Minirecenze: Monitor AOC CU34P2C

S cenou těsně pod hranicí deseti tisíc korun přichází na trh velmi zajímavý širokoúhlý zakřivený monitor AOC CU34P2C. Jeho úhlopříčka má úctyhodných 34 palců a jeho rozlišení je UWQHD (3440 × 1440) a poměr stran 21:9.

A když jsme se už pustili do vyjmenování parametrů tohoto zajímavého monitoru, dodejme, že pozorovací úhly jsou 178° v obou rovinách, obnovovací frekvence 100 Hz a doba odezvy 1 ms, takže dokáže nabídnou vhodné prostředí i pro neprofesionální hráče, jinak jeho oblast použití výrobce doporučuje pro domácnost a malou kancelář. Monitor je zajímavý i nabídkou propojovacích rozhraní: 2× HDMI 2.0, 1× DisplayPort 1.2, 1× USB-C s podporou DP a PD a 4× USB 3.2 rozbočovačem. Pro úplnost ještě zbývá dodat, že podsvícení je pomocí LED a použitý panel typu VA. Jas je 300 cd/m2 a kontrast dosahuje 3000:1.

Na stole

Co více dodat, vše bylo totiž napsáno. Zbývá ještě ohodnotit funkci Flicker Free, která využívá podsvícení stejnosměrným proudem, takže odpadá blikání panelu, což se může projevovat rušivými vodorovnými pruhy přes obrazovku. Pro ty, co si chtějí maximálně chránit zrak, je tu funkce omezující vyzařování modrého světla z panelu, známá jako Low Blue Light.

Monitor má vestavěné reproduktory 2× 3 W, které slouží k přenesení zvuku bez nutnosti instalovat externí sestavu. Upozorňujeme však, že jejich zvuk sice potěší, ale neovlhčí vás – dejme tomu, že vestavěné reproduktory umožňují přenos zvuku při komunikaci za pomoci online programů, zvládnou i filmy, ale hudba je na ně už příliš, zvuk je totiž poněkud plochý. Takže jsou tu, ale pokud budete chtít nějaký lepší zvuk, stejně koupi nějakého kvalitního zvukového systému neujdete. Oceňujeme existenci 3,5mm jacku, takže do monitoru připojíte sluchátka či náhlavní soupravu nebo zvukový systém, pokud není přímo připojen k počítači přes USB.

Šikula i elegán

Máme ještě poznámku k rozbočovačům USB. Ty jsou šikovně umístěny na boku monitoru, takže odpadá složité hledání, naklápění monitoru, pokud by byly umístěny vzadu, jak je to běžné u jiných značek. Vysoce hodnotíme i to, že jsou typu USB 3.2, takže přenos bez ztráty rychlosti je možný maximální možnou rychlostí.

Pokud pohlédnete na monitor, zjistíte, že jeho rámeček na bočních stranách a na vrchu je minimalistický, skoro jakoby ani nebyl. To je prima, protože pokud si zakoupíte dva nebo tři monitory, můžete je postavit vedle sebe, aniž by vám tato vskutku minimální mezera mezi zobrazovacími plochami nějak vadila.

Monitor hodnotíme i jako velmi esteticky provedený s ergonomickým ovládáním, kdy můžete na stojanu monitor pootáčet o 180° doprava nebo doleva nebo jej výškově nastavovat v rozmezí 150 mm. Ve všech případech jej od svislé roviny můžete odklonit o 23° dozadu nebo přiklonit o 5°k sobě.

Nastavení monitoru je možné z počítače pomocí aplikaci – a pokud jinak nedáte, je to OSD menu (On Screen Menu), které si vyvoláte stiskem joysticku a pohybujete se v něm a zatlačením na joystick volbu potvrdíte. Mezi podporovanými jazyky je samozřejmě čeština i slovenština. K dispozici kromě zmíněného programu pro nastavené monitoru (iMenu) je i zajímavý doplněk Screen, který rozdělí obrazovku na několik částí, a v každé z nich může být zobrazen jiný obsah.

Pokud byste potřebovali více údajů o monitoru, najdete informace zde.

Když to shrneme, tenhle monitor se nám líbil nejen po estetické stránce, ale i po stránce ergonomické a jeho obraz je jedním slovem velmi působivý.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající.

Shrnutí: Širokoúhlý prohnutý monitor AOC CU34P2C je skvělým doplňkem domácnosti i vynikajícím pomocníkem. Oceňujeme na něm barvy, jas i možnosti, které nabízí, například čtyřnásobný USB rozbočovač. Zvuk ale nepůsobí nijak dynamicky a evidentně mu chybějí basy, zvuk zní ploše, což ale při použití monitoru ke komunikaci online nemusí nijak vadit. Oceňujeme jeho ze tří stran bezrámečkové provedení i vysokou eleganci, která při umístění v pokoji rozhodně neurazí, právě naopak.

Zveřejněno: 12. 08. 2022