Software CyberPower DCIM zvládne správu UPS v datacentrech, včetně IP kamer

Společnost CyberPower uvádí na trh software CyberPower DCIM, který je vysoce integrovaným řešením pro řízení a monitoring zdrojů záložního napájení (UPS) zejména v datových centrech a dalších kritických aplikacích.

Software CyberPower DCIM podporuje mimo jiné i UPS zařízení jiných značek, a to díky nástroji pro správu rozhraní SNMP a Modbus. Stačí zadat SNMP OID nebo adresu Modbus. Software tak využijete i v datacentrech, která jsou zdroji záložního napájení vybavena už z dřívější doby.

V rozhraní softwaru CyberPower DCIM najdete i vizualizovanou mapu podlaží (včetně 3D mapy simulující skutečné pozice jednotlivých zařízení), která nabízí přehledný náhled na veškerá UPS zařízení, jimiž je vaše datové centrum vybaveno. Jednotlivá zařízení jsou navíc barevně odlišena podle jejich aktuálního stavu, takže snadno zjistíte, zda a kde se v budově nachází nějaký problém. Kromě stavu zařízení si zde můžete zobrazit i data o jeho spotřebě energie, využití prostoru či konkrétní poloze.

Uživatelé si mohou sami nadefinovat využití rackových jednotek a jejich uspořádání. Jednu rackovou jednotku si v rámci softwaru můžete rozdělit na 2 až 3 sekce pro umístění většího množství menších zařízení, případně provést i další přizpůsobení, jako například relokaci zařízení z přední části racku do zadní nebo naopak.

Do softwaru jsou v jeho výchozí verzi implementovány šablony dashboardů, tedy předpřipravené výstupní statistiky s grafy, z nichž vyčtete údaje celkovém příkonu, informace o zařízeních, spotřebu energie či vliv na životní prostředí. A to vše v reálném čase. Je to ideální pro administrátory datových centrech, kteří chtějí mít rychlý přehled o okamžitém stavu a potřebují vykazovat přehledné statistiky a analýzy o aktuální spotřebě.

Software i pomáhá zvyšovat celkovou efektivitu datového centra, a to díky monitoringu efektivity využití energie (PUE) v reálném čase, ale i dlouhodobých trendů v PUE, využití a spotřebě energie. Díky výsledným datům lze následně dále přizpůsobovat chod datového centra a upravit napájení nevyužívaných částí, případně optimalizovat vytížení napájecích zdrojů i s ohledem na její redundanci.

Jednotlivá zařízení mohou uživatelé do systému přidávat několika jednoduchými kliknutími, neboť software dokáže automaticky vyhledávat SNMP zařízení v předem definovaném pásmu IP adres.

Spotřebu energie, vliv na životní prostředí, analýzy nákladů na energie nebo PUE, to vše můžete zjistit pro každé podlaží datového centra samostatně díky průběžným statistickým zprávám, které získáte na týdenní, měsíční, čtvrtletní i roční bázi. Dedikovaná mobilní aplikace DCIM pak umožňuje veškerý monitoring stavu datového centra pohodlně z vašeho smartphonu. Na ten navíc můžete získat upozornění ve chvíli, kdy dojde k nějaké neočekávané události, a být tak maximálně operativní pro vyřešení situace.

Software dokáže kromě UPS zařízení integrovat i IP kamery, a to až 16 kusů najednou v jednom rozhraní. Je to možné díky pokročilému sledovacímu režimu, a to i s detekcí pohybu, kdy dochází k automatickému ukládání abnormálních událostí pro pozdější kontrolu. Toto rozšíření tak zjednodušuje celkovou správu datového centra.

Zveřejněno: 22. 07. 2022