Režimy Hráč 1 a Hráč 2 umožňují uložit osobní přizpůsobená nastavení podle různých her pro zajištění nejlepšího výkonu. Musíme potvrdit, že při hraní her „s autíčky“ byl režim „Závody“ opravdu velkým pomocníkem.

Barvičky a ochrana zraku

Dá se říct, že jsme zde mohli využít i ultra širokou nabídku barev, které především v oblastech zelené, zdůraznění červené a výrazné odstíny modré barvy využili především při zpracování fotografií. Úroveň pokrytí barevného prostoru je tu 121,9% a to je velmi slušná hodnota. Monitor dále podporuje funkci snížení blikání obrazu, Flicker-free, která by měla zvýšit stupeň komfortu a zvýšit pohodlí obsluhy především při delší práci u monitoru. Vzhledem k omezenému času, který jsme na testování měli, ale nemůžete potvrdit, že právě tohle Flicker-free u toho monitoru přináší, ale budeme věřit výrobci, že při delších sezeních u počítače má jistě svůj nezanedbatelný smysl.

Podobně můžeme hovořit o „vypnutí modré“ neboli technologii LowBlue, které snižuje úroveň únavy očí, ale obrazy při jejím zařazení vypadají nepřirozeně. I přesto tu je a kdo chce, může ji využít a strávit u monitoru čas, dokud jeho hlava nespadne únavou na klávesnici…

Kupodivu ale režim SmartContrast přináší viditelné zlepšení obrazu při zpracování fotek nebo sledování videí. Zvýšením kontrastu na základě zjištění celkového obsahu, zobrazeného na displeji, je tento režim využitelný i u her. Monitor v rámci této technologie nabízí i režim snížené spotřeby Economy, který můžete využít, pokud chcete šetřit, rozhodnutí o jeho použití je zcela na vás. Je to spíše takové vytloukání klínu klínem, kdy výrobce se snaží za každou cenu nabídnout možnosti úspory energie – ale, jak jsme psali, tato možnost je sice využitelná, ale osobně raději využijeme plný výkon s maximálními možnostmi barevnosti, úrovně jasu i kontrastu. Takže, spíše úlitba „ekologům za každou cenu“.

Zvuk, ano, ale…

I tento monitor nabízí dva plochá reproduktory, jejichž výkon ale výrobce neuvádí, odhadujeme to tak na 2× 4 W. Zvuk je ale odpovídající a předpokládáme, že bude využíván jen v případě nutnosti. Ostatně většina hráčů používá headsety a drahná většina uživatelů pak nějaký hudební systém, připojitelný k počítači nebo notebooku. Ty hravě překonají kvalitou vestavěné reproduktory, které – jak jsme už napsali – slouží spíše jako z nouze ctnost a určitě bychom na ně nespoléhali při přehrávání hudby či videí nebo hraní her. Ale: co kdyby, jsou tu.

A ten zbytek?

Chválíme matné antireflexní provedení použitého panelu. Někdo tedy sice preferuje provedení lesklé, ale nám vyhovuje přesně tento typ. Přijde nám takový pohodový a nejsou na něm vidět otisky prstů, jejichž tvorbě se mnohdy při usilovném a zbrklém upozorňování na nějaký detail na obrazovce nevyhneme. Co se týče přípojných míst, máme tu DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, oba kabely jsou k monitoru včetně kabelu síťového přibaleny, a ještě sluchátkový výstup via Jack – můžete tedy využít vestavěné zesilovače pro hudbu do sluchátek. Pokud chcete monitor zavěsit na stěnu, můžete, k dispozici je tu držák VESA 100×100.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající!

Shrnutí: Philips 272E1GAJ/00 Gaming je výborný monitor za slušnou cenu, pokud chcete ušetřit a nevstupovat do oblasti UHD. Jeho velkou předností je úroveň vybavení, ale především pak barevnost, kde bychom ho označili za jeden z nejlepších, který jsme v poslední době testovali. A pokud se týče zaměření, pak bychom asi doporučili využít jej pro běžné domácí i kancelářské použití, přičemž (s omezením na rozlišení „jen“ Full HD) i k hraní her. Určitě se vhodné hry pro něj najdou, protože z vlastní zkušenosti, nás „herní maniak“ pro portfolium jím hraných her vyžaduje rozlišení UHD, především kvůli detailům. Nicméně, videa i zpracování obrázků na tomto monitoru v neprofesionální úrovni zcela postačuje a vyhovuje.

Zveřejněno: 06. 02. 2021