Bose Smart Ultra Soundbar s Dolby Atmos nyní na našem trhu

Nejoblíbenějším zařízením pro působivou domácí reprodukci filmového zvuku jsou soundbary. Kvalitní soundbary umožňují díky vyspělým technologiím a speciálním směrovým reproduktorům využít odrazy zvukových vln od stěn k vytvoření prostorového zvuku a nahradit dříve využívané systémy domácího kina. Nejvyspělejší soundbary umožňují však i připojení bezdrátového subwooferu či zadních efektových reproduktorů a vytvořit plnohodnotný prostorový poslech.

Nejnovější soundbar Bose Smart Ultra Soundbar má základ ve zvukovém systému Dolby Atmos 5.1.2 vyžívající sedmi reproduktorů a vestavěného subwooferu. První „5“ označuje pětici reproduktorů zajišťujících prostorový zvuk a plnících funkci středového, dvou předních a dvou zadních efektových kanálů (posledně jmenované jsou vestavěny do boků a využívají speciální tlakové a úzce směrové měniče). Jednička uprostřed značí subwoofer vestavěný do těla soundbaru a poslední „dvojka“ představuje dva reproduktory namířené z těla soundbaru ke stropu. Díky tomu, použitým reproduktorům a špičkové kalibraci zvuku jednotlivých kanálů podle konkrétní místnosti dosahuje Bose Smart Ultra Soundbar špičkových výsledků při reprodukci hudby i filmového zvuku všech formátů – od sterea přes prostorový zvuk 5.1 až po Dolby Atmos. Připojení k televizoru zajišťuje vestavěné rozhraní HDMI eARC nebo optika.

Základem špičkového prostorového zvuku je přesná kalibrace dle místnosti

Bose Smart Ultra Soundbar využívá dvou věcí. Jednak to jsou již zmíněné speciální reproduktory, které vysílají zvukové vlny a počítají s odrazy zvuku od stěn místnosti. Druhým prvkem je přesná kalibrace. Každá místnost je specifická a na správné podání má vliv její tvar, odrazivost stěn a konkrétní umístění soundbaru. Pomocí mikrofonu dodaného v balení a umístěného na hlavním poslechovém místě změří Kalibrace ADAPTiQ akustické vlastnosti místnosti a upraví načasování zvuku každého reproduktoru tak, aby se k uším dostal po všech odrazech ze správného úhlu a v tom pravém načasování vzhledem k filmové scéně.

Umělá inteligence rozpozná mluvené slovo a zdůrazní ho

U nového soundbaru Bose našla umělá inteligence (AI) praktické uplatnění. Častým problémem při poslechu filmového zvuku bývá srozumitelnost dialogů. Umělá inteligence dokáže pomocí navazující technologie AI Dialogue rozpoznat ve zvuku klíčové mluvené slovo a při reprodukci ho lépe zdůraznit.

Chytré streamování a propojení s domácím audiosystémem

Bose Smart Ultra Soundbar je plně kompatibilní s Apple AirPlay 2, Spotify Connect a Chromecastem a také s Bluetooth. Díky možnosti přímého připojení soundbaru k internetu pomocí Wi-Fi nebo kabelu mohou uživatelé streamovat libovolnou hudbu a propojit přístroj s dalšími audio zařízeními. Soundbar tak může přehrávat hudbu z internetu přímo a sám, například s využitím oblíbené služby Spotify bez nutnosti udržovat telefon v dosahu Bluetooth. Chytrý telefon s aplikací slouží v tomto případě jen jako dálkový ovladač, kterým uživatelé ovládají výběr hudby a nastavení reprodukce v jednotlivých zónách (při propojení s dalšími zařízeními). Tak lze třeba pustit stejnou hudbu v celém domě a řídit hlasitost v jednotlivých místnostech.

Další možnosti otevírá propojení s aplikací Bose Music. S její pomocí lze nastavovat všechny parametry, spouštět kalibraci soundbaru nebo ho s využitím funkce Bose SimpleSync spárovat s bezdrátovými sluchátky Bose. Po spárování je možné využít pro reprodukci současně soundbar i sluchátka. Pokud tedy sleduje film divák se zhoršeným sluchem, může si vzít sluchátka a ostatní poslouchají zvuk pomocí soundbaru s rozumně nastavenou hlasitostí.

Možnost rozšíření o subwoofer a zadní reproduktory

Ti, kteří chtějí si chtějí víc mohou rozšířit sestavu o jeden z bezdrátových subwooferů Bose Bass Module 700 či Bose Bass Module 500, nebo o zadní efektové reproduktory Bose Surround Speakers či Bose Surround Speakers 700, které ještě více zdůrazní podání prostoru.

Bose Smart Ultra Soundbar je na našem trhu už dostupný v černém a bílém provedení za doporučenou koncovou cenu 24.990 Kč.

Zveřejněno: 06. 11. 2023