Novým gramofonem slaví Pro-Ject 100. výročí HMV

Název maloobchodního prodejce HMV vám nejspíš nic neřekne, ale co takhle His Master’s Voice? A ikonický obraz psa, který naslouchá hlasu jeho pána z fonografu?

Obraz namaloval Francis Barraud v roce 1898 a za 100 liber ho prodal společnosti Gramophone Company, z níž se později stala EMI. Gramophone Company si vytvořila ochrannou známku na sousloví His Master’s Voice a v roce 1921 založila svůj první obchod na 363 Oxford Street v Londýně.

A právě od tohoto okamžiku vloni uběhlo sto let. Společnost Pro-Ject při této příležitosti představila limitovanou edici svého gramofonu T1, který na talíři obsahuje právě zmíněný ikonický obrázek. Podstavec, talíř ani raménko modelu T1 neobsahuje žádný plast.

Poté, co se postupně propadly trhy vinylů a CD, měl prodejce HMV namále, ale v průběhu posledních let vinyly opět rostly. Díky tomu v roce 2016 mohl řetězec HMV spustit projekt ve spolupráci s Henleys Audio, což je distributor společnosti Pro-Ject, který spočíval v tom, že firma v obchodech znovu vystavuje a prodává gramofony.

Zveřejněno: 09. 08. 2022