Pozor na podvodné zprávy od přátel

Check Point Software Technologies varuje uživatele, že se po Messengeru znovu šíří vlna nebezpečných zpráv s odkazem na „video“ uživatele. Přes Messenger útočí i česká mutace, která je ještě nebezpečnější v době prázdnin a letních dovolených, kdy uživatelé sdílí videa a zážitky, a zvyšuje se pravděpodobnost, že někdo na zaslaný odkaz klikne.

Přišla vám od někoho z přátel na Messengeru zpráva „Myslel jsem, že v tomhle videu jsi ty“? Pak rozhodně na nic neklikejte. Odkaz napodobuje YouTube adresu, ale přesměrovává uživatele na různé podvodné stránky a snaží se nabourat do uživatelského účtu a hrozbu šířit na další přátele. Po kliknutí na odkaz program vyhodnotí, z jaké země je uživatel, jakou má adresu, jaký používá prohlížeč a podobně, a podle toho se rozhodne, kam uživatele přesměruje. Může se jednat například o podvodnou hru, která slibuje nejrůznější výhry.

Kyberzločinci se snaží nejrůznějšími triky vylákat z uživatelů přihlašovací údaje nebo je přimět k instalaci podvodné aplikace či jinak infikovat zařízení škodlivým kódem.

„Nejedná se o nijak nový podvod, přesto je stále velmi účinný. Než na něco kliknete, raději si vždy dvakrát ověřte, že vám zprávu posílal skutečně daný uživatel. Podobné podvody jsou velmi nebezpečné, protože zprávy od přátel svádí ke kliknutí a spoléhají na zvědavost a emoce. I proto využívají například nejrůznější smajlíky. Pokud by vám podobná zpráva přišla e-mailem, pravděpodobně byste jí nevěnovali pozornost, ale pokud zprávu uvidíte v Messengeru od někoho z přátel, u většiny lidí se riziko kliknutí velmi výrazně zvyšuje. Věnujte podobným zprávám mimořádnou pozornost, často může napovědět nedůvěryhodná adresa odkazu nebo podivná stylistika. A také mějte na paměti, že podobné zprávy nemusíte dostat jen přes Messenger, ale i přes další komunikační aplikace nebo SMS,“ říká Miloslav Lujka, Country Manager Czech Republic, Slovakia & Hungary z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Jak se můžete chránit?

Ve většině podobných případů je buď kompromitován uživatelský účet, kdy hackeři vylákali z oběti přihlašovací údaje, nebo je v zařízení nainstalována škodlivá aplikace.

             Prvním krokem při podezření na krádež přihlašovacích údajů by měla být změna hesla.

             Jednoduše se můžete také podívat na historii přihlášení do Facebooku, zda vaše přihlašovací údaje nepoužívá někdo jiný https://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view.

             Přehled posledních aktivit na Facebooku, které mohou signalizovat narušení bezpečnosti, můžete zkontrolovat v sekci „Nastavení a soukromí“, když kliknete na „Záznamy o aktivitách“.

             Zásadní je vždy používat dvoufaktorové ověřování a každý uživatel by měl mít tuto funkci aktivní https://www.facebook.com/settings?tab=security.

             Pokud máte podezření na nějakou škodlivou facebookovou aplikaci, projděte si přehled nainstalovaných aplikací a smažte potenciální rizika https://www.facebook.com/settings?tab=applications&ref=settings.

             Ať už se jedná o phishingové podvody a krádeže hesel nebo o infikování zařízení malwarem, který využívá účet oběti a za uživatele odesílá příspěvky jeho jménem, je zásadní používat pokročilé zabezpečení. Bezpečnostní řešení dokáží hrozbu eliminovat a zastaví malware i zablokují škodlivý odkaz. Zároveň mohou pomoci, i když je uživatel již infikován a šíří nebezpečnou zprávu na další přátele.

Zveřejněno: 16. 08. 2022