Turris Omnia již podruhé nejlepším routerem pro systém OpenWrt

Český router Turris Omnia byl během krátké doby již podruhé vybrán odbornými zahraničními médii jako nejlepší zařízení pro open source firmware OpenWrt. James Morrison, který píše o technologiích do prestižních online médií již více než deset let, vytvořil pro blog na Rottenwifi.com seznam pěti nejlepších aktuálně dostupných routerů pro OpenWRT a na první místo umístil právě Turris Omnia.

Jako hlavní důvody svého rozhodnutí uvedl James Morrison vynikající výkon z hlediska rychlosti i pokrytí signálem, a také bezpečnostní funkce, které monitorují podezřelé datové toky. V případě, že uživatel povolí jejich sdílení, router ihned informuje o potencionálním nebezpečí centrálu Turris a získaná data jsou okamžitě vyhodnocena. Bezpečnostní systém Turris Sentinel na jejich základě automaticky vytváří bezpečnostní aktualizace chránící všechny zapojené routery Turris po celém světě. Takto vytvořených aktualizací distribuuje Turris OS do všech zařízení až 4500 denně.

Prestižní umístění v žebříčku nejlepších routerů navazuje na první místo Omnie v nedávném rozsáhlém srovnávacím testu webového magazínu Medistechnologies.com, v němž router zaujal také výjimečným řešením bezpečnosti postaveném na unikátním operačním systému TurrisOS a Turris Sentinel. Z desítky testovaných Wi-Fi routerů prokázal Turris Omnia také nejvyšší výkon procesoru, stejně jako dobré pokrytí signálem bezdrátové sítě a přehledné uživatelské rozhraní.

OpenWrt je na Linuxu založený, komunitně vyvíjený operační systém pro Wi-Fi routery, který umožňuje pokročilým uživatelům využít jejich router skutečně na maximum. OpenWrt může rozšířit možnosti Wi-Fi routerů o nové funkce a současně zvýšit zabezpečení sítě díky pravidelným aktualizacím. Využít ho lze na řadě Wi-Fi routerů různých značek.

Zveřejněno: 17. 03. 2022