Minirecenze: Herní monitor AGON AG275QX/EU

Společnost AOC uvedla první monitory z nové, už páté generace, řady AGON: modely AG275QX/EU s panelem Fast IPS a AG275QXN/EU s panelem Fast VA. Velikost displeje je 27"/68,6 cm a oba modely vládnou obnovovací frekvencí 165 Hz (u Fast IPS přetaktovatelnou až na 170 Hz) a nabízejí dobu odezvy 1 ms GtG pro zobrazení rychlých akcí na obrazovce.

Námi testovaný model AG275QX/EU se vyznačuje vynikající přesností barev a 10bitovou barevnou hloubkou díky panelu Fast IPS, který je ideální pro tvůrce obsahu i hráče. Co se týče kvality obrazu, neměli jsme proti podání barev ani rychlosti vykreslování jednotlivých scén s tímto monitorem žádné problémy.

Monitory vyvinuté pro mnohostranné hráče mají nový elegantní hranatý design s rovnými liniemi, dokonale padnoucí na hráčské stoly. Jejich elegantní vzhled je založen na prémiové a robustní kovové základně s minimálním půdorysem, která ale poskytuje dokonalé usazení na stole, ze tří stran bezrámové panely pro dosažení těsného sestavení dvou nebo tří monitorů vedle sebe, multitasking, stejně jako výškově nastavitelný ergonomický stojan s vestavěnou rukojetí pro snadné uchopení při přepravě na LAN party nebo gamingové turnaje.

Bezproblémové hraní za rozumné peníze

Modely AGON 5. generace posouvají hraní na vysokou úroveň především díky rozlišení QHD, obnovovací frekvenci 165 Hz, době odezvy 1 ms GtG, mnoho herních příznivců jistě ocení i dostupné ceny, za které lze monitory získat. Cena monitoru se pohybuje na trhu kolem 8.400 korun. Jen pro úplnost, jeho brášku AG275QXN/EU s Fast VA panelem můžete pořídit za cenu o dva tisíce nižší – výbavou jsou oba monitory – pokud je nám známo – shodné, liší se jen použitým panelem. Námi testovaný monitor používá, připomínáme, panel Fast IPS.

Možná by stálo za připomenutí, co od takového panelu můžete očekávat. AG275QX/EU s plochým panelem Fast IPS využívá 10bitovou barevnou hloubku k reprodukci 1,07 miliardy barev s vysokou barevnou přesností. Obnovovací frekvence je 165 Hz (přetaktovatelná ovšem až na 170 Hz) a doba odezvy dosahuje 1 ms GtG, aby lépe zvládla rychlé herní akce. Jak jsme už naznačili, panel poskytuje ostrý obraz prakticky bez duchů. Díky technologii IPS nabízí AG275QX/EU vynikající široké pozorovací úhly až do 178°.

Pro úplnost – je tu i možnost zvolit levnější model

Jen abyste věděli, překvapit by vás mohl i levnější bratr z představené dvojice. AG275QXN/EU je vybaven plochým panelem Fast VA opět ale s vynikající dobou odezvy 1 ms GtG, která potlačuje negativní stigma směrem k „pomalejším“ panelům VA. AG275QXN/EU, vybavený jedním z prvních plochých VA panelů s 1 ms GtG na světě, poskytuje díky obnovovací frekvenci 165 Hz stejně rychlou odezvu jako jeho IPS sourozenci, s další výhodou hlubší černé a vyšším kontrastem (kontrastní poměr 3000:1). Tento model jsme neměli možnost vyzkoušet, vycházíme tedy jen z údajů výrobce, kde vyniká především uvedená doba odezvy 1 ms.

Rozlišení QHD

Oba modely mají nativní rozlišením QHD (2560 × 1440), což je užitečné pro každodenní úkoly a umožňuje vidět jemnější detaily ve hrách i videích. Je to v současnosti nejlepší rozlišení pro hraní her, podstatný pokrok oproti Full HD, ale stále nižší než 4K, takže většina nových grafických karet může dosahovat vysokých snímkových frekvencí v QHD. Oba modely AGON 5. generace lze používat v režimu konzoly, kdy může zpracovat signál 4K@120 Hz a zmenšit jej na rozlišení 2560 x 1440, ale stále umožňuje konzolovým hráčům využívat výhod vysokých (120Hz) obnovovacích frekvencí.

Nebojte se, blikat nebude !

Kvůli vytvoření ještě vyšší ostrosti pro pohyblivý obraz nabízejí oba modely funkci MBR (Motion Blur Reduction) umožňující dosažení 1 ms MPRT. V tomto režimu bude podsvícení blikat v souladu s obnovovací frekvencí, takže pomalejší přechody pixelů se stanou prakticky neviditelnými a vytvoří tak nejčistší přechod mezi jednotlivými snímky. Extrémně nízká vstupní prodleva také zajišťuje, že vstupy uživatelů se téměř okamžitě převedou do vizuální podoby, což hráčům umožní soutěžit na nejvyšších úrovních. Ke cti obou modelů slouží informace, že AG275QXN/EU podporuje Adaptive-Sync, AG275QX/EU je ovšem kompatibilní i s NVIDIA G-Sync. To je velké plus, u obou modelů se tak eliminují artefakty, jako je trhání nebo zadrhávání kvůli nesouladu snímků.

Nový design řady AGON 5. generace působí prémiově a přitom jednoduše. Zároveň je univerzální, aby hráči mohli připojit další periferie, joysticky, gamepady atd. Monitory obsahují 4portový rozbočovač USB 3.2 Gen 1. Ergonomický a odolný kovový stojan nabízí nastavení výšky v rozmezí slušných 150 mm, rozsah otáčení –20/+20°, příklon až –5° a odklon až o 23°, panel lze otočit na výšku o 90° (pivot). Možnost upevnění VESA dále zvyšuje flexibilitu a využijete ho především u více monitorových sestav, kdy hrany skoro bezrámečkových panelů na sebe parádně navazují. Technologie FlickerFree a Low Blue Mode přispívají ke zdravějšímu hraní, zejména pak ve večerních hodinách.

Oba modely obsahují G-Menu, hlavní softwarovou sadu AGON by AOC pro ovládání monitorů a dalších periferních zařízení AOC, která nabízí širokou škálu možností přizpůsobení. Čtyř směrný joystick poskytuje alternativní ovládání OSD.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz pro model QX: vynikající!

Shrnutí: AGON by AOC model AG275QX/EU je vynikající volbou pro hráče, protože jim bez problémů umožní ponořit se do hry, aniž by byli rušení nějakým blikáním, trháním nebo dalšími rušivými jevy. Vysoce hodnotíme až 170Hz obnovovací frekvenci. Líbilo se nám vybavení dostatečným množstvím propojovacích míst včetně hubu USB 1 na 4, snadnost ovládání pomocí známého logicky postaveného OSD, ovládací software AOC G-Menu je nyní jednotné pro všechny modely AOC a jeho výhodou je snadné ovládání a nastavování parametrů monitoru na jeho obrazovce. Tyto monitory se hodí i pro konzolové hraní. Jejich předností dále jsou: tenký rámeček, možnost výškového nastavení, praktická packa na zavěšení headsetu a režim pivot, který se tu a tam může i hodit…

Zveřejněno: 24. 02. 2023