HDMI 2.0 přestává existovat, což ale komplikuje situaci

Organizace HDMI mění standardy, ovšem jako kupující byste si měli dát dobrý pozor na to, co kupujete. HDMI 2.0 totiž přestává existovat, což s sebou nese jisté komplikace.

Některé 4K televize jsou totiž vybaveny volitelnými funkcemi HDMI 2.1 (eARC či ALLM), jenže pak se prodávají jako televize s HDMI 2.1. Funkce typu ALLM jsou zpětně kompatibilní s čipsety HDMI 2.0 a v takovém případě ale nedostanete šířku pásma pro HDMI 2.1 (4K120 či 8K60).

Výrobci přesto nově mohou udávat podporu HDMI 2.1 i v případě, že není podporována ani jedna funkce HDMI 2.1. Je to totiž už uvedeným stanoviskem, a sice že „HDMI 2.0 přestává existovat.“

Portál TFTCentral hlásí, že společnost Xiaomi už dokonce propaguje podporu HDMI 2.1 pro jeden ze svých monitorů, a to navzdory tomu, že tento monitor nepodporuje jedinou funkci HDMI 2.1. Dříve byl tento monitor označován jako HDMI 2.0, ale nyní „papírově upgradoval“.

Což jistě zmate spoustu kupujících, protože výrobci televizí, herních konzolí a dalších zařízení sice mají povinnost specifikovat konkrétní podporované funkce HDMI 2.1, ale pokud není podporovaná funkce ani jedna, píše se ve specifikacích prostě „HDMI 2.1“. Což může znamenat „všechno anebo nic“.

Zveřejněno: 16. 12. 2021