Mikrorecenze: Elektrický kompostér bude účinným pomocníkem

Možná jste se ani nezamýšleli nad tím, kolik biologicky rozložitelného odpadu skončí v popelnicích. Známe odpověď: je to skoro polovina odpadu, který v nich skončí.

Když se nad tím zamyslíme, vychází nám, že biologicky rozložitelný odpad po vhození do pytle umístěném v odpadkovém koši nejenže zabírá poměrně dost místa (příkladem budiž třeba zelené stvoly od mrkve, slupky od banánů, ale i odřezky masa a další věci), ale už během hodin se začne projevovat nepříjemným pachem, který se line do okolí a podporuje vzlet vinných mušek a další havěti, která se překvapivě rychle začne tvořit na stěnách pytle na odpadky, typicky plísně.

Dobře, zatáhneme pytel a vyhodíme ho do popelnice a tu pak popeláři vyvezou na skládku. A protože biologický odpad nemá možnost splynout s přírodou, hnije a sekundárním projevem této činnosti jsou bakterie, ale také plyny, třeba metan, který se v pytli vyvíjí. A takových pytlů na skládce je spousta…

Naši předkové dávno věděli, že není vůbec špatné odpad rozdělit na biologicky odbouratelnou složku a pevný, dále nezpracovatelný odpad. Za prvé je toho pevného odpadu méně a biologicky odbouratelný odpad může dále posloužit jako přírodní hnojivo. Dávali ho do kompostéru, kde během delší doby (až několik měsíců) se vytvořil kompost.

Doba je ale rychlá, a tak skladovat haldy bioodpadu v kompostéru a dlouho čekat, až se promění v hnojivo, nám přijde jako zbytečně pomalé řešení. A tak se poměrně nedávno objevily vermikompostéry, které jsou zajímavým řešením pro ty, kteří nebydlí v rodinném domě se zahradou, aby mohli instalovat klasický kompostér. Vermikompostéry jsou vcelku elegantně řešené nádoby podobné těm, které používáte v domácnosti na třídění odpadu. Jejich hlavní součástí jsou žravé kalifornské žížaly, které s chutí sobě vlastní sežerou všechno, nebo většinu toho, co jim do koše dáte – a vyloučí odpad, který je možné použít k hnojení květového ráje, který v domě určitě máte. Má to ale několik háčků. Pro někoho je „eklhaft“ mít v bytě žížaly, které chroupají zbytky zeleniny o sto šest, oddělování již zpracovaného odpadu, hnojiva, což jsou vlastně výkaly žížal, ale – i když žížaly jsou stále při chuti –, při větších objemech bioodpadu se jednoho dne „přežerou“ a je třeba nechat je chvilku oddechnout, aby vyhladověly a pustily se do další dávky. Bioodpad po tu dobu je třeba skladovat v chladničce nebo na balkóně, pokud jej máme. Jinými slovy, vstupuje sem faktor, který nemůžete ovlivnit. Navíc musíte hlídat, aby se ve vermikompostéru neobjevily plísně ani mušky. Pokud se tak stane, je někdy třeba „žravé komando“ nahradit novou dávkou kalifornských žížal…

Máme řešení, odpadu bude jen pětina!

Tím řešením je elektrický kompostér od společnosti Sage, která je známá skvělými řešeními pro kuchyň a její okolí. Greta a mnozí odpůrci dalších elektrických přístrojů v kuchyni mohou argumentovat tím, že to je další „žrout“ energie, nevzhledný a smrdící přístroj, který bude v kuchyni jen překážet.

Tak pozor, vážení! Není tomu tak! Abyste věděli, elektrický kompostér The Food Cycler má příkon 500 W. Zpracování dvou litrů bioodpadu v dvoulitrovém hrnci – podle toho čím a jak ho naložíme – trvá typicky čtyři až šest hodin, a tento elektrický kompostér spolkne „jen“ 0,8 kWh energie při zpracování jedné dávky. Tedy méně než rychlovarná konvice. V bioodpadem naložené nádobě dojde k jeho zpracování, tedy sušení, mletí a následnému chlazení. Navíc je kbelík vyjímatelný a snese i mytí v myčce.

Co se týče šíření pachů, pak můžete být zcela bez obav. Zápach totiž eliminují dva uhlíkové filtry a vzduchotěsná nádoba. Nemusíte řešit žádný přívod vody a odpadu. Prostě jej vybalíte, instalujete filtry a můžete začít nakládat bioodpad.

Po vybalení pak jistě budete překvapeni elegantním provedením přístroje, který při umístění na kuchyňské lince zabere pouze půdorysný rozměr 36 × 32 cm, vysoký je 28 cm. Trochu se podobá rýžovaru nebo hrnci na pomalé vaření. V každém případě jde o věc, která by vzhled vaší kuchyně nějak degradovala. A pokud přeci jen, můžete jej šoupnout do skříňky pod dřez. I tam vám bude pořád při ruce.

Takže škarohlídi a odmítači novinek mají smůlu a jejich argumentace neobstojí.


A to jsme vám ještě neřekli všechno. Tak třeba, že v případě použití elektrického kompostéru Sage se organický odpad sušením a mletím přemění na hnojivo během pár hodin. To můžete využít pro vaše květiny nebo na zahrádce. Ve vzduchotěsné nádobě je možné substrát skladovat až rok. Nebo ho můžete také vyhodit do běžného nebo organického odpadu. Ovšem značně objemově redukovaný! Zmíněný kompostér zredukuje dva litry organického odpadu až o 80 %, typicky na jen 0,34 litru!

Co všechno spolkne?

Elektrický kompostér The Food Cycler dokáže zpracovat i zbytky masa, mléčných výrobků a vaječných skořápek. Nepatří do něj olej z vaření nebo tuky, tvrdé kosti jako hovězí, jehněčí nebo vepřové, tvrdé pecky z broskví, meruněk či nektarinek, ořechy, sladkosti či žvýkačky. Naopak si vyložené pochutná na kávové sedlině třeba z kávovaru nebo ze dna hrnečku, pokud milujete „turka“, i na papírových čajových sáčcích po vylouhování v hrnečku, zbytcích ovoce i zeleniny včetně slupek, zbytcích ryb a drůbeže, obilovinách a zrnech, vařené rýži, fazolích, semíncích, luštěninách, sýrech a měkkých skořápkách. To vše jen stiskem jednoho tlačítka.

Do doby, než jsme tento přístroj objevili, jsme o jeho existenci nevěděli, ale už teď můžeme říct, že jde o výkonného, elegantního a spolehlivého pomocníka, který dokáže produkovat hnojivo pro vaše rostlinky. Pokud takové nemáte, pak vám jistě potěší, že objem bioodpadu sníží až o 80 % a v případě vyhození do odpadkového koše v něm nebude zapáchat. A ještě něco uděláte pro naši zelenou planetu.

K dostání je za cenu zhruba 12,5 tisíce korun. A náš komentář k ní je ten, že za tu cenu opravdu stojí. A nemusíte být zrovna ekologická aktivistka Greta Thunbergová…

Zveřejněno: 05. 04. 2022