Naše rychlé poznatky z telefonu Sony Xperia 5 II

Telefon mě zaujal, už když byl představen, a to zejména neobvyklým poměrem stran displeje 21:9, jako je plátno kina. A přitom má menší displej 6,1" než vlajková loď Sony Xperia 1 II 6,5". Tedy nový Compact od Sony? Já do teď používám Sony Xperia X Compact. I proto jsem chtěl oba telefony porovnat.

Telefon je díky poměru stran displeje opravdu dlouhý, a přitom úzký, stejně jako moje Xperia X Compact, ale vysoký jako telefon s větším displejem. Díky tomu se skvěle drží, ale na horní lištu telefonu prstem ruky, ve které ho držím, nedosáhnu.

Plusy telefonu

Tak především je to skvělý zvuk stereo reproduktorů, lépe hrající telefon jsem snad ještě asi neviděl – a hlavně neslyšel. Krásný OLED displej, spoušť fotoaparátu na boku, na kterou jsem hodně zvyklý, čtečka otisků prstů na boku je pro mě taky skvělá, na tu jsem taky navyklý. Telefon je neuvěřitelně rychlý díky své nekompromisní výbavě v podobě Qualcomm Snapdragon 865, 8 GB RAM a interní paměti 128 GB. Podpora 5G sítí je taky velký plus do budoucna. Také zejména já, který používám telefony Sony Xperia již šestým rokem, ocením zachování notifikační LED diody, a i programu ochrany baterie. Tento program prodlužuje životnost baterie, tedy naučí se, kdy se telefon pravidelně nabíjí, například v noci a pak ho nabije jen na 90 % kapacity. Do 100 % kapacity dobije baterii těsně před očekávaným odpojením telefonu z nabíječky např. před blížícím se budíkem nebo ho připraví do plného nabití chvilku před tím, než obvykle vstáváte, například v sedm hodin – podle svých hodin v hlavě. V tomto telefonu lze časový rozsah, kdy bude telefon takto fungovat nastavit pak samozřejmě i ručně.

Velkou výhodu vidím v minimální Xperia nadstavbě. Jedná se tedy skoro o čistý Android 10, jen s minimální nadstavbou Sony v operačním systému a nejsou zde žádné nucené aplikace třetích stran, které nejdou odstranit. Tedy kromě pár, jako například hry Call od Duty, Netflixu a možná ještě něčeho dalšího, co jsem přehlédl. Tedy mně to v telefonu nevadí.  

Velkým plus je voděodolnost dle IP68, tímto je Sony vyhlášené. Bylo by neobvyklé, když by tato funkce chyběla. A díky spoušti fotoaparátu se budete moci fotit i pod vodou, kde dotykový displej nefunguje.

Velké plus dávám Sony za zachování šuplíku na SIM a paměťovou kartu bez nutnosti použití špendlíku pro otevření.

Originální funkcí je tlačítko pro aktivaci Google asistenta na boku telefonu.

Co mě trošku zklamalo

Fotoaparát kazí software. Tedy až moc se výrobce zaměřovat na aplikace Photo Pro a Cinema Pro. Zde lze bez pochyby udělat fantastické snímky, které budou vypadat jako ze zrcadlovky a video také. Ale já takový profesionál nejsem. Videa ve své Sony videokameře HandyCam točím na automatický režim a ve foťáku také i ve svém Xpreria X Compact. Případně si nastavím nějakou přednastavenou scénu například Noční scénu. Ale v Pro aplikacích Xperia v tomto telefonu scény nejsou a vše si uživatel nastavuje sám. Tedy nic pro mě a rychlé focení…

Aplikace pro telefon jsou určitě dotažené až do konce. Ale to se o aplikaci Fotoaparát, což je aplikace pro focení, jak jsme z mobilů zvyklí, říct nedá. Je zde jen automatický režim focení, který je ochuzen o možnost HDR a video o 4K 60 FPS. To je možné jen v Pro aplikacích. Scény, na které jsem zvyklý jako je Noční scéna, Sport nebo ohňostroj zde také nenajdete. Vše je na vás v Pro aplikaci, kde si nastavíte nebo se spokojíte s automatickým režimem, který podle mého názoru na vše nestačí. Na 90 % scén stačit bude a i s těmi 10 % si více méně poradí. Jen možná pro mě by bylo lepší mít v telefonu přednastavené scény a standardní aplikaci, než další dvě aplikace Pro, které bych nepoužíval.

Na přístroji najdete tři fotoaparáty 12 + 12 + 12 Mpx s optikou Zeiss. Hlavní, širokoúhlý a s trojnásobným zoomem.

Bomba displej

Poměr stran displeje je jedna z věcí, proč jsem chtěl telefon vyzkoušet. Jestli je to opravdu tak skvělé, jak uvádí Sony. No, ze začátku jsem byl trošku překvapený výškou telefonu. Ale na sledování videí je na displeji s poměrem stran 21:9, jednoduše řečeno, skvělé. Vážně, jak v malém kině! A plus ty skvělé reproduktory a OLED displej tento zážitek ještě umocňují.

Když se člověk naučí používat aplikaci Přepínače režimu pro více oken, potom je takto dlouhý displej také skvělým pomocníkem a má určitě své opodstatnění. Já ho dost využil například při porovnávání různého zboží ve dvou různých e-shopech.

Velké plus vidím v tom, že telefon nemá žádný průstřel. Tedy čočku fotoaparátu v displeji. Tento telefon má minimální horní lištu a bradu, kde je reproduktor, mikrofon a čočka předního fotoaparátu.  

Co říct závěrem? Telefon je jedním slovem skvělý. Podle mě vůbec nejlepší Xperie za poslední léta. Jen těžko se mi bude vracet. Je to skvělý rychlý telefon bez kompromisů ve výbavě, softwaru, ale bohužel také v ceně.

Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající.

Shrnutí: Skvělý telefon se širokým displejem v poměru 21:9, odpovídající Cinema režimu. Díky němu je možné bez problémů používat i dvě aplikace nad sebou, pokud je to třeba, místa na displeji dost. Zklamala nás absence předvolených režimů fotoaparátu, Sony plně vsází na to, že vše bez problémů zvládne automatika. Je to trochu škoda, protože někdy automatika není tak vychytralá, aby zvládla úplně všechno sama. Jinak jde o nevšední telefon s nevšedními možnostmi, skvělým OLED displejem, a ještě lepším zvukem s podporou Hi-Res Audio, s podporou focení vycházejícího ze zkušeností se zrcadlovkami Alpha, možná, že dosud nejlepší telefon, co kdy Sony uvedlo na trh. Bohužel jeho možnostem ale odpovídá i cena, která je sice pro někoho astronomická, ale ve srovnání se špičkovými mobily na trhu konkurence schopná.

Vojta Loucký

 

Zveřejněno: 29. 11. 2020