Mega monitor, jaký jsme ještě neviděli

Společnost MMD-Monitors & Displays patří do holdingu MMD, vyrábějícího televizory pod značkou Philips, pod stejnou značkou Philips dodává na trh i monitory – to je jistě všem známá věc. Ale že nám do redakce přijede monitor v krabici, která se nevejde na žádný stůl, to jsme vážně nečekali. A hned na začátek vám sdělíme, že monitor, ačkoli je pěkně těžký (má asi 19 kg) a pořádně širokoúhlý, a ještě k tomu prohnutý, jde po nastavitelné noze posunovat nahoru a dolů jedním prstem. Už tato vymoženost hovoří o tom, že jde o vysoce propracované dílo hodné mistra.

Tím jsme asi možná řekli všechno podstatné, ale není to tak. K tomu, abyste využili dokonale vlastností monitoru Philips 498P9, který je velký tak jako dva až tři monitor postavené vedle sebe, musíte mít odpovídající kvalitní grafickou kartu. To proto, abyste mohli využít nativní (přirozené) rozlišení, které mu výrobce dal do vínku. Nebudeme vás dále napínat, a tak vám hned sdělíme, že nativní rozlišení je 5120 x 1440 obrazových bodů. A to z tohoto obra dělá věc, kterou si opravdu užijete, stejně jako poloměr zakřivení, který je nejběžněji používaných 1800R.

Ještě k rozlišení, zmínka o výkonné a monitoru odpovídající grafické kartě není zbytná, protože pokud si myslíte, že tento monitor připojíte třeba jen k notebooku, tak to jste na velkém omylu. Naprostá většina notebooků má grafiku, která potřebné rozlišení není schopné monitoru vytvořit. Takže pak se dostanete třeba jen na rozlišení 3840×1080 při 60 Hz. Monitor tohle rozlišení sice podporuje, a i obraz je docela vyhovující, ale přece si nebudete kupovat monitor s vyšším rozlišením a „honit“ ho pak jen na rozlišení mnohem nižším. To přece nemá logiku. Pokud tedy jako zdroj obrazového signálu chcete použít laptop, zjistěte si, zda pevně vestavěná grafická karta dosáhne na nativní a doporučené rozlišení monitoru. Pokud ne, je investice do monitoru víceméně zbytečná.

A ještě něco. Tenhle monitor je stejně velký plochou obrazovky jako dva bezrámečkové monitory s úhlopříčkou 27 palců.

Ať jste bezpečnostní služba, logistický operátor či prostě jen běžný uživatel nebo profík v oblasti DTP či počítačové sazby nebo potřebujete mít současně na obrazovce zobrazeno několik obrazovek různých programů, takhle věc vás nenechá na holičkách. Její cena je překvapivých zhruba 22.000 Kč, což nás tak trochu zaskočilo, čekali jsme totiž cenu minimálně o polovinu vyšší. Dobrá, co dál?

Vynikající obraz je obří devizou

Obraz monitoru je skvělý, jak jsme zvyklí z předchozích variant širokoúhlých monitorů Philips a podání barev je rovněž velmi dobré s mírným nádechem do teplých barev. Takže se na něj příjemně zírá.

Vy ale nevíte zatím to hlavní, i když to trochu plyne z označení monitoru. Jeho úhlopříčka je 49 palců, což po přepočtu je 124,5 centimetrů. Abyste získali přehled o tom, jaký kus před vámi stojí na stole, snad vám pomůže udaná šířka, která je bezmála 120 centimetrů. A když jsme už u těch čísel, asi byste měli vědět, že výška sestaveného monitoru včetně obrazovky je 56,4 cm a hloubka včetně stojanu 30,3 cm.

Nejde sice o herní monitoru, ale jeho rychlost odezvy je velmi solidních 5 ms, obnovovací frekvence 70 Hz, jas 450 cd/m2, kontrast 3000:1. Poměr stran obrazovky je 32:9. Z uvedených parametrů je zřejmé, že monitor není žádné ořezávátko a jeho parametry jsem naprosto nekompromisní.

Má i to, co byste nečekali

Na zadní straně monitoru najdete místa k připojení, což v tomto případě jsou DisplayPort 1.4, USB a 2× HDMI 2.0. Co je však velmi nečekané, protože se s tím nesetkáváme u monitorů příliš často (je to spíše výsada většiny televizorů s velkými úhlopříčkami), je možnost zobrazení PIP, tedy obrazu v obraze. Tedy zobrazení dvou nezávislých programů, přicházejících do monitoru každý jedním z uvedených vstupů.

Co byste dále nečekali, protože to není na monitoru vůbec poznat, je i to, že má dva vestavěné ploché reproduktory, jejichž zvuk je na velmi dobé úrovni – a najdete tu i 3,5mm konektor typu Jack pro připojení sluchátek. Na zadní stěně najdete i USB rozbočovač typu 1 na 4, který můžete použít pro trvale připojená zařízení na vašem pracovním stole (drátová myš, nebo vysílač/přijímač pro bezdrátovou myš i klávesnici, sluchátka, a tak podobně). Poslední vymožeností je i filtr modrého světla, který podporuje zdravý spánek pro déle trvajícím sezení před monitorem. Obraz sice pak vypadá tak trochu „vyblitě“, ale věřme tomu, že odborníci tvrdí, že to vašim očím a vaší psychice pomáhá. Ostatně jinak by to výrobci nedělali. Stejně tak je tu funkce Flicker-Free, omezující blikání obrazu, což u tak velké plochy monitoru je i logické.

S integrovaným přepínačem KVM MultiClient můžete ovládat dva samostatné počítače s jedním nastavením monitoru, počítače a klávesnice. Praktické tlačítko umožňuje rychle přepínat mezi zdroji. To oceníte v případě nastavení vyžadujících výkon dvou počítačů nebo při sdílení jednoho velkého monitoru dvěma různými počítači.

Monitor je vybaven čtvercem VESA 100×100, který můžete využít pro pověšení na stěnu. Pokud použijete stojan, pak se do této prohloubeniny s uvedenými rozestupy otvorů umístí poměrně stabilní stojan. Ten je vybaven výtahem umožňujícím vertikální pohyb monitoru v rozsahu 130 mm. Jak jsme už uvedli, pohyb nahoru a dolů nevyžaduje obrovskou sílu, jak bychom čekali, ale posun nahoru i dolů zvládnete jedním prstem. Na stojanu je možné pootočení monitoru do stran v rozsahu ±20°, příklon 5°a odklon od svislé osy až 10°. Z námi provedeného testu však plyne, že je nutné monitor mít položen na pevné desce stolu, protože pokud by tomu tak nebylo, monitor se při psaní na klávesnici viditelně kýve.

Monitor umožňuje upevnění ke stolu pomocí zámku Kensington a jeho nastavení je možné provádět pomocí tlačítek na spodní hraně monitoru vpravo nebo pomocí softwaru v počítači. Samozřejmostí je velmi solidní podpora češtiny i slovenštiny.

Vtáhne vás do děje

Prohnuté provedení monitoru vás naprosto obemkne a vtáhne vás do děje, třeba pokud si na obrazovce pustíte nějaký film a příjemně vás překvapí monitorem podaný zvuk. Odezva 5 ms je na filmy tak akorát, hráčům by tato hodnota asi nedostačovala.

Pokud však monitor chcete používat, je třeba správně zvolit vzdálenost od vašich očí, aby od nich monitor nebyl příliš vzdálen. V tom případě totiž jsou strany obrazovky dál od vašich očí než střed a u tak obrovského monitoru musíte oči neustále doostřovat, což může vást k rychlejší únavě. V případě správného nastavení a usazení monitoru pak máte každý bod obrazovky ve stejné vzdálenosti od očí. Má to i další výhodu – pak totiž pohodlně dosáhnete na nastavovací prvky monitoru, které jsou na spodní straně rámečku vpravo. Pokud máte monitor příliš daleko, platí to s ostřením na obrazovku, ale navíc nedosáhnete na tyto ovládací prvky.

Co se týče funkčnosti, obraz je naprosto perfektní, a zvuk je velmi dobrý. Ovládání pomocí OSD (vyskakovacích menu na obrazovce) i pomocí softwaru dodávaného na CD je na úrovni a už brzy po prvním zapnutí monitoru si s ním budete tykat.

Ve své podstatě lze tento monitor považovat za umělecké dílo.

Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající!

Shrnutí: Skvělý širokoúhlý monitor s poměrem stran 32:9 a s velmi dobrými parametry a funkčnostmi za slušnou cenu. Překvapí vás.

 uploaded pictureuploaded pictureuploaded pictureuploaded pictureuploaded picture

Zveřejněno: 22. 11. 2020