Gramofon ve tvaru bumerangu vyjde na stovky tisíc

Společnost Clearaudio představila nový gramofon ve tvaru bumerangu s modelovým označením Reference Jubilee, který vás vyjde na pořádný balík peněz.

Všeobecně platí, že nadšenci do Hi-Fi nemůžou mít hluboko do kapsy, nicméně dát přibližně 17.500 liber (přes půl milionu korun) do gramofonu nemůže jen tak každý. Model Reference Jubilee navazuje na původní gramofon Reference z 80. let, jehož připomíná i tvarem.

Jenže materiál je tentokrát trochu jiný. Výrobce totiž přešel od akrylového šasi ke kombinaci tvrzeného dřeva Panzerholz a hliníku, což – subjektivně vzato – i lépe vypadá. Talíř vysoký celých šest centimetrů je vyrobený z polyoxyetylénu a položený na speciálním řešení výrobce s názvem Ceramic Magnetic Bearing. Pod tím se nachází 8,5 kg těžký „podtalíř“ z nerezové oceli.

Tento „podtalíř“ je regulovaný řešením Optical Speed Control od Clearaudio, a k dosažení přesné rychlosti otáček pak gramofon využívá 12bitový digitálně-analogový převaděč (DAC). A samozřejmostí jsou ještě další vychytávky, které cenu tohoto zařízení přirozeně vyšroubovaly nahoru.

Zveřejněno: 03. 08. 2022