Recenze: Sluchátka Philips Fidelio X3 pro mega požitek z hudby

Společnost Philips uvedla nedávno na trh špičková sluchátka Fidelio X3. Jak název napovídá, jde o třetí pokračování úspěšné řady špičkových sluchátek pro milovníky skvělé hudby. Sama společnost Philips je označuje jako koncertní síň pro vaše uši. Je to přehnané tvrzení? Na to odpoví tento test.

Jen pro doplnění. Sluchátka Fidelio se na trhu objevila poprvé v roce 2012, ta byla úspěšně upravena na druhou verzi v roce 2015 a následoval model nesoucí – kupodivu – označení H2HR. Nyní podrobil výrobce sluchátka designovým změnám, které přinesly zcela jistě pokrok, protože jsou jedním slovem řečeno, opravdu skvělá, co se designu týče. A protože design rozhoduje, měli byste vědět, že je pořídíte – podle prodejce – od osmi až za necelých deset tisíc korun. A položme si další otázku: stojí za to?

Co vám tato sluchátka za zmíněnou cenu mohou nabídnout? Tak především na první pohled je tu souvislost s televizory Philips, protože sluchátka na vnější zakrytí otevřeného dynamického zvukového systému používají látku dánské designové společnosti Quadrat, hlavový most není jednodílný, ale je v něm vložen ještě posuvný opěrný pás se skotskou luxusní kůží Muirhead s pružinkou, takže se dokáže přizpůsobit mnohému provedení hlav, na které se sluchátka nasadí. Díky velikosti měničů je to snadné i pro hlavy posluchačů s velkými ušními boltci, které se pohodlně vejdou do každé mušle. Nad 50mm neodymovými akustickými měniči otevřených sluchátek se skví decentní nápis Philips.

Problém ale je s označením jednotlivých kanálů – najdete ho na vnitřní straně sluchátek až příliš moc skromně a nevýrazně vylisovaný – podle mého názoru by se vůbec Philips nemusel stydět za to, kdyby označení „R“ a „L“ dal na vnější stranu sluchátek, aby byla lépe viditelná třeba i v pološeru. Tohle je ale snad ale jediná nedotaženost, kterou můžeme těmto sluchátkům vytknout, jak jsme zjistili během 14denního následného usilovného testování.

Do každé mušle vede samostatný textilem opletený kablík zakončený pozlacenou koncovkou jež se zasunuje do pozlaceného konektoru v každé mušli. Překvapilo nás, že koncovky na kabelu jsou prosté jakéhokoli označení, snad jen puntík na jednom z nich jako by naznačoval: patřím do pravé mušle. Nebo do levé?

Oddělené kablíky se sbíhají do společného, třímetrového opleteného kabelu, který je pak zakončen rovněž pozlaceným 3,5mm jackem, díky kterému ho zapojíte do zesilovače nebo hudebního systému. Výrobce ale dodává i pozlacenou redukci ze 6,3mm konektoru na 3,5mm, pokud by to bylo třeba. Díky opletenému kabelu je prakticky vyloučena možnost vytvořit kabelový zmuchlaný salát, takže vás to nebude přivádět k šílenství. Stejně tak kabel nejde zkroutit na menší poloměr, než jsou zhruba dva centimetry, takže se zlomení přívodního kabelu nemusíte (zřejmě vůbec) obávat po celou dobu životnosti.

Na hlavu!

Sluchátka tu jsou ale od toho, aby hrála – a proto je musíme usadit na hlavu. Už první dojem je velmi potěšitelný. Sluchátka padnou na hlavu jak ulité a po nastavení výšky za pomoci zmíněného opěrného pásu sedí a drží na hlavě jak ulité. Ani po celodenním následném poslechu mi sluchátka na hlavě nevadila. I díky tomu, že mají hmotnost jen necelých 400 gramů.

Každá mušle je osazena akustickým měničem o průměru 50 mm s citlivostí 100 dB (při 1 mW) a impedancí 30 ohmů. Zkreslení výrobce uvádí do 0,1 % (je zřejmě je myšleno THD, neboli Total Harmonic Distorsion, celkové harmonické zkreslení), což je velmi dobrý údaj.

Co je však pro nás zajímavé, je frekvenční rozsah, uváděný výrobcem jde od 20 Hz až do 40 kHz. To sluchátka řadí do kategorie HiRes Audio.

Pusťme do nich hudbu

Protože jsme už několikrát zmiňoval, že nejsem příznivcem vážné hudby, po nasazení sluchátek jsem do nich vpustil osvědčené tóny z alba Black Sabbath „13“, konkrétně „God Is Dead?“ a „End Of Beginning“ se skvělou basovou linkou Terrance Geezere Butlera a pak i Deep Purple „Made in Japan“, „Lazy“ a „Child in Time“. Mimo jiné. Při tom jsem pečlivě dbal na doporučení, uvedené na desce Deep Purple „Made in Europe“, doporučující, aby deska byla přehrávána na maximální hlasitost, to proto, aby se skupina ocitla přímo ve vašem pokoji (tehdy se to ještě smělo). Po skončení hitparády mi sice pískalo v uších, takže možná několik tisíc mých sluchových buněk skončilo svoji službu – ale stálo to za to!

Zodpovědně mohu prohlásit, že sluchátka Philips Fidelio X3 obstála v našem testu na výbornou a že tvrzení výrobce, že přenesou koncertní síň až do vašich uších není jen reklamní výkřik, ale skutečnost. Tak dobře podanou muziku jsem fakt už dlouho ze sluchátek neslyšel! Žádné zkreslení, jen čisté tóny od spodku až nad hranici slyšitelnosti. Basa zní skvěle a přirozeně, kytara Tonnyho Iommiho taky, kopáky dole a činely nahoře u Brada Wilka (na LP) nebo Tonnyho Clufetose (koncert) bez jakéhokoli ovlivnění nějakým zkreslením, které by vzniklo neschopností sluchátek přenést čistě tóny v celém spektru. To samé pak u hammondek pana Jona Lorda (dej mu Pán Bůh věčnou slávu). Zkoušel jsem i přenos hudby HiRes Audio z přehrávače Sony a musím konstatovat, že Philips Fidelio X3 jsou opravdu extra třída!

Závěrem zbývá odpověď na položenou otázku, zda si za necelých deset tisíc pořídíte opravdu super kvalitní sluchátka. Odpověď zní: zcela určitě ano! Provedení s velmi kvalitními materiály, usazení na hlavě bez jakéhokoli tlačení nebo nutkání je z hlavy už brzy sundat, přesný a naprosto čistý přenos všech tónů. Kabel, který je dost dlouhý a nezamotá se, zlaté koncovky, použití vysoce kvalitní bezkyslíkaté mědi v přívodních vodičích. To jsou technologické věci. Ale jejich zvuk je prostě parádní a mohu s klidným svědomím říct, že tohle jsou sluchátka, která mohou být etalonem. Takových na světě moc není. Vím jen o jedněch, která snesou srovnání, ale o těch zase někdy příště.

A ještě něco. Už dlouho se mi nestalo, aby mě nějaké zařízení tak překvapilo. Od vybalení z luxusní krabice s magnetem, držícím víko, až po špičkový poslech muziky. Ale – a to hlavně – usazení na hlavě, které je naprosto bezproblémové a kdy vám nasazená sluchátka nevadí ani po dlouhých hudebních maratónech.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající!

Shrnutí: Philips Fidelio X3 jsou parádní sluchátka nejen designovým provedením a použitými technologiemi, ale i tím, že zvuk předávají do vašich uší naprosto dokonale a bez zkreslení. Kromě maličkosti ohledně značení pravého a levého kanálu na sluchátkách a přívodních vodičích jim nemůžeme a nemáme absolutně nic co vytknout. Cena sluchátek odpovídá jednoznačně luxusnímu provedení a kvalitě předávání hudby do vašich uší.

Zveřejněno: 05. 03. 2021