TP-Link Archer TX50E: Když chcete ve stolním PC Wi-Fi

Výrobce síťových zařízení TP-Link zná snad každý, ovšem věděli jste, že kromě „obligátních“ routerů, opakovačů, přístupových bodů, powerline adaptérů či switchů nabízí i adaptéry, které dokážou klasické stolní PC zbavit kabelů?

Tedy ne úplně – hovoříme zde „jen“ o kabelech ethernetových, ale to se také počítá, protože ne každý chce hned budovat strukturovanou kabeláž. Díky jedinému adaptéru tak ve svém kancelářském i domácím PC můžete začít přijímat bezdrátový Wi-Fi signál, a to dokonce nově i ve standardu Wi-Fi 6.

Máme na mysli například model Archer TX50E (AX3000), jenž dokáže v ideálním případě značně upgradovat rychlost připojení – tedy za předpokladu, že Wi-Fi 6 (802.11ax) podporuje i váš router, respektive případné ostatní síťové prvky ve vaší domácnosti.

Kam se hrabou dráty…

Rychlost atakující hodnotu 3000 Mb/s, v případě této karty, je samozřejmě tou maximální dosažitelnou v ideálních podmínkách, přesto však již přesahuje rychlost na „pouze“ gigabitovém kabelu. Ten, jak jsme již uvedli, musí být předinstalován ve zdi, jinak jeho dodatečná montáž je většinou nevzhledná.

Zmíněná maximální rychlost je rozdělena do dvou frekvenčních pásem, která je ale samozřejmě možné využívat simultánně. V pásmu 2,4 GHz můžete pro běžné úkoly typu kontroly e-mailů nebo surfování na webu využít až 574 Mb/s, v pásmu 5 GHz pak pro náročnější on-line činnosti (streamování videa a video konference, hraní on-line her či stahování velkých souborů) dokonce 2402 Mb/s.

Díky integrované čipové sadě Wi-Fi 6 od společnosti Intel může Archer TX50E naplno využívat potenciál spárovaného routeru (samozřejmě za předpokladu, že tento také podporuje Wi-Fi 6). Po instalaci v operačním systému adaptér ihned reaguje a při připojování počítače k síti tak nemusíte téměř čekat. Ostatně souvisí to s až o 75 % nižší latencí (oproti standardu Wi-Fi 5, tedy 802.11ac) udávanou výrobcem. Zpětná kompatibilita se standardy 802.11ac/a/b/g/n je ovšem samozřejmostí.

Díky Wi-Fi 6 zařízení podporuje i související technologie, jako je OFDMA pro efektivnější a energeticky méně náročnou „přepravu“ datových paketů, nebo MU-MIMO pro snadnou souběžnou komunikaci více zařízení v rámci sítě. Výhodou je také šifrovací standard WPA3 pro opravdu špičkovou úroveň zabezpečení.

Snadná instalace

Za stabilní připojení a vysokou rychlost samozřejmě může i prvek, viditelný už na první pohled, a sice dvě externí antény, které pravda budou „trčet“ z šasi vašeho počítače, ale vzhledem k tomu, že pravděpodobně z jeho zadní části, vůbec ničeho si nevšimnete. Jinak instalace je dosti rychlá a spočívá ve vložení adaptéru do volného PCIe slotu a následné instalaci obslužného softwaru z přiloženého CD. A protože většina stolních PC ještě stále disponuje CD mechanikou, neměla by tahle instalace představovat žádný zásadnější problém.

Mírnou nevýhodou pro fandy starších nebo open-source operačních systémů může být fakt, že ovladače fungují pouze pod 64bitovými Windows 10. Majitelé Windows 7 tak mají utrum, ovšem co se týče Linuxu, předpokládáme, že nějaká ta neoficiální podpora by se dříve nebo později mohla objevit.

Možnosti fyzické instalace jsou ovšem vcelku univerzální. Kromě standardních konzolí dostanete v balení i držáky nízkoprofilové, které jsou vhodné pro mini věže PC skříní.

Bezdrátově i s modrým zubem

Ještě jsme ovšem nezmínili další podporovanou technologii, která možnosti vašeho PC rozšíří ještě dále, a tou je Bluetooth, v tomto případě konkrétně v nejnovější verzi 5.0. Oproti předchozímu standardu 4.2 se dočkáte dvojnásobné rychlosti konektivity a čtyřnásobné šířky pokrytí. K počítači tak budete moci bez použití kabelu připojovat herní ovladače, sluchátka, reproduktory, klávesnice, mobilní telefony i tablety a další zařízení Bluetooth.

V neposlední řadě musíme zmínit design, který sice u interního adaptéru nehraje takovou roli estetickou, ale díky pozlacenému chladiči se zařízení méně přehřívá a díky tomu lze očekávat i jeho vyšší životnost.

Verdikt

Adaptér TP-Link Archer TX50E je jasnou volbou pro všechny, kteří hledají možnosti bezdrátového připojení pro stolní počítače vybavené rozhraním PCI Express (PCIe). Kromě Wi-Fi – navíc v nejnovějším standardu Wi-Fi 6 – totiž dostanete i Bluetooth 5.0 pro komunikaci počítače s okolními zařízeními a periferiemi. Za plus pokládáme snadnou instalaci (jak fyzickou, tak softwarovou) a také dvojici otočných antén pro stabilnější příjem Wi-Fi signálu a komunikaci s routerem.

www.tp-link.com/cz/home-networking/adapter/archer-tx50e/

 

 

Zveřejněno: 24. 11. 2020