Netflix si teď na TV pustíte ve vyšší kvalitě

Jestliže ke streamování video obsahu využíváte smart TV v kombinaci s aplikací Netflix, možná vás potěší jedna aktuální zpráva.

Filmy a seriály jsou totiž nově kódované s kodekem AV1, který je efektivnější než dosavadní řešení. Jedná se o vůbec první video kodek s vysokou efektivitou, za který není třeba platit licenční poplatky. Stojí za ním obři typu Amazonu, Applu, Facebooku, Googlu, IBM, Intelu, Microsoftu, Mozilly a právě Netflixu.

Zatímco majitelé zařízení s Androidem si AV1 streamy mohli užívat už v únoru 2020, ti, kteří pro sledování obsahu preferují chytré televizory, se dočkali až nyní. Všechny AV1 streamy Netflixu jsou kódovány v 10 bitech a samozřejmě při nejvyšším dostupném rozlišení a snímkové frekvenci včetně HFR. Technologie HDR však zatím podporována není.

Jednotlivé tituly samozřejmě musejí být nejprve opětovně kódovány, aby mohly nový kodek využít. Netflix v tomto případě přirozeně začne od nejpopulárnějších titulů. U AV1 prý společnost sledovala 2% snížení zpoždění přehrávání a až 38% snížení viditelných poklesů kvality v průběhu streamování u některých televizí.

Zveřejněno: 11. 11. 2021