Přijímač signálu DAB+ špičkové úrovně

Možná, že váš děda nebo babička byli zvyklí na svém radiovém přijímači poslouchat signál Českého rozhlasu na středních a dlouhých vlnách. A teď se stalo, že jim signál zmizel a oni nechápou, co se mohlo s jejich tranzistorákem stát. No, copak o to, tranzistorák může být i po dlouhých letech služby v pořádku, ale vysílače ČRo na středních i dlouhých vlnách byly nedávno vypnuty.

Může nám to být líto, ale je to zase šance vrátit třeba stařečkům nebo rodičům možnost přijímat radiový signál v nejmodernějším vysílacím digitálním standardu DAB+. Kromě toho představovaný kus ještě zvládá i pásmo FM – a bude na něm hrát do doby, než bude toto pásmo předáno k datovým přenosům – ale nelekejte se, nebude to hned.

Dobrým tipem na skutečně špičkové rádio je Technisat Digitradio 631 (cena cca 370 €) pro opravdové hudební fanoušky. Jejich oblíbená hudba zní čistě a sytě ze dvou 20wattových reproduktorů, podporovaných navíc ještě integrovaným 30wattovým subwooferem. Takže, pokud dědovi a babí už tak dobře neslouží jejich sluch, tohle rádio jim poskytne skvělý a hutný zvuk. A navíc v něm najdou snadno programovatelný budík, aby stihli včas dojet třeba k lékaři…

Digitradio 631 převyšuje mnoho jiných přijímačů, a to nejen po zvukové stránce. Kromě digitálního rádia DAB+ a FM můžete díky integrované funkci WLAN přijímat více než 40 000 internetových rádiových stanic po celém světě. Abyste si užili více rozmanitosti, můžete přistupovat ke své sbírce CD nebo přehrávat svou oblíbenou hudbu přes Spotify Connect a také ze svého mobilního zařízení přes Bluetooth. A aby váš smartphone neztrácel energii při streamování, můžete své zařízení kompatibilní s QI bezdrátově nabíjet přímo na přiložením na v Digitradio 631 vestavěnou bezdrátovou nabíječku. A pokud doma používáte Amazon Alexa, pak můžete Digitradio 631 používat také jako zařízení pro hlasové ovládání přístrojů.

Možná se vám z možností tohoto přijímače může zatočit hlava a vašim stařečkům ještě více. Ale nebojte se. K přijímači je dodáváno dálkové ovládání, s jehož pomocí je výběr stanic, jejich vyhledávání a ukládání do paměti naprosto jednoduché. A pokud jste zrovna vy nebo vaši rodiče fandové do mobilních technologií, můžete si nainstalovat apku a ovládat přijímač pomocí ní.

Co se týče výbavy, Technisat nikdy nebyl skoupý na propojovací místa, a to platí i o Digitradio 631. Takže tu najdete všechno, o čem jste si mohli kdy nechat zdát, připojíte sluchátka, přes USB třeba čtečku (pokud se neumí nabíjet bezdrátově) připojíte si sluchátka přes 3,5mm jack. No a všechny výhody, jako jsou třeba textové průvodní zprávy vysílané spolu se zvukem nebo obrázky doprovázející příjem, si můžete nechat zobrazit dobře čitelném LCD displeji nebo v případě spárování s vašim telefonem na jeho obrazovce.

Zveřejněno: 29. 12. 2021