Na Mendelově univerzitě vyroste nová generace odborníků na kyberbezpečnost

Na konci ledna týdenní počet kyberútoků na jednu českou organizaci překročil smutnou hranici 800 útoků. Za uplynulých 12 měsíců vzrostl celosvětový počet útoků na zdravotnictví o zhruba 37 % a v průměru každých 10 sekund se nějaká organizace stane obětí ransomwaru. Z alarmujících čísel jasně vyplývá, že kybernetická bezpečnost je kritickým oborem.

Kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies proto spolupracuje s Mendelovou univerzitou v Brně a v rámci bakalářského studia nabízí studentům předmět Bezpečnostní technologie (EBC-BT). Mendelova univerzita v Brně tak patří do prestižní společnosti více než 100 univerzit z více než 50 zemí, které jsou součástí celosvětového vzdělávacího programu Check Point SecureAcademy.

Garanty profesního programu Administrace IS/ICT jsou za Mendelovu univerzitu prof. Ing. Cyril Klimeš, CSc. a Ing. Jiří Balej, Ph.D. Za kyberbezpečnostní společnost Check Point povede výuku Peter Kovalčík, Regional Director, Security Engineering EE, který se podílel na řadě významných mezinárodních bezpečnostních projektů a je specialistou na firewally, IPS, DLP, prevenci hrozeb nebo nástroje pro analýzu bezpečnostních incidentů.

Studijní program Bezpečnostní technologie je zaměřen na praktickou výuku a studenti se mimo jiné naučí instalovat firewall, vytvářet a implementovat bezpečnostní zásady nebo nastavit bezpečný přístup k podnikovým datům. Naučí se také nainstalovat, konfigurovat a řešit pokročilé problémy v operačním systému Gaia, stanovit úroveň zabezpečení a reakce na incidenty, monitorovat provoz, vyhodnocovat a zastavit hrozby, nastavit pokročilé ochranné prvky a mnoho dalšího.

Check Point SecureAcademy je komplexní vzdělávací kyberbezpečnostní program pro univerzity. Studentům umožňuje vyzkoušet v praxi nejmodernější bezpečnostní technologie a připraví je na skutečné výzvy. Check Point v rámci svých vzdělávacích programů nabízí i herní prvky a různé hackerské výzvy nebo interaktivní hry na útočníky a bezpečnostní experty.

Úvodní obrázek: archiv Mendelovy univerzity v Brně

 

Zveřejněno: 04. 03. 2021