Víte, co je to doxing? A jak se proti němu chránit?

Sdílení a geotagování fotografií, nahrávání dokumentů do cloudu, instalace nových aplikací nebo procházení internetových obchodů – to vše představuje každodenní nakládání s našimi osobními údaji, aniž bychom si to vůbec uvědomovali. Často ani netušíme, jaké všechny informace o sobě vlastně sdílíme a hlavně, kdo jsou koneční příjemci těchto údajů, jež pro nás mohou být zranitelné.

Jedním z rizik, kterému čelí všichni uživatelé internetu bez rozdílu věku, profese či sociální příslušnosti je doxing - shromažďování osobních údajů jiných uživatelů za účelem jejich zveřejnění nebo zneužití pro nekalé účely. Bezpečnostní experti společnosti Kaspersky vytvořili jednoduchý a snadno aplikovatelný návod, jak opět získat kontrolu nad svými osobními daty a ochránit se před doxingem.

Průzkum společnosti Kaspersky totiž prokázal, že péče o soukromá data se konečně stala všeobecně vnímanou potřebou, jelikož 50 % uživatelů potvrdilo, že by po zneužití svých osobních dat přestali využívat online služby kompromitovaného poskytovatele, a 57 % se obává negativních dopadů na svoji bezpečnost a soukromí při používání chytrých zařízení připojených k internetu. Tato obava je oprávněná, protože uživatelé připojitelných zařízení čelí riziku zneužití osobních dat prakticky každodenně.

Doxingu lze ale předcházet – chce to jen vůli

Stále se učíme, jak správně nastavit náš vztah s technologiemi, abychom jim mohli více důvěřovat při svěřování našich osobních údajů, a také hledáme způsoby, jak je používat s rozmyslem, abychom předešli potenciálním pocitům úzkosti, zbytečným starostem a syndromu vyhoření. Například nevinná fotografie teenagera s čerstvě získaným občanským nebo řidičským průkazem může skončit v rukou podvodníků a emocionální zpráva adresovaná přátelům může být přečtena a nahlášena cizím člověkem jako radikální a urážlivá. Vaše fotografie z večírku se mohou objevit bez vašeho souhlasu na webu a chytré hodinky vašeho dítěte mohou nepřetržitě vysílat svoji aktuální polohu v reálném čase a sdělovat ji nežádoucím osobám.

Zatímco některá rizika – například úniky dat a ransomware útoky na organizace – jsou do značné míry mimo kontrolu uživatele, jiným hrozbám, například právě doxingu, mohou předcházet sami. Vznik doxingu umožnila existence ohromného počtu veřejných informačních kanálů (jako jsou diskuzní fóra, sociální sítě nebo záznamy z aplikací), z nichž lze vytěžit různá uživatelská data. Před touto formou útoku se ale lze velmi dobře a účinně chránit.

Digitální rizika neznamenají, že by se lidé měli přestat prezentovat na internetu – toho by se ani většina z nás nechtěla vzdát. Technologie a inovace by však měly sloužit především ke zlepšení našich životů a posilování duševní pohody. Proto se uživatelé internetu musí naučit odpovědně nakládat s osobními údaji v online prostředí – podobně jako zacházíme s našimi financemi nebo se staráme o svůj fyzický majetek.

„Chráním sebe – chráním Tebe“ platí i pro doxing

Odborníci na ochranu soukromí ze společnosti Kaspersky vytvořili s pomocí externích spolupracovníků krátký návod, který může zmírnit rizika a obavy ze ztráty dat a snížit potenciální dopady doxingu. Soupis doporučení je rozdělen do tří částí a poradí, jak zacházet s údaji, které máme či nemáme pod kontrolou, jako je sledování aktivit uživatelů prostřednictvím internetového prohlížeče nebo aplikací, a s údaji jiných lidí, na které můžeme narazit. Po získání potřebných znalostí a nástrojů pro bezpečné chování na internetu budou uživatelé lépe připraveni na možné nástrahy a budou moci spokojeně využívat nejnovější technologie bez digitálního stresu.

A konečně navedení na zmíněný bezplatný online kurz společnosti Kaspersky.

 

Zveřejněno: 03. 05. 2021