Minirecenze venkovních kamer Tapo C310WS a C320WS

Společnost TP-Link je našim uživatelům dostatečně známá. Kromě výtečných routerů nabízí i kamery pro hlídání vnitřních i vnějších prostor. Dnes jsme vyzkoušeli hned dva modely venkovních kamer s označením Tapo C310WS a Tapo C320WS. Model 310 však už výrobce dále nenabízí.

Model C320WS má, na rozdíl od modelu C310WS vyšší rozlišení (2560×1440, 4MP snímač, oproti, 3MP snímači s rozlišením 2304×1296 použitému u modelu C310WS), jinak je jejich vybavení a funkcionalita naprosto stejná.

Ovládne vše

Obě kamery jsou (i) cloudové (viz dále), k jejich ovládání na místní domácí síti slouží aplikace Tapo. Ta je velmi zajímavá, protože umožňuje ovládat veškerá chytrá zařízení Tapo, třeba zásuvky či žárovky i jiná zařízení, jejichž počet i nabídka utěšeně roste. A po instalaci kamery jsem si uvědomil, jak geniálně vymyšlená tato aplikace je. A hned vám povím, proč tomu tak je. Pokud totiž máte v aplikaci zařazeno vícero zařízení, třeba chytrou zásuvku nebo chytré žárovky, můžete s nimi provádět hromadné akce, třeba akce „opuštění domu“. V tom případě jsou vypnuty všechny chytré zásuvky Tapo, které máte v aplikaci zavedeny, a zhasnou i všechny chytré žárovky Tapo. Samozřejmě, že si můžete nechat některé svítit, pokud chcete – to vše nastavíte ve velmi dobře promyšleném, až intuitivním ovládání aplikace Tapo.

Aplikaci můžete mít nainstalovanou ve více telefonech naráz a můžete z ní ovládat všechny chytré přístroje Tapo, co doma máte nezávisle na sobě, takže když táta právě odešel, zhasnul a po něm přicházející mamka si zase všude rozsvítí…  

Tapocare – váš cloudový ochránce

A teď ke kamerám. Ty mají spoustu možností, ale aby byly aktivní i mimo domácí síť, musejí být připojeny do cloudu s pomocí aplikace Tapocare, pak vás upozorní třeba na pláč dítěte nebo na to, že kamerou hlídané zóny někdo vnikl. Dostanete upozornění a záznam návazné události se uloží na cloud, takže si ho hned můžete – ať jste kdekoli – přehrát. Cloud zachovává záznamy po dobu až 30 dnů. U hlídaného prostoru si můžete nastavit snadno i jeho hranice, které jsou aktivní. Pokud nezvaná osoba vnikne do vymezeného prostoru, spustí se alarm, buď na mobilu nebo i skutečný, který může zloděje odradit.

Aplikaci Tapocare máte na zkoušku na 30 dní zdarma, provoz jednoho zařízení vás pak přijde na 85 korun měsíčně, dvou na 159, tří na 240 korun a deset (maximum) na 269 korun, můžete si službu předplatit i na rok za částky (v dříve uvedeném pořadí) 779, 1590, 2390 a 2800 korun.

Co kamera dokáže

Především dokáže zaznamenat obraz ve velmi dobré kvalitě (oba modely) a s přirozenými barvami. I v noci, kdy si osvítí snímanou scénu pomocí dvou infračervených diod, umístěných vedle osy objektivu, takže máte neustálý a perfektní dohled nad tím, se „venku“ děje.

Kameru jsem pořizoval proto, že nám v jezírku mizely ryby a v podezření byl kocour od sousedů. Moje přítelkyně ohradila celé jezírko plotem a nad něj ještě přidělala síť. Na nočních záběrech je zachyceno, jak se kočka snaží podlézt plot a podhrabat se k rybám. Neúspěšně, protože jsme plot uchytili napevno do země pomocí háků. Ovšem na jednom denním záběru se objevil dravec, který nalétával střemhlav do vody, ale narazil na síť, která ho katapultovala zpět do vzduchu, určitě byl překvapený, ale my zjistili, že nejen kočka, ale i dravci si k nám chodí na ryby. No, a protože nám sežrali koi kapry v hodnotě několika tisíc korun, kamera se brzy zaplatila.


Denní a noční snímek hlídaného prostoru přikládám (u nočního snímku je vidět časová osa záznamů pro snazší vyhledávání toho potřebného).

Kamera je ale fakt inteligentní, protože dokáže upozornit (pokud jej máte zapnuto) na to, že se chráněném prostoru něco děje. Kamera má dvě citlivosti nastavení upozornění, ale v případě, že je venku mlha, se na obrazovce objevují šmouhy a záznam běží takřka kontinuálně. To samé i v případě ani ne moc hustého deště. Musel jsem pak upozornění pípnutím vypnout, protože bych se v noci vůbec nevyspal. Čidla jsou velmi citlivá i v případě, že je nastaveno jejich nižší rozlišení. Na druhou stranu oceňuji, že záznam se aktivoval i v případě, že na 20 metrů vzdálené silnici projelo auto – v noci kamera detekovala jeho světla, ve dne pak jeho pohyb.

Co se týče kvality videa a citlivosti kamery pro aktivaci záznamu musím říct, že „za ty peníze“ si fakt koupíte skvělou kameru.

Tím to ale nekončí.

Připojení a zavedení do místní sítě

Kameru můžete připojit pomocí kabelu nebo přes Wi-Fi. Prvotní nastavení připojení k síti chce ale trochu trpělivosti, mně se podařilo kameru spárovat s Wi-Fi hot pointem až na popáté. Resetovací tlačítko je umístěno pod krytem, ve kterém se nachází i microSD paměťová karta, takže krytku přišroubujte až tehdy, když vám kamera v síti funguje, je nutné ji totiž několikrát resetovat (nebo jsem měl prostě smůlu). Ale vyplatilo se to.

Kamera se uchytí do držáku, který umožní ji otáčet kolem osy objektivu a naklápět – pouze však do jednoho směru. Video, které kamera snímá, se ukládá na zmíněnou microSD kartu, jejíž kapacita může být až 256 GB. Po jejím zaplnění se odmazávají (logicky nejstarší uložené záznamy). Samozřejmě je možné přes zařízení (mobil, tablet) připojené ke stejné síti, jako je kamera, sledovat online záběry z kamery. To je paráda!

Výtku ale mám ke zdroji napájení. Ten má připojovací kabel zakončen souosou koncovkou 5,5 mm, ale délka kabelu 1,8 metru je značně limitujícím faktorem! Takže, pokud bych si chtěl dát kameru nad vchodové dveře, musím si udělat „prodlužovačku“ (konektory typu „mamka“ i „taťka“ seženete v GM Electronic).

Bezproblémový provoz

Provoz kamery je bezproblémový, snadno si na ni zvyknete a pokud chcete, můžete využít i možnost obousměrné komunikace, kdy třeba pošťačce můžete sdělit, že už běžíte, ať ještě 30 sekund počká, můžete bafnout nebo zařvat na zloděje, tedy nechat reproduktor v kameře vestavěný zahřmít vašim výkřikem. V kameře je mikrofon (dobře citlivým, takže osobě na druhé straně rozumíte, i když kamera je třeba dva metry od místa, kde se osoba vyskytuje), tomu, co říkáte, je taky dobře rozumět. Jen si musíte zvyknout na to, že komunikace je v obou směrech mírně zpožděná, ale funguje. To závisí na průchodnosti sítě.

Pokud si nastavíte hlasité upozornění, při detekci osoby ve vymezené oblasti (kamera má i vestavěnou podporu umělé inteligence, AI), může kamerka spustit hlasitý, dost nepříjemný alarm. Osobně jsem ale přišel na to, že díky výše zmíněné citlivosti kamery, řvala kamera při jakémkoli pohybu před ní, takže jsem tuto funkci nakonec deaktivoval.

Díky aplikaci Tapo pak máte záznamy k dispozici, kdykoli si zamanete – a nalezení toho správného místa usnadňuje časová osa, kterou pohybujete vpřed či vzad tažením prstem. Můžete si ale zařadit až čtyřnásobnou rychlost přehrávání nebo je zpomalit pro studium záběrů až na osminu původní rychlosti.

Abychom to neprodlužovali, Kamera Tapo pro vnější prostředí, modely C310WS a C320WS jsou nepochybně nejlepší externí kamery v dané třídě, jaké můžete momentálně na trhu koupit. Obrovsky se mi líbí ovládací software Tapo, kterým můžete kameru nastavovat i vám umožní sledování záznamů. Pokud chcete přidanou hodnotu v podobě upozornění, pokud jste mimo dosah své domácí sítě, cloudová aplikace Tapocare je tu a slouží bezchybně.

A pokud si budete rozšiřovat služby chytré domácnost z komponent Tapo, pak můžete využít možnosti ovládání a několika přístrojů podle zadaných pravidel (například „odcházím z domu“, „vracím se domů“), kdy hromadně ovládnete více chytrých přístrojů v logických celcích.

Napadá mě příklad, který udělám příští rok. Nad garáží mám meandr z teplovodních hadic, ke kterým připojím čerpadlo s nastavením rychlosti průtoku a zásuvku Tapo na spouštění čerpadla za slunečných dnů. To budu ovládat přes Tapo. Těch nápadů je víc.

Takže kromě kamer hodnotím i aplikaci Tapo a Tapocare, které rozhodně dohromady u bezpečnostní kamery dávají smysl.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající!

Shrnuto: Externí kamery TP-Link Tapo C310WS a C320WS jsou vynikajícími pomocníky, které dokážou zaznamenat barevný obraz nejen ve dne, ale i v noci. Jejich instalace může být trochu komplikovaná, ale vyplatí se trpělivě zkoušet ji tak dlouho, až se povede – a pak vás kamera překvapí svými možnostmi. Co se týče instalace na zeď, tady bych možná uvítal možnost napájení přes ethernetový kabel (PoE) a podporu 5 Gb/s Wi-Fi (kamera umí jen 2,4 Gb/s, což způsobovalo problém při párování s jinak skvělým hot pointem Omada). Výrobci bych za domácí úkol zadal lépe vymyslet držák na zeď, aby umožníl kameře naklápět se do více směrů a ne jen do jednoho, a přimluvil bych se i za nejméně pětimetrovou napájecí šňůru od adaptéru. Citlivost kamery je vysoká i při nastavení nízké detekční úrovně, ale na to si zvyknete. Obě kamery považujeme v dané cenové hladině do 1.500 Kč za nejlepší produkt na trhu v současné době – včetně softwarové podpory.

Zveřejněno: 07. 11. 2022