PC platforma přestává podporovat UHD Blu-ray disky

Intel oznámil, že u 11. a 12. generace svých čipů odstraňuje podporu bezpečnostní technologie SGX, která souvisí s DRM a je jedním z požadavků na přehrávání Blu-ray disků ve 4K UHD rozlišení.

A protože procesory od AMD UHD Blu-ray disky nikdy nepodporovaly, znamená to, že končí možnost udělat si z počítače Blu-ray přehrávač. Oznámil to CyberLink, což je společnost, která vyvíjí aplikaci PowerDVD pro PC. A která na základě rozhodnutí Intelu končí i s podporou UHD Blu-ray disků v této aplikaci.

Po skončení podpory SGX totiž nebylo pro CyberLink možné nadále podporovat UHD Blu-ray disky na novějších procesorech a nejnovějších systémech Windows. Intel SGX podporoval od verze Skylake (Core-i6000), ale bezpečnostní experti v poslední době nalezli několik souvisejících zranitelností v systému, což je pravděpodobně i důvod upuštění od podpory SGX ze strany Intelu.

Procesory Intel série 7000, 8000, 9000 a 10000 sice technologii SGX podporují i nadále, ale CyberLink varuje před tím, že by tato podpora mohla být s další softwarovou aktualizací od Intelu odstraněna.

Zveřejněno: 27. 01. 2022