Uveden první 500Hz herní monitor Alienware

Značka Alienware, která spadá pod Dell, se pochlubila novým herním monitorem, který jako vůbec první od této značky zvládá 500Hz obnovovací frekvenci.

Základem monitoru je IPS LCD panel s rozlišením Full HD, tedy 1920 × 1080. A pokud budete chtít naplno využít potenciálu monitoru, budete muset využít rozhraní DisplayPort. První 500Hz LCD monitor na trh přinesl už Asus, a Dell se k němu nyní přidává.

Zatím není jasné, zda budou tyto monitory lepší než 240Hz OLED monitory, které kromě obnovovací frekvence disponují ještě hlubšími odstíny černé, vyšším kontrastem a HDR. Je to dáno omezeními IPS technologie, která má sice široké pozorovací úhly, ale právě na úkor třeba kontrastu.

Podle Dellu jde o tzv. „Fast IPS“ LCD panel se 480Hz obnovovací frekvencí, který je přetaktován na 500 Hz. Podporuje například technologii Nvidia G-Sync s Reflex Analyzer a z rozhraní tu kromě DisplayPortu máme klasicky i HDMI, jen v tomto případě s maximální obnovovací frekvencí 240 Hz. Sice se jedná o HDMI 2.1, ale se šířkou pásma na úrovni HDMI 2.0.

Zveřejněno: 06. 01. 2023