Samsung představuje novou řadu praček s vysokou energetickou účinností a vyspělou umělou inteligencí

Společnost Samsung Electronics představila novou řadu praček pro evropský trh. Poprvé se pračky představily na globální akci Welcome to BESPOKE AI v Pavillon des Étangs v Paříži.

Na akci se pračky představily ve čtyřech modelových řadách. Patří mezi ně modely s energetickou třídou A –10 % a A –20 % s kapacitou 9 a 11 kg, ale také mimořádně účinný typ třídy A –40 % s kapacitou 11 kg. Udržitelný a energeticky šetrný provoz lze tedy očekávat od všech nových modelů. Díky technologii SpaceMax známé už z předchozí řady navíc některé nové pračky nabízejí úctyhodnou kapacitu 11 kg při hloubce pouhých 60 cm, což znamená snadnou instalaci a zároveň atraktivní designové provedení Bespoke .

Lepší energetická účinnost než běžné „áčko“ díky moderním technologiím Samsung

Nové pračky výrazně šetří energii. Platí to především pro model BESPOKE AI Washer s nevídanou energetickou třídou A –40 %. Díky speciálním vyspělým technologiím, které Samsung používá vůbec poprvé, má pračka až o 40 % nižší spotřebu, než odpovídá požadavkům pro energetickou třídu A. Za mimořádně úsporným chodem stojí technologie Bubble Shot . Speciální mechanismus vstřikuje vodu s pracím přípravkem do bubnu s prádlem pomocí oběhového čerpadla. Prádlo se tak snáze namáčí a prací přípravek se do něj dostane rovnoměrně, což účinnost praní zvyšuje.

Technologie Bubble Shot také pomáhá šetřit vodou a zkracuje jednotlivé prací cykly při praní bavlněného oblečení. Využívá o 20 % méně vody než konvenční pračky. Množství použitého pracího prostředku je stejné, zvyšuje se však jeho hustota. Tím se vylepšuje výkon pračky a zároveň se jednotlivé prací cykly zkracují až o 25 %.

K výhodám patří režim AI Energy Mode v aplikaci SmartThings Energy, který v porovnání s předchozími generacemi ještě vylepšuje monitoring spotřeby. Uživatelé můžou hlídat spotřebu elektřiny na denní, týdenní či měsíční bázi, systém dokáže dokonce odhadnout výši měsíční faktury za elektřinu. Pokud její výše přesáhne plánovanou hodnotu, zapne se v systému SmartThings Energy úsporný režim, který inteligentně sníží celkovou spotřebu energie až o 70 % v porovnání s praním v teplé vodě .

Lepší uživatelské zážitky díky umělé inteligenci

Nová řada praček nabízí vyšší energetickou účinnost a zároveň i lepší základní funkce, takže je praní snazší a pohodlnější než dříve. Díky funkci AI Ecobubble umí pračka přizpůsobit prací cyklus aktuální várce. Rozpozná různé druhy textilií a podle toho automaticky nastaví množství bublin, které rychle rozpouštějí špínu a skvrny. Kromě toho systém optimalizuje délku praní, teplotu vody i rychlost otáčení. Praní ve studené vodě je tím pádem stejně účinné jako v teplé a spotřeba energie přitom klesá až o 70 % . Systém zároveň chrání barvy a textury látek – péče o textilie se zlepšila až o 45,5 % .

Další chytrá funkce má název AI Wash a umožňuje prát jemně, ale důkladně, a přitom používat méně vody i pracího prostředku . Díky vyspělým senzorům dokáže pračka aktuální várku zvážit a zhodnotit jak tvrdost a nepoddajnost textilií, tak i stupeň jejich zašpinění. Podle naměřených hodnot pak zvolí optimální množství vody i pracích prostředků. Kromě toho neustále v reálném čase podle situace upravuje délku namáčení, oplachování i ždímání . Výsledkem je lepší výkon a méně odpadu.

Funkce pro lepší a pohodlnější praní

Samsung vylepšuje řadu funkcí ve třech hlavních oblastech, které tvoří snižování množství mikroplastů, snadné ovládání a délka praní. Zde je přehled nejdůležitějších novinek:

Cyklus Less Microfiber: Všechny nové pračky jsou již v základní verzi vybaveny funkcí Less Microfiber. Účelem je snížit množství mikroplastů v odpadních vodách. K tomu slouží úprava otáček motoru a intenzity praní. Výsledek je vskutku úctyhodný – mikroplastů v odpadní vodě ubylo až o 54 %. 

Funkce Detergent Scan  a Care Label Scan: Technologie SmartThings Clothing Care  nyní nabízí dvojici nových funkcí pro snazší ovládání. Díky funkci Detergent Scan lze snáze zvolit optimální množství pracího prostředku nebo změkčovadla. Stačí naskenovat kód daného produktu v aplikaci SmartThings a systém pošle tuto informaci automaticky do pračky, která následně ideální množství nastaví sama. Druhou novinkou je funkce Care Label Scan. Uživatel naskenuje cedulky s návodem k péči o daný kus oblečení a systém SmartThings pak pošle do pračky odpovídající instrukce.

Super Speed: V režimu Super Speed lze jednu várku zvládnout za pouhých 39 minut. Zkrácení cyklu umožňuje systém QuickDrive, který oblečením v pračce dynamicky pohybuje. Kratší je i čas oplachování díky technologii Speed Spray, která stříká silný proud vody a efektivněji odstraňuje prací prostředek. Pračka navíc zrychluje rotaci v závislosti na hmotnosti aktuální várky a urychluje tak ždímání.

Dostupnost a předobjednávky

V České republice budou k dispozici od konce dubna ve čtyřech modelových řadách (WW8/7/6/5000D). Všichni zákazníci, kteří si nové pračky objednají v období od 3. do 28. dubna na eshopu Samsung.cz získají zpět až 3.000 Kč z doporučené maloobchodní ceny spotřebiče. K tomu navíc navýšení Rewards bodů o 50 % a bezplatnou dopravu, instalaci a profesionální instruktáž. K získání bonusu je nutná registrace na stránkách na webu Samsung.cz.

Model + bonus: WW11DB8B95GBU4 (3.000 Kč), WW90DB8U95GHU4 (2.500 Kč), WW11DB7B94GBU4 (2.000 Kč), WW11DB7B94GEU4 (2.000 Kč), WW90DB7U94GEU4 (1.500 Kč) a WW11DB7B34GWU4 (2.000 Kč).

Zveřejněno: 04. 04. 2024