8K Association má nového člena a upravuje specifikace

Organizace 8K Association oznámila, že se k ní přidal nový člen, a to Amazon Prime Video. Kromě toho přináší také upravené specifikace 8K standardu.

8K Association (8KA) je skupina založená okolo vybraných výrobců televizí, jako jsou Samsung či Panasonic. Jejím cílem je propagace ekosystému 8K a v rámci této propagace přinesla organizace také výkonnostní specifikace pro 8K televizory, vlastní certifikaci a samozřejmě příslušné logo.

K dispozici tak budou například nové kodeky, ke kterým se řadí například AV1 nebo VVC. Jenže úplné specifikace ze strany 8KA zveřejněny nebyly, takže není úplně jasné, jakých kodeků se vlastně novinky týkají.

Kromě toho přicházejí i nové požadavky pro herní prostředí, jako jsou ALLM (automatický režim nízké odezvy) a VRR (variabilní obnovovací frekvence) skrze HDMI 2.1. Hraní na 8K TV je totiž do budoucna považováno za významný faktor ovlivňující, proč by si zákazníci vůbec měli 8K televize kupovat. K další podporované novince má patřit ACR (ambientní kontrastní poměr).

Zajímavé je, že členy organizace nejsou LG Electronics a Sony; naopak k novým členům se řadí Amazon Prime Video, tvůrce obsahu 4by4, poskytovatel testovacích služeb UL (Underwriter Laboratory) a čínský výrobce televizí Changhong.

Zveřejněno: 31. 12. 2021