Reklamní malware v macOS se v květnu šířil prostřednictvím falešného video a audio přehrávače

V květnu se stal nejčastěji detekovanou hrozbou pro platformu macOS v Česku adware Pirrit. Vyplývá to z pravidelné statistiky hrozeb pro české uživatele od společnosti ESET. Útočníci tentokrát opět využili prověřenou strategii z loňského roku a reklamní malware šířili hlavně prostřednictvím falešných verzí přehrávače médií Flash Player. Pod podvrženými verzemi tohoto nástroje se v květnu šířily také adware Bundlore či trojský kůň Adload.

nástroje se v květnu šířily také adware Bundlore či trojský kůň Adload.

Útočníci často lákají uživatele ke stažení reklamního malwaru tím, že nabízejí jinak drahé a prémiové programy v neoficiálních obchodech ke stažení zdarma. Riziko stažení adwaru do zařízení je pak v těchto případech vysoké.

Agresivní reklamu často zneužívají podvodníci

Reklamní malware v porovnání s ransomwarem nebo spywarem nepatří mezi vysoce škodlivé kódy, dokáže však negativně ovlivnit fungování zařízení a uživateli práci s ním znepříjemnit.

„Adware obecně snižuje výpočetní výkon počítače a uživateli tak komplikuje jakoukoli práci, kterou na daném zařízení provádí. Adware Pirrit například obsahuje funkce pro zobrazení vyskakujících oken s agresivní reklamou. Uživatele tak zahltí inzercí, která často obsahuje nabídky nekvalitních produktů a služeb, v některých případech jde dokonce o podvody a nelegální nabídky. A zde je právě riziko, které bychom ani v případě reklamního malwaru neměli podceňovat,“ vysvětluje Kropáč z brněnské pobočky ESETu.

Ačkoli počet detekovaných případů pro platformu macOS v Česku v květnu klesl, jedná se dle bezpečnostních expertů pouze o přechodné období.

„S příchodem letních měsíců a prázdnin můžeme očekávat, že se změní také způsoby šíření adwaru. Uživatelé tráví více volného času na svých zařízeních a útočníci budou zkoušet nové strategie, jak je ke stažení reklamního malwaru nalákat. Adware je v českém prostředí přítomen dlouhodobě a je tak nepravděpodobné, že by výhledově svou činnost zcela utlumil,“ říká Kropáč.

Spolehlivou ochranou je stahování z ověřených zdrojů

Reklamní malware se šíří nejčastěji přes falešné verze známých aplikací nebo jinak drahých programů a her. Uživatelé na ně mohou narazit v neoficiálních obchodech s aplikacemi nebo na různých internetových fórech. Celkové riziko stažení adwaru do zařízení tak mohou snížit tím, že budou všechny nástroje a služby stahovat pouze z oficiálního obchodu, v tomto případě tedy z App Store.

„Pravidelně uživatelům doporučujeme, aby se zbytečně nevystavovali riziku a stahovali aplikace opravdu pouze z App Store, kde jsou pečlivě prověřovány. Kliknutí na nevyžádanou reklamu nebo škodlivý reklamní odkaz může totiž uživatele odvést na daleko nebezpečnější stránky, kde mohou přijít o své osobní údaje nebo stáhnout do zařízení daleko škodlivější malware,“ shrnuje aktuální situaci Kropáč z ESETu.

Nejčastější kybernetické hrozby v České republice pro platformu macOS za květen 2022:

1.            OSX/Adware.Pirrit (7,25 %)

2.            OSX/Adware.Bundlore (3,63 %)

3.            OSX/Adware.VSearch (3,11 %)

4.            OSX/Adware.MaxOfferDeal (2,59 %)

5.            OSX/TrojanDownloader.Adload (2,07 %)

Zveřejněno: 28. 06. 2022