Minirecenze: Náušní sada Philips za rozumnou cenu

Philips přinesl na trh nový herní headset TAGH301BL s neodnímatelným mikrofonem, který vypadá velmi elegantně. Mušle mají obdélníkový tvar a průzvučný potah kryjící 40mm neodymové zvukové měniče má krásnou modrou barvu. Stejnou barvu zespodu má i kryt hlavového mostu, přičemž polstrování je na dotek měkké a příjemné. Příjemné je rovněž posazení na hlavě, které ani při delším používání na hlavě nevadí – a to opět díky příjemnému polstrování obou mušlí. Ty navíc velmi dobře (při správném nasazení a nastavení) kryjí hluk z okolí.

Díky nastavitelnému hlavovému mostu, kde každá strana má osm poloh pro každé sluchátko, si každý najde tu správnou polohu pro usazení na hlavě. Jak je u Philipsu zvykem, na konci hlavového mostu zevnitř je pak označení pozice sluchátek (R, L). Možná by to ani nebylo nutné, protože z levého sluchátka ční směrem dopředu dolů mikrofon, nesprávné nasazení není možné, protože by mikrofon mířil dozadu. Mušle jsou otočné o 90°, takže je možné je pootočit a položit na stůl, polstrování sluchátek na uši pak působí jako brzda, aby se sluchátka nepohybovala nekontrolovatelně po stolní desce nebo tam, kde jsou odloženy.

Mikrofon je umístěn na konci ohebné trubičky, kterou lze vymodelovat tak, aby vám mikrofon při práci, hraní nebo komunikaci nevadil, a přitom váš hlas byl dobře slyšet i na druhé straně. Je možné otočit mikrofon tak, aby vstupní otvory byly směrovány k vašim ústům nebo naopak odklonit tak, aby ten, s kým hovoříte, měl maximálně dobrou slyšitelnost a srozumitelnost. Opakujeme, že sluchátka se nám líbila hned na první pohled, protože jsou elegantní a ergonomicky dobře řešená.

Cena dobrá, poslech taky

Název článku hovoří o příjemné ceně. Ta je od necelých osmi set korun až lehce přes devět set. A to, jak ještě zjistíte, je cena velmi dobrá za to, co si kupujete. Má to ale jeden problém. Na velkých e-shopech jako je Alza, CZC.cz nebo Mironet sluchátka nebyla při psaní recenze ještě v nabídce (jejich označení je Gaming Headphones 3000 Series, model TAGH301BL). Ostatní malé e-shopy hlásí, že tato sluchátka (v polovině října 2021) se zřejmě stala hitem a jsou momentálně vyprodána. Zastoupení Philipsu pro Českou republiku nicméně tento problém řeší a slibuje, že přes své distributory zboží na obchody v brzké době doplní.

A vyplatí se to vůbec?

Určitě ano. Usazení na hlavě a pohodlí hodnotíme na výbornou. Svou roli zde hraje i nízká hmotnost sluchátek (211 gramů), takže je na hlavě ani nevnímáte. K tomu nahrává i opletený lehký kabel, zakončený čtyřpólovým jackem, takže sluchátka s dostatečně dlouhým kabelem (1,8 metru) fungují po zasunutí do protikusu třeba v mobilu i jako drátové handsfree. Mimochodem, při testování na mobilech Sony a Realme, byla druhou stranou hodnocena srozumitelnost lepší, než při použití v mobilech vestavěného hands-free, tedy komunikaci telefonu vzdáleného od ucha. Výrobce dodává i speciální kabel, který rozbočí 3,5mm přípojku na dva jacky: extra pro mikrofon a extra pro stereo sluchátka. Abychom nezapomněli, na kabelu najdete pasivní regulátor hlasitosti a vypínač mikrofonu. To je prima.

Komunikace přes programy je velmi dobrá, záleží spíš na kvalitě linky, která ovlivňuje výslednou výměnu slov. Náš gamesník sluchátka ale moc nevyzdvihl, protože používá profi headset pro e-sport. Podotýkám ale, že u takového řešení jsme na zhruba pěti- až šestinásobku ceny námi testovaného headsetu.

Citlivost sluchátek je 102 dB, ale trochu nižší, než bychom očekávali. Obdobné i levnější headsety mívají klidně i 122 dB. Ovšem pozor, taková sluchátka mívají mnohdy „plechový zvuk“ a menší frekvenční rozsah, kterému výrazně chybí basy. Philips headset má zvuk vyrovnaný přes celé frekvenční pásmo. Zdá se však, že na „spodku“ malinko chybí dravost basů. Nebojte, zkusili jsme i God is Death? od Black Sabbath s mohutnou basovou linkou. Abych byl upřímný, s nedávno recenzovanými sluchátky Philips a s mými Sony, oboje z kategorie Hi-Fi, je sice rozdíl patrný, ale „za ty prachy“ to fakt ujde. A myslím si, že k účelu komunikace se spoluhráči či spolupracovníky nebo obecně s těmi na druhém konci linky, splní svůj účel dobře. Já jsem zkoušel komunikaci přes Skype, při telefonování s headsetem připojeným k mobilu – a v obou případech mohu tento headset jen doporučit.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající.

Shrnutí: Headset Philips řady 3000 (TAGH301BL) velmi dobře sedí na hlavě, jsou lehká a při hraní a komunikaci nepřekážejí. Jejich přednes je velmi dobrý, citlivost a srozumitelnost mikrofonu je rovněž na velmi dobré úrovni. Hodnotu těchto sluchátek ale zvyšuje jejich cena, která je – dle našeho mínění – na velmi příjemné úrovni. A navíc, díky propojovacímu opletenému vodiči se kablíky hned tak nezlomí a headset vám bude věrně sloužit po dlouhou dobu. Předpoklady k tomu má.

Zveřejněno: 20. 10. 2021