V České republice je phishing v komunikačních aplikacích nejčastěji ve WhatsApp

Anonymizovaná data, která dobrovolně poskytli uživatelé aplikace Kaspersky Internet Security for Android, ukázala, které messengery jsou nejvíce zneužívány phishingovými podvodníky.

Největší podíl zjištěných škodlivých odkazů v období od prosince 2020 do května 2021 byl odeslán prostřednictvím aplikace WhatsApp (89,6 %), následované aplikací Telegram (5,6 %). Na třetím místě je Viber (4,7 %) a za ním Hangouts (méně než 1 %). Země s největším počtem phishingových útoků byly Rusko (46 %), Brazílie (15 %) a Indie (7 %). V České republice se uživatelé setkali s phishingem především v aplikaci WhatsApp a Česká republika se počtem útoků řadí do první třetiny globálně i mezi evropskými zeměmi.

Podle průzkumu předstihly messengery v roce 2020 z hlediska oblíbenosti mezi uživateli sociální sítě o 20 % a staly se nejrozšířenějšími nástroji pro komunikaci. V roce 2020 měly globální základnu uživatelů čítající 2,7 miliardy lidí, a do roku 2023 se očekává její nárůst na 3,1 miliardy. To je téměř 40 % světové populace.

Aplikace Kaspersky Internet Security for Android dostala novou funkci Safe Messaging (Bezpečné zprávy) zabraňující uživatelům v otevírání škodlivých odkazůkomunikačních aplikací (WhatsApp, Viber, Telegram, Hangouts) nebo SMS. Díky tomu mohla být analyzována anonymizovaná kliknutí na podvodné odkazy v messengerech. Od prosince 2020 do května 2021 bylo celosvětově zaznamenáno 91 242 detekovaných případů. Celosvětově bylo denně detekováno 480 potenciálních rizik.

Podle statistik je největší počet škodlivých odkazů v aplikaci WhatsApp, protože jde celosvětově o nejoblíbenější messenger. Největší podíl byl zjištěn v Rusku (42 %), Brazílii (17 %) a Indii (7 %).

Mezi uživateli Kaspersky Internet Security for Android měl Telegram nejmenší počet detekcí, ale geograficky na tom byl podobně jako WhatsApp. Nejvíce škodlivých odkazů bylo zjištěno v Rusku (56 %), Indii (6 %) a Turecku (4 %).

Podle statistik byl u aplikací Viber a Hangouts zaznamenán menší počet detekcí. Klíčovým rozdílem mezi nimi je regionální zastoupení. Největší počet detekcí u Viberu byl identifikován převážně v Rusku (89 %) a v zemích SNS – na Ukrajině (5 %) a v Bělorusku (2 %). U Hangouts byla většina detekcí z USA (39 %) a Francie (39 %).

 

Zveřejněno: 14. 07. 2021