Megatest: Startovací balíček pro ovládání topení Netatmo ušetřil meziročně 20 % plynu!

I když ceny energií postupně klesají, je třeba stále šetřit. A vše můžete svěřit automatizační technice, což je vlastně součást chytrého bydlení. Přes rok jsme zkoušeli v reálu nasazení startovací sady Netatmo – a výsledek nás opravu překvapil! Ušetřili jsme za minulý rok skoro 20 % spotřeby plynu. Chytré hlavice a teploměr, o kterém se v testu zmíním, jsou na úvodním obrázku.

Objektem našeho zájmu jsou výrobky společnosti Netatmo a jejich nasazení v domácnosti. Záměrně neuvádím, že v chytré domácnosti, ačkoli mohou být její součástí, ale každé domácnosti, protože nasazené prvky lze snadno ovládat pomocí chytrého zařízení jako je mobil nebo tablet a nikoli pomocí komplexního systému ovládání domácí automatizace – i když i to je možné. Kromě startovací sady Netatmo (sestávající ze dvou chytrých hlavic a ovládacího zařízení) totiž potřebujete jen mobil nebo tablet – a ovládání této sady může probíhat též pomocí hlasových povelů.

V mnoha článcích se setkáváme s přehnaně pozitivním hodnocením některých výrobků nebo naopak jejich haněním, že si na sebe „nevydělají“, jsou přehnaně drahé a tím pádem jsou k ničemu. Takové názory jedněch i druhých se pro mě staly inspirací pro vznik článku, který chce spolehlivě, nestranně a průkazně na základě skutečných získaných dat upozornit na to, zda se nasazením elektroniky při vytápění skutečně dá ušetřit. A tak jsme uvítali možnost, kterou nám umožnil specialista na ekonomické a ekologické vytápění, společnost Netatmo.

Aby byly výsledky průkazné, testovali jsme dlouho, po celý rok! Pečlivě jsem na konci každého měsíce zaznamenával stav plynoměru (což vám vřele doporučuji i kvůli kontrole průběžné spotřeby během roku) a abych eliminoval cenové zvrhlosti nejprve ignorováním stropů cen energií a poté jejich pozdním nečekaně vysokým nastavením, výsledky jsou udávány v kWh, takže si pro svůj dům můžete přepočítat na základě znalostí cen energií vašeho dodavatele plynu, jak na tom jste a kolik vlastně ušetříte. V závěru článku se pak dozvíte i skutečná data, tedy kolik stála dodávka plynu v roce 2022 a pak v roce 2023, jen pro srovnání…

Jdeme na to!

Hned na začátku musím konstatovat, že mě nasazení, byť jen základní sady pro regulaci vytápění opravdu překvapilo. A to hned po několika týdnech provozu. A aby to bylo zcela jasné, jde o výsledky získané při vytápění rodinného domku plynem. Ten slouží nejen k vytápění domu, ale i k ohřevu teplé užitkové vody (TUV).

Rodinný domek má přízemí se třemi pokoji, patro se dvěma pokoji plus kuchyň, nahoře je ještě půdní prostor se dvěma místnostmi, které slouží jako pracovna.

Základem všeho je nástěnný kondenzační plynový kotel Buderus Logamax plus GB122i-24. Jeho tepelný výkon dosahuje až 24,5 kW a jeho výhodou je to, že díky externímu teplotnímu čidlu (umístěném na severní venkovní straně domu) reguluje plynule výkon od nuly až do maximálního udávaného výkonu ve spolupráci s interním teplotním čidlem, nastaveným na dvě teploty okolí: 20 °C přes den a 18 °C přes noc. Toto čidlo je umístěno na chodbě v přízemí. Obě čidla se starají o to, aby kotel dodával potřebný výkon v závislosti na okolních teplotách venku i uvnitř a podle otopných křivek (těmi se zabývat nebudeme, protože vše kolem nich lze nalézt i s dostatečně podrobným vysvětlením na stánkách výrobce) topil maximálně efektivně.

O teplotu v místnostech (dole dvě plus bývalá kuchyně, nyní pokoj s domečky pro čtyři psy, nahoře dvě plus v dalším patře půdní prostor, kde mám pracovnu, plus podlahové topení v kuchyni a na chodbách v patře) se pak staraly termostatické hlavice, které hlídaly teplotu v jejich okolí a propouštěly vodu do radiátorů. Tak tomu bylo do začátku roku 2023, kdy jsem původní hlavice vyměnil v obýváku a v ložnici za chytré hlavice ze sady Netatmo. A po roce tu máme výsledek.

Než se dostanu ke konkrétním výsledkům, ještě je pro úplnost třeba dodat, že k otopnému kotli je připojen boiler s kapacitou 120 litrů, vodu v něm nahříváme na 45 °C.

Jak jsme topili před nasazením chytrých hlavic Netatmo

V jednom z dolních pokojů má syn pracovnu a výkonný herní počítač se zdrojem 1200 W, k němu jsou připojeny dva monitory plus příslušenství. Výsledek je, že dva radiátory jsou v této místnosti skoro po celý rok uzavřeny a netopí, protože počítač běží v podstatě 24 hodin denně a stará se tak i o dostatečnou tepelnou pohodu v místnosti, při vyšších venkovních teplotách dokonce syn větrá. Pokud ale teplota poklesne venku pod –15 °C, otočením hlavic si syn přitápí, v průměru tak – dejme tomu – dvacet dní v roce. V druhém pokoji je na termostatické hlavici nastaveno stále 21 °C, s tím, že pokud je venku velká zima, přítelkyně si chvilkově přitápí. Oba pokoje jsou situovány na jih. V bývalé kuchyni je na hlavici nastavena teplota 20 °C trvale po celý rok.

Hořejšek. Přišel jsem na to, že topení v podlaze v kuchyni, na chodbách a na toaletě je velice příjemné. Psi si prostory vytápěné podlahovým topením oblíbili a často si tu rádi hoví. Vnitřní teploměr v kuchyni ukazuje teplotu mezi 19 a 20 °C během dne.

V obýváku jsou dvě tělesa, na jednom je tepelná hlavice, která nejde vyměnit, protože je to nějaký prapodivný typ ventilu, na který nelze namontovat ani s dodanými mezikusy ze sady Netatmo žádný chytrý termostat. Na tom, který tam je, je nastaveno 21 °C, ale v podstatě celý rok se topení ani jednou (až na výjimky na několik minut) nezapnulo. Druhý výměník v tomto pokoji dostal hlavici Netatmo, stejně tak ložnice (druhý pokoj nahoře), kam směrovala druhá hlavice ze sady Netatmo. V půdním prostoru (pracovně) byla hlavice u topení nastavena na 21 °C.

U všech radiátorů byly namontovány jedny z nejvíce používaných hlavic od společnosti Heimeier (viz obrázek, zdroj: Heimeier).

Teplotu v horních místnostech (za spodní patro neručím) jsem nastavoval tak, že když jsem šel spát, na hlavici jsem nastavil 18 °C a v ložnici pak typicky na noc 21 °C. Když jsem ráno vstal, hlavici v ložnici jsem přenastavil na 16 °C a v pokoji dal 23 °C, po snídani jsem tu nastavil 20 °C až do mého odchodu na kutě.

Mělo to jeden malý problém. Často jsem totiž zapomněl teplotu na hlavicích manuálně přenastavit, a tak se v podstatě – přiznám se dobrovolně a bez mučení – po celý den topilo na vyšší teploty.

A tak tu máme první prokazatelný výsledek. Za rok 2022 jsem protopil 25 700 kWh. Znovu opakuji, že to bylo včetně náhřevu teplé vody v bojleru, určené pro sprchování, koupání i mytí rukou a částečně nádobí (na mytí nádobí „ve velkém“ používáme myčku).

Rok s Netatmo

Instalací sady dvou dálkově ovládaných hlavic Netatmo a ovládací jednotky do obýváku a ložnice nahoře a instalaci chytrého ovládání do mobilu se ale situace od ledna loňského roku značně změnila.

Budu vás ještě chvíli napínat, abyste věděli, co instalace chytrých hlavic Netatmo obnáší.

Tak za prvé. Musíte do síťové zásuvky nainstalovat ovládací jednotku a tu spárovat s mobilním telefonem a namontovanými hlavicemi. Žádná obtíž, vše jde snadno i technické neznalce. Je dobré vědět, že ovládací jednotka pracuje jako zařízení na okraji sítě (IoE) a že tedy sbírá údaje z hlavic, ovlivňuje je a řídí v malých dávkách pro úsporu energie. Pokud by totiž jednotka komunikovala neustále prostřednictvím Bluetooth, nestačili byste měnit tužkové baterie v hlavicích. Takže jednou za čas se hlavice s ovládací jednotkou spojí, vymění si spolu informace (třeba když manuálně nastavíte jinou teplotu, než byla v okamžiku pootočení hlavy hlavice nastavena) nebo jste z mobilu poslali požadavek na nastavení jiné teploty, a upraví nastavení hlavic na novou teplotu. To poznáte podle jemného „zavrčení“ hlavice, která má v sobě motorek, kterým pootevře/pouzavře ventil na topení.


V každé hlavici jsou dvě baterie AA, které vydrží minimálně čtvrt až půl roku (vyzkoušeno). Pokud se přiblíží doba konce životnosti baterií v hlavici, jste o tom na displeji hlavice i v aplikaci informováni ikonou skoro vybité baterie.

Hlavice Netatmo mají na sobě e-ink displej, na kterém ukazují okolní teplotu. Technologie e-ink má pro zobrazení jednotlivých segmentů na displeji potřebuje nízkoenergetický impuls, zatímco pro zobrazování segmentů na LCD displeji by bylo třeba třeba neustále dodávat energii. Tím pádem e-ink zapne segment a ten je zobrazován až do doby, než přijde další požadavek o změnu zobrazení – to je jeden ze skvělých momentů, který mě na Netatmo okouzlil a ohromil najednou – a je příčinou dlouhé výdrže baterií v hlavicích

Pootočením pouzdra chytré hlavice (viz obrázek výše) doprava přidáváte teplotu, doleva zase ubíráte, to se projeví změnou zobrazované teploty a dokud se nesrovná s okolní teplotou, údaj na displeji bliká. Nastavení teploty pomocí mobilu je rovněž možné a bude popsáno v dalším textu. 

Aplikace Netatmo

A teď ještě něco k tomu, jak se nastaví aplikace. Z ní můžete nastavovat více domů nebo spíše domácností. Při vytváření profilu zadáte všechny aplikací požadované údaje a svou e-mailovou adresu. Pak každý měsíc obdržíte e-mailem personalizovanou zprávu o úspoře energie. Zpráva vám pomůže sledovat spotřebu a upravit program vytápění pro optimální hospodárnost. Dalším krokem je zavedení názvů domácností/objektů: například Dům a Chata.

Pak si můžete vytvořit skupinu hlavic pro snadné ovládání více hlavic najednou. Třeba Obývací pokoje. V tom případě se najednou nastavují všechny hlavice, které do této skupiny přiřadíte. Já mám skupiny dvě. Jedna se jmenuje Obývací pokoj a řídí hlavici v obýváku (až mi v létě vymění topenář ventil za kompatibilní s Netatmo, i sem přidám dokoupenou chytrou hlavici Netatmo). Pak mám skupinu Ložnice, která ovládá hlavici v ložnici. Když máte nastaveno rozložení hlavic do jednotlivých skupin, můžete přistoupit k vytvoření časového plánu.

Jen vsuvka. Možná se vám to může zdát složité, ale aplikace je napsána perfektně, aby její systém ovládání pochopil opravdu každý. Česky se tomu říká snadné jak facka. A ještě něco. Přístroje v domácnosti může ovládat každý, komu to povolíte.

Začnete programováním jednoho dne. Zadáte od kolika do kolika hodin se bude kde (v jaké skupině) topit. Takže já mám nastaveno (viz obrázek vlevo), že v ložnici se topí od 22 hodin do 7.30 ráno na 21 °C, pak přes den, tedy od 7.30 do 9.30 na 17 °C. Od 9.30 do 22 hodin na 16 °C. Podobně je to v obýváku, jak vidno na obrázku. Ideální je první návrh nastavení teplot v místnostech si nakreslit na papír a různobarevnými čarami pak naznačit, kdy a na kolik se kde bude topit. To vám hodně usnadní programování. Samozřejmě, že veškerá nastavení lze posléze kdykoli upravit.

Nastavíte si jeden den – a pak jdete nastavovat další den. A ejhle, žádné cvakaní navíc! Zvolíte si totiž převzetí už naprogramovaného dne (třeba z pondělí) a jeho kopii do dne dalšího (úterý, pak středa, čtvrtek a pátek v mém případě). Tak během chvilky naprogramujete pracovní dny a pak zadáte víkend (sobotu a údaje na neděli zkopírujete). Samozřejmě si můžete naprogramovat i jinou skladbu dní a jinak, pokud nepracujete – jako já – doma, ale chodíte do práce.

Z vlastní zkušenosti ale nedoporučuji nastavovat nižší teploty příliš nízko, aby barák neprochladl, pokud nemáte kvalitní okna a izolaci, a nebylo pak třeba vyššího výkonu pro opětně nastavení příjemných teplot v pokojích. Takže pod cca 16–17 °C nechoďte. A ještě něco. Netatmo po několika dnech zjistí, jakou máte tepelnou izolaci podle toho zajistí, aby už v době „od“ byla nastavena ta správná teplota, začne tedy topit „o něco“ dřív, tedy předtápět. I tuhle možnost můžete v aplikaci povolit.

Chodíte na procházky? Ano? Pak prostě v okamžiku, kdy odcházíte, řeknete Netatmo, že jdete pryč (klepnutím na výrobcem předpřipravené tlačítko) a ono vám ve všech pokojích topení vypne, tedy sníží vytápění na nastavenou nízkou mez v jednotlivých skupinách. A když se blížíte k domovu, tak si zase vytápění opětovným stiskem zmíněné ikony zase zapnete.

Jednodušší to snad už být nemůže a já oceňuji, že programátoři a návrháři celého systému ovládání mysleli hlavou. Styl a jednoduchost ovládání i nastavování v podstatě čehokoli mě prostě dostaly. Netatmo považuji za jeden z nejlepších systémů pro ovládání topení v bytě!

Pokud si chcete nastavit okamžitě teplotu dle vašeho přání, spuštěním aplikace se vám ukáže současný stav (viz obrázek vlevo). Stiskem + nebo – si nastavíte žádanou teplotu (obrázek uprostřed) a aplikace Netatmo vám rovnou nabízí ve formě sloupce i dobu, po kterou bude vaše nastavení platit. To, že topné těleno (tělesa) v místnostech začala topit, se projeví tím, že pozadí zezelená a objeví se v něm symbol spirály (poslední obrázek).

Kromě regulace topení ale Netatmo dodává spoustu dalšího příslušenství pro vaši pohodu, například ovládání klimatizace, a to pro letní chlazení vnitřních prostorů, ale i pro jejich vytápění, pokud to klima umí – v zimě. Mimo to si můžete přikoupit i teploměr (na obrázku vlevo spolu s ukázkou denního programu v aplikaci), solitér na měření teploty v místnosti, spárovat jej s řídicí jednotkou v zásuvce, a pak jej využít pro regulaci teploty v místnosti.

Zbytečnost? Ba ne. Bez tohoto teploměru se teplota nastavuje podle stavu v okolí chytrých hlavic – a ta může být ovlivněna teplotou topného tělesa, a může být značně rozdílná od měřené teploty ve výši vašich očí na stěně obýváku. Inu, prostě perfekt!

Kolik jsme tedy ušetřili

A teď se dostávám k závěru, spotřebě za rok 2023. Ta byla při stejných nebo do jisté míry podobných činnostech tří v době žijících osob, jen s využitím nasazených prvků automatizace Netatmo (starter kit), v loňském roce 20 600 kWh. Takže čistá úspora byla 5 100 kWh, tedy o 19,8 % menší, než v roce 2022! Jen připomenu, ať to máte pěkně u sebe, za rok 2022 spotřeba plynu dosáhla 25 700 kWh. Kolik je to v penězích si spočítejte za domácí úkol sami na základě cenové nabídky od vašeho dodavatele plynu. Nebo elektřiny, pokud topíte elektrokotlem.

Abyste věděli, kolik byla zaplaceno za spotřebu plynu, pak za rok 2022 jsem platil 56.400 Kč a za rok 2023 68.000 Kč. Rozdíl, tedy 11.600 Kč, což je v podstatě o tisícovku víc každý měsíc, byl dán neskutečným růstem cen energií v loňském roce a naprosto nezvládnutým a amatérským nastavením vládního stropu, který přišel pozdě a byl jen tak mimochodem 4× vyšší, než měli třeba Slováci…

Automatizace tedy dokáže prokazatelně ušetřit

Jsem rád, že se konečně potvrdilo nezávislým dlouhodobým testem, že důsledným nasazením a využitím automatizace v domácnosti se dokáže výrazně šetřit. V mnou popsaných podmínkách to je skoro 20 % – a to v současných cenách není opravdu málo. Komfort bydlení se důsledným naprogramováním pobytu osob v jednotlivých místnostech, a tedy potřebou vytápění „jen tam, kde někdo je“ při tom nesnížil. Jen se v podstatě eliminovaly případy, kdy si zapomenete manuálně ubrat topení, i když víte, že v ložnici nebudete od sedmi až do 22 hodin…

Startovní sadu Netatmo považuji za skvělou volbu. Cena na trhu je různá, podle obchodu, výhodná sada (dvě hlavice s barevnými rozlišovacími rámečky plus ovládací jednotka se dá pořídit za doporučenou cenu 5.199 Kč (199 eur) a jedna chytrá termostatická hlavice pak stojí typicky od 2.000 Kč, v článku zmíněný termostat na zeď pak je k mání za 4.599 Kč (179 eur). Pokud jsem tedy ušetřil na topení zhruba 12 tisíc, pak k umoření nasazené startovací sady proběhlo za méně než půl roku provozu.

A jak by to vypadalo teď?

Nasazení sady proběhlo v době, která nebyla moc standardní. Podívejme se tedy pro úplnost do právě teď platných ceníků a zjistíme, kolik bychom zaplatili za spotřebu v roce 2022 a 2023 v platných cenách. Vybrali jsme náhodně ceník společnosti MND, kde 1 MWh odběru plynu vyjde na 1.690 Kč. Za tok 2022 bychom zaplatili 43.433 Kč, za rok 2023 by to bylo 34.814 Kč. Nasazení startovací sady Netatmo by v letošních cenách přineslo úsporu 8.619 Kč. I tady by se cena startovací sady v pohodě rozpustila do úspor a ještě něco (3.420 Kč) by nám zbylo, třeba na elektřinu…

Co k tomu dodat? Automatizace se nesplete, trpělivě ohlídá činnosti, na jejichž manuální provádění můžete zapomenout nebo je – chtě-nechtě – ignorovat. Navíc jsou hlavice i ovládací jednotka vyvedeny velmi pěkně a ergonomicky, takže to bude pro vaši peněženku i obydlí přínos.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající!

Shrnutí: Netatmo Starter kit je velmi zajímavý počin. Když vezmeme jeho cenu, která je mnohem nižší, než kdybychom jednotlivé komponenty kupovali zvlášť (sada obsahuje dvě chytré hlavice a řídicí jednotku, obrovské množství mezikusů pro různé ventily a barevné kroužky pro označení hlavic) a reálně dosažené úspory, které sada v dlouhodobém ročním testu přinesla, je jen otázkou, zda se do koupě a následné instalace této sady rovnou nepustit. Vysoce hodnotíme nejen funkčnost, ale i propracovanost aplikace Netatmo k ovládání, která vyniká promyšleným řešením a snadností ovládání a nastavování. A koneckonců funkčnosti je skvělá, ale i ergonomie a provedení vás určitě přitáhne.

Poznámka: Stále chystáme článek a sháníme podklady o reálných nákladech na instalaci, a hlavně následný provoz tepelného čerpadla, ale už půl roku nejsou schopny tři oslovení dodavatelé tepelných čerpadel i přes naše urgence nám tyto údaje poskytnout! Proč asi? Není tedy tepelné čerpadlo, a hlavně jeho provoz, spíš jen černou dírou na peníze? Skoro by se tak mohlo zdát, že ano… Budete vás rádi informovat.

Milan Loucký, šéfredaktor DigitálníDomácnosti.cz

Zveřejněno: 08. 01. 2024