První závodní dron DronPro versus Nissan GT-R Nismo

Při příležitosti uvedení dlouho očekávaného závodního dronu od společnosti DJI firma DronPro tato zorganizovala závod dronu se sporťákem Nissan GT-R Nismo. Své dojmy z nového dronu nám sdělil odborník na stavbu závodních dronů a na rozšířenou realitu, Michal Vigh.

Co je to závodní dron? 

Závodní dron nebo FPV dron (od First-Person View, pohled z první osoby) je zvláštním druhem dronu, který má kameru nikoliv na spodku těla, ale naopak navrchu, aby viděl před sebe. Taková konstrukce je jako stvořená pro „létání s nohama na zemi“ pomocí FPV brýlí nebo pro droní závody více pilotů. 

Proč byl tak očekávaný?


Na trhu existuje množství závodních dronů, spoustu dronařů si je také vyrábí svépomocí, ale společnost DJI, která vyrábí nejpopulárnější drony na světě, ještě žádný svůj FPV dron dosud nepředstavila. Jelikož jsou modely dronů DJI vždy lídrem trhu, veřejnost dlouho čekala na avizovaný závodní dron z její stáje. 

Novinka má ambici převrátit kategorii FPV dronů naruby a rozšířit ji mezi veřejnost díky chytrým asistenčním pomocníkům. Nejdůležitější vymožeností je schopnost vznášet se na místě, i když nedržíte ruku na kniplu a „nepřidáváte plyn“. „DJI má nyní s novou řadou DJI FPV šanci udělat z FPV dronů masovku podobně, jako se jí to v minulosti povedlo s malými skládacími kvadrokoptérami, které aktuálně patří k nejpopulárnějším modelům mezi hobby piloty,“ předpovídá úspěch novinky Alex Novotný z firmy DronPro.

Základní technické parametry dronu DJI FPV

  • Rychlost až 150 km/h.
  • Kamera s 1/2,3" CMOS čipem, která natáčí až ve 4K při 60 fps, ve Full HD při 120 fps, takže můžete s dronem natáčet i slow motion záběry.
  • Nabízí pořádný 150° rozhled, který znáte z akčních kamer typu GoPro.
  • Na jedno nabití vydrží ve vzduchu až 20 minut.
  • Dron se prodává v rámci DJI FPV Combo, kde najdete i virtuální FPV brýle pro pohled jako z kokpitu letadla, a další příslušenství. 

Testování dronu DJI FPV a „souboj“ se sporťákem Nissan

Pro otestování nového závodního dronu si firma DronPro na pomoc povolala odborníka na závodní drony a rozšířenou realitu Michala Vigha z Never landing story, který pro porovnání schopností a rychlosti dronu přinesl svůj DIY dron – podomácku sestavený závodní dron. Jaké byly jeho dojmy? 

„DJI FPV dron mě překvapil při vzletu tím, že se kamera přizpůsobovala naklonění dronu a jeho rychlosti. Během chvilky jsem si na to zvykl. Chtělo by to nastavit fixní úhel kamery a nastavení určitého úhlu podle potřeby, aby se pilot lépe orientoval, jak rychle a jak vysoko aktuálně letí. Pozitivně mě překvapil tzv. HOME POINT marker H. U podomácku sestaveného dronu totiž není jednoduché se v určitých terénech – třeba v lese – zorientovat, a ve vyšších rychlostech se vám tak dron může ztratit a vy už ho nemusíte najít. S DJI FPV toto nehrozí, protože HOME POINT, tedy označení místa vzletu, je viditelný v přímém přenosu. DJI FPV má také tu výhodu, že se dá přepnout do režimu NORMAL i během letu, a dron tak přebírá částečnou kontrolu nad řízením. V případě nejistoty tak pilot prostě přepne do NORMAL módu a dron začne levitovat a čeká na povel. U DIY FPV dronu jde dron k zemi, jakmile pustím řízení. Výdrž baterie mě překvapila – v FPV módu můžete létat kolem deseti minut, u DIY FPV se běžně pohybujeme jen kolem pěti minut,” shrnuje své první dojmy Michal. „Dalším plusem DJI FPV je fakt, že na něj není potřeba montovat další kameru, jako je typicky GoPro nebo DJI Osmo Action – DJI FPV má integrovanou 4K kameru, a dokonce je možné zapnout CINELIKE D mód pro lepší možnosti postprodukce. Před západem slunce si dron uchovává perfektní viditelnost videa, ale už nastupuje silný šum. Oproti první generaci DJI FPV SYSTEM – řídicí jednotka s FPV kamerou, kterou můžete namontovat na téměř jakýkoliv dron, který ji unese, a proměnit ho tak v dron závodní – je ovladač na DJI FPV velmi ergonomický a kompaktní.“

U LED světel DJI FPV upravíte barvu podsvícení podle svého vkusu, slouží také k odlišení jednoltivých závodníků při vzdušném souboji.

Své hodnocení Michal zakončuje takto: „Jedinou nevýhodu vidím v tom, že jakmile by se při nehodě zničilo rameno dronu DJI FPV, je potřeba ho poslat na servis do DJI – svépomocí ho neopravíte. U DIY FPV si za 300 Kč rameno vyměníte jednoduše a rychle sami, stejně jako další součástky.“

 

Zveřejněno: 05. 03. 2021