Globální objem dodávek TV meziročně poroste

Poté, co trh televizorů v globálním měřítku v roce 2021 zaznamenal pokles, se očekává, že v letošním roce tenhle segment naopak poroste, a to o 3,4 % na 217 milionů kusů.

Oznámila to analytická firma TrendForce s tím, že růst vidí především u větších televizorů nad úhlopříčku 60 palců. Pokud jde o rok 2021, zde byli analytici na počátku také pozitivní, protože vzhledem k pandemii koronaviru a související situaci, kdy lidé začali trávit více času doma, prodeje televizorů rostly.

Jenže ve druhé polovině roku se situace otočila a televizí se prodalo naopak méně, než se očekávalo. Celkově tak byl tenhle rok zakončen poklesem o 3,3 % na 210 milionů prodaných kusů.

Pokud jde o konkrétní technologie, zde došlo k růstu OLED TV o 70 % na 6,7 milionu kusů a růst je očekáván i letos, i když mírnější – a to o 27 %. Dodávky miniLED LCD TV bez uvedení růstu/poklesu dosahovaly v roce 2021 2,1 milionu kusů.

Situaci okolo OLED TV může ovlivnit jeden významný faktor, a sice spuštění prodeje QD-OLED ze strany Samsungu, a možná i WOLED TV. Změny se chystají i v Sony. Japonský výrobce totiž na letošní rok naplánoval uvedení svých prvních 4K QD-OLED TV a také 4K a 8K miniLED LCD TV.

Doplňkové foto Pixabay

Zveřejněno: 03. 02. 2022