Pět méně známých faktů o záložních zdrojích (UPS)

V moderní společnosti se systémy záložního napájení (UPS) staly nedílnou součástí našeho života, protože záložní napájení je životně důležité téměř ve všech oblastech. Ale kolik toho skutečně víme o UPS a jejich výhodách? V tomto článku se tedy dozvíme 5 klíčových faktů o UPS, které nejsou běžně známé.

1. Automatická regulace napětí (AVR)

Mnoho lidí si koupilo systémy UPS hlavně proto, že mohou chránit a poskytovat záložní napájení pro zařízení během výpadku proudu. Existují však další problémy s napájením, jako je nestabilní napětí, které mohou také poškodit nebo vypínat vaše elektronická zařízení. Aby se tomuto druhu problému zabránilo, jsou některé systémy UPS navrženy s automatickou regulací napětí (AVR). Když je vstupní napětí příliš vysoké nebo nízké, AVR jej může regulovat a zajistit, aby výstupní napětí bylo v normálním rozsahu. To nejen chrání připojená zařízení před podpětím/přepětím, ale také pomáhá prodloužit životnost baterie UPS.

2. Vliv baterií

Baterie jsou kritickými součástmi systému UPS, ale zároveň jsou spotřebním zbožím. Jejich životnost je ovlivněna mnoha faktory, jako je stárnutí, teplota, kvalita elektrické energie a doba úplného vybití. Pokud jsou například baterie UPS skladovány nebo pracují při teplotě vyšší než 25 °C, mohou časem ztrácet účinnost a mít kratší životnost. V důsledku toho je důležité udržovat baterie ve správných podmínkách, pokud chcete, aby vaše UPS byla v dobrém stavu.

3. Kompatibilita s generátory

Generátory se často používají v oblastech, kde výpadky proudu trvají déle nebo se vyskytují častěji. Zároveň jsou také široce používány v aplikacích datových center. Proč se ale doporučuje používat systémy UPS spolu s generátory? Má to mnoho výhod. Například při přerušení dodávky proudu může systém UPS překlenout výpadek napájení a udržet vaše zařízení v chodu a zároveň poskytuje překlenovací dobu pro spuštění generátoru. Pokud navíc online UPS s dvojitou konverzí pracuje s generátorem, může poskytnout nejlepší kvalitu energie bez ohledu na stav napájení generátoru.

4. Úspora energie

V reakci na rostoucí náklady na energii a růst ekologického povědomí po celém světě nabízí některé systémy UPS patentovanou technologii GreenPower UPS, která zlepšuje provozní účinnost a eliminuje zbytečné ztráty energie. Celkově mohou systémy UPS snížit svou spotřebu energie až o 93 % a pomoci uživatelům ušetřit peníze na účtech za elektřinu.

5. Správa v cloudu

Centralizovaná vzdálená správa je v dnešní době důležitá v mnoha průmyslových odvětvích, ale pro implementaci obvykle vyžaduje čas a zdroje. S cloudovým řešením je vzdálená správa systémů UPS velmi snadná. V případě CyberPower mohou uživatelé připojit systémy UPS ke cloudu prostřednictvím softwaru nebo přídavné karty Remote Cloud Card. V cloudové platformě lze kdykoli sledovat UPS z různých míst prostřednictvím webového portálu nebo mobilní aplikace.

Shrnuto

Systémy UPS mohou poskytovat nejen záložní napájení při výpadku proudu, ale také zvýšit ochranu napájení, lze vyměnit jejich baterie za provozu, propojit je ke generátoru napětí a ovládat je i z mobilu. Nabízí samozřejmě i další možnosti, ale o nich se dozvíte příště.

Fota: CyberPower

Zveřejněno: 30. 06. 2023