Minirecenze: Pozoruhodný monitor nejen do vaší kanceláře

Monitor s USB-C od Philipsu nese přesné označení 243B9H/00. První dvě čísla v jeho označení oznamují, že jde o čtyřiadvacetipalcový model, my ještě dodáme, že jeho rozlišení je Full HD (1920×1080 obrazových bodů) a je to model, který odlehčí vaši pracovní ploše od změti kabelů. Vše jde totiž přes jeden vodič, USB-C.

Ideálním pomocníkem bude, pokud jej připojujete k notebooku. Jde to jedním USB-C kabelem, který se postará u nositelných zařízení i o jejich dobíjení. Skvělý obraz zajistí IPS panel se širokými úhly sledování až 178°, a to samozřejmě platí i v režimu pivot, kdy si monitor můžete pootočit o 90°, tedy na výšku. To se hodí při práci se stránkovými dokumenty, ale samozřejmě, že se vhodnosti tohoto postavení obrazovky meze nekladou. Pokud hovoříme o panelu IPS, je jisté, že tyto displeje, IPS, obecně – ve srovnání s technologií panelů TN – poskytují pozoruhodně ostrý obraz se živoucími barvami, takže jsou ideální nejen pro fotografie, filmy a procházení internetu, ale lze je využít i pro profesionální aplikace, které vyžadují přesné barvy a konzistentní jas.

Co vás určitě osloví

Výklopná kamera je skryta za panelem a vyklopíte ji tehdy, když ji budete potřebovat – a i díky jí můžete využít možnost přihlášení pomocí funkce Windows Hello. Je to asi 3× rychlejší než odpudivé přihlašování pomocí hesla. Technologie Flicker-free společnosti Philips využívá nové řešení regulace jasu, snižuje blikání a sledování je pak komfortnější. Režim Philips LowBlue myslí na naše zdraví a s využitím inteligentní softwarové technologie škodlivé krátkovlnné modré světlo omezuje – laboratorními zkouškami se totiž došlo k závěru, že tak jako UV paprsky mohou poškodit vaše oči, podobně i krátkovlnné (modré) světlo může mít dlouhodobě vliv na váš zrak – a proto můžete zajistit, aby světlo vycházející z panelu, mělo omezené právě modré záření.

SmartErgoBase je základna monitoru zaměřená na ergonomii a pohodlí obsluhy. Pomáhá při nastavení displeje a zapojování kabelů, nastavit výšku zobrazovací plochy, úhel otočení, sklopení a převrácení zobrazovací plochy do polohy pivot. To vše proto, aby poloha plochy byla maximálně pohodlná a zmírňovala fyzickou námahu.

Dokáže i šetřit – a ne málo!

Co je ale překvapující a plně funkční, je regulace odběru energie. Power senzor detekuje, zda před obrazovkou někdo sedí – a pokud ne, sníží jas obrazovky. Firma tvrdí, že tak lze ušetřit až 80 % energie, což není zanedbatelné. Ostatně, přemýšleli jste někdy o tom, kolikrát vstanete od monitoru a ten na vás čeká, až se vrátíte z toalety, konzultace s manželkou, pomoci dětem s úkoly, od trouby, kde promazáváte kachnu, aby byla ta nejlepší, nebo v zaměstnaní chodíte vysvětlovat svá počínání do šéfovy kanceláře? Možná byste se divili, zkuste si psát, kdy jste vstali od monitoru a kdy jste se k němu vrátili. Fakt se budete divit, kolik toho nacouráte a jak dlouho za pracovní den monitor svítí zbytečně na plný jas. 

Dva vestavěné reproduktory sice nepatří mezí hvězdy při poslechu hudby, ale na filmy a běžné používání postačí. Pokud ale budete požadovat lepší a výkonnější zvuk, ve kterém nebudou citelně chybět basy, pak vám vřele doporučíme použít externí zvukový systém, třeba s podporou prostorového zvuku.

A nakonec, protože na obrázku můžete vidět, že monitor není vybaven jen jedním konektorem, vám prozradíme, že se můžete spolehnout na spolehlivá a vyzkoušená propojovací místa. Je jich tu hned několik: VGA (Analog), DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, už několikrát přemletý USB-C 3.2 první generace zaručí i možnost nabíjení připojeného notebooku výkonem až 65 W.

Kam s ním?

Tak. Hodí se i k vám domů? Zcela určitě, domů i do práce. Ideální stav je, když jste třeba student nebo obchodní cestující, který si vozí všechna důležitá data stále s sebou v notebooku. Když se náhodou objevíte doma nebo v práci před tímto monitorem, pochopíte, proč je tak skvělý. Kromě vynikajícího obrazu (čert vezmi na vaše ekonomické aplikace a psaní textů a laboratorních výsledků rezlišení UHD) vám nabídne nejjednodušší možnost připojení s podporou operačního systému. Šoupnete kablík USB-C do notebooku a máte vše na obrazovce, nebo na obrazovkách, samozřejmě, že Windows podporují i dvoumonitorové řešení. Takže, ano, za ty peníze (pod šest tisíc) to stojí.


Hodnocení DigitálbíDomácnosti.cz: Vynikající.

Shrnutí: Spolehlivý monitor s vynikajícím obrazem a s neuvěřitelně snadným připojením k přenosnému zařízení typu laptop nebo notebook. To dokáže dokonce i během připojení nabíjet (pokud o to nositelné zařízení stojí a umožňuje to). Oceníte i kvalitní sklopnou kameru, která usnadní přihlašování a pomůže při videohovorech či konferencích, spíše jako nouzové řešení pohlížíme na kvalitu vestavěného dvoukanálového sound systému.

Zveřejněno: 09. 03. 2022