Počet hackerských útoků na české domácnosti klesl, jsou tu ale nebezpečné hrozby

Během druhého čtvrtletí letošního roku klesl sice celkový počet kybernetických útoků směrovaných na routery a další chytrá zařízení v českých domácnostech, ale zároveň se objevila nová, velmi nebezpečná hrozba, pomocí níž mohou hackeři získat kontrolu nad datovými toky v celé napadené síti a napáchat vážné škody.

Tato forma útoku se šíří prozatím hlavně v zahraničí. Pro české domácnosti však představuje velké nebezpečí, protože zneužívá slabou stránku zabezpečení většiny uživatelů – neaktualizovaný software routerů.

Pokles útoků převážně z Ruska

Během prvního čtvrtletí směřovalo podle statistik bezpečnostního systému Turris Sentinel denně na každou českou domácnost přibližně 9300 hackerských útoků. Ve druhém čtvrtletí zaznamenal systém Turris Sentinel pokles celkového počtu útoků o více než polovinu. Za poklesem stojí nízká aktivita hackerů z dříve mimořádně aktivních ruských IP adres. Útoky z ostatních regionů zůstávají na podobné úrovni.

Nový druh útoku představuje hrozbu i pro české domácnosti

To však není důvodem k tomu, aby brali čeští uživatelé nebezpečí z internetu na lehkou váhu. Hackeři vymýšlejí nové a účinnější cesty k efektivním útokům. Na přelomu pololetí se objevila mimořádně nebezpečná hrozba, která otevírá bezpečnostní díru v routerech minimálně 17 výrobců. Ta umožňuje hackerům obejít ověřování a získat kontrolu nad datovými toky v celé napadené síti a upozornila na potřebu pravidelných aktualizací software routerů. Alarmující je skutečnost, že naprostá většina uživatelů aktualizaci firmware a firewallu routeru vůbec neřeší.

Řešením je nastavení vysokého stupně zabezpečení a aktualizovaný firmwaru

Rostoucí počet chytrých zařízení v domácnostech a digitalizace mnoha služeb, jako jsou přístupy k bankovním účtům nebo práce z home office, poskytují hackerům větší možnosti při získávání citlivých osobních i firemních dat. Uživatelé by proto měli dbát na dobré zabezpečení Wi-Fi a dobře zvážit, kterým zařízením a jak umožní přistupovat do své sítě. Kromě toho by měli pravidelně aktualizovat firmware domácího routeru nebo přejít na některý z vysoce zabezpečených routerů, jako je například Turris Omnia od sdružení CZ.NIC, který již provádí aktualizace firmware zcela automaticky. Alternativní možností je použití samostatného hardwarového firewallu, jako například Turris Shield.

Zveřejněno: 21. 09. 2021