Sexismus ve videohrách je v Česku horší než v zahraničí

V Česku se podle průzkumu až 58 % žen setká při hraní videoher s diskriminací na základě pohlaví. Z mužských hráčů se s diskriminací na základě pohlaví alespoň občas setká 40 %.

Až 47 % mužských a 52 % ženských hráčů si myslí, že v Česku je situace horší než za hranicemi. Stereotypní vykreslení postav, nevhodné vtipy i chování samotných hráčů vůči sobě navzájem se v posledních letech podle odborníků snaží napravit i sama herní studia.

Setkali jste se někdy s diskriminací na základě pohlaví? Na otázku v rámci průzkumu G2A, největšího online tržiště pro gamery, každá třetí ženská hráčka odpověděla, že se s genderovou diskriminací setkává velmi často – další čtvrtina pak alespoň občas. Naopak mezi muži zvolilo až 58 % hráčů odpověď ‚vůbec či téměř vůbec‘. Za nerovnou situací mohou stát stereotypní přístupy k vyobrazování žen v digitálním světě, ale také hlubší společenské problémy.

Data G2A Academy potvrzují, že gamerek je na světě zhruba stejně jako gamerů – ne-li více. Právě skutečnost, že ženy tvoří polovinu herního trhu, je dnes podle odborníků největší motivací vývojářských studií k přehodnocení toho, jakým způsobem jsou ženy a chování k nim ve hrách reprezentovány. „Ačkoliv ženské hráčky mívají do určité míry odlišné preference co do herních žánrů, řada z nich vyhledává prakticky stejné tituly jako jejich mužské protějšky, především pokud jde o novinky. U obou pohlaví jsou nejpopulárnější akční hry a adventury,“ vysvětluje Piotr Radzięda, Community Team Leader G2A, největšího online tržiště pro hráče.

Jiný americký průzkum pak určitou odlišnost preferencí naznačuje přece jen o něco výrazněji. U žen jsou nadprůměrně oblíbené například mobilní hry a oddechovky, zatímco muži mnohem častěji preferují střílečky nebo sportovní simulace.

Jak to vidí čeští gameři?

Větší diverzity a rovnosti mezi pohlavími za obrazovkou si koneckonců všímají i samotní hráči a hráčky. Nedostatečnou reprezentaci žen ve hrách (například z hlediska postav), vnímá podle průzkumu G2A v současnosti jen asi 10 % z nich. Za rozhodně či spíše dostatečnou ji považuje 65 %. Pohlaví respondentů přitom na odpovědi nemělo téměř žádný vliv.

Podle odborníků jde mimo jiné i o důsledek rozmanitější nabídky titulů a jejich děje a obsahu. „Do popředí herní scény se čím dál častěji dostávají hry se silnými hlavními hrdinkami, například nejnovější Tomb Raider nebo The Last Of Us. Řada her s prvky roleplay navíc hráčům nabízí vytvořit si hlavní postavu zcela podle sebe,“ vysvětluje Piotr Radzięda. „Herní komunita v Česku má ale naopak podle všeho ještě pořád co dohánět. Že postavení gamerek je u nás horší, než za hranicemi si totiž myslí 47 % hráčů z řad mužů a až 52 % hráček z řad žen. V obou případech zvolila zhruba čtvrtina respondentů možnost ‚Nevím‘“.

Zveřejněno: 20. 09. 2021