Klady ekologických čistících prostředků

Doba je zrychlená a chceme si práci ulehčit. Platí to i o úklidu. Určitě jste si všimli reklam, které se vás snaží přesvědčit o tom, že právě jejich produkt vás zbaví nečistoty rychle a účinně.

A co ty ekologické? Hledali jsme, až jsme našli pět důvodů, proč se lidé čím dál častěji obracejí na prostředky s označením „eko“. Ty poslouží stejně dobře k úklidu domácností i k údržbě vašich zařízení v ní…

Zdraví až na prvním místě u všech členů domácnosti

Proč lidé upřednostňují ekologické čističe před chemickými? Kvůli zdraví. „Látky obsažené v neekologických prostředcích mnohdy způsobují podráždění kůže a očí, případně mohou nepříznivě ovlivnit vaše dýchání,“ upozorňuje Alexandr Řeháček zakladatel AYETO Eco. Odborníci je dávají do souvislosti se vznikem alergií či astmatu.

Žádné škodlivé látky v domácnosti

Běžně se setkáváme s varovnými symboly a upozorněním na štítcích komerčních chemických výrobků určených k čištění domácnosti. Pokud vám doma leží přípravky s označením „nebezpečný“ nebo „hořlavý“, můžete si být jistí, že nejsou příliš dobré pro vaše zdraví a váš dům není zrovna tím nejbezpečnějším místem. 

Udělejte něco pro životní prostředí

Nebezpečné chemikálie se dostávají do ovzduší, vody a půdy, kde následně poškozují celý ekosystém. Výběrem ekologických produktů proto pomáháte nejen sami sobě, ale také životnímu prostředí.

Dnes už můžete šetřit díky náhradním náplním

Nehrajte si na ekologii, ale skutečně ji razte. Například unikátní refill systém umožní z koncentrátu 25x znovu naplnit 1litrovou láhev, což znamená absolutní minimalizaci nákladů na obaly a dopravu i ekologické zátěže výrobou a dopravou. U práškových koncentrátů jsme pyšní na samotný obal, zcela ekologický papírový tubus,“ říká Řeháček.

Obsah čisticích prostředků pod kontrolou

Obsah látek u syntetických čističů velmi zřídka prochází důkladnou kontrolou nebo se skrývají za cizími názvy. „Ekologické čisticí prostředky většinou obsahují menší počet přídatných látek. Vyhnete se tak závadným sloučeninám, jako jsou fosfáty (fosforečnany), bělidla, formaldehyd, syntetické vůně,“ uzavírá Alexandr Řeháček.

Zveřejněno: 16. 06. 2022