Test chytrých hodinek tří zcela rozdílných segmentů

Postavili jsme vedle sebe zástupce tří zcela rozdílných segmentů chytrých hodinek. A světe div se, všechny testované modely nás zaujaly – a to především z pohledu cena/výkon. Canyon Barberry SW-79, Apple Watch SE 2. generace a Garmin Venu 2 Plus si tak zcela jistě své zákazníky najdou.

Je libo za málo peněz hodně muziky? Nebo třeba atraktivní jablko nabušené funkcemi, či snad sportovní extraligu za poměrně slušný peníz? V naší recenzi se dozvíte vše podstatné.

Canyon Barberry SW-79: Základní výbava za skvělou cenu

Značka Canyon se na našem trhu prosazuje poměrně levnými produkty, a pokud uvažujete právě o chytrých hodinkách, za které nechcete utratit velké peníze, pak je možná model SW-79 tím, nad kterým budete přemýšlet. Vyplatí se vůbec pořizovat si hodinky, které stojí okolo 1.400 korun? Popravdě řečeno ano, model SW-79 totiž nabízí řadu zajímavých funkcí, se kterými si řada začínajících nebo nenáročných uživatelů vystačí.

Ale popořadě. Co určitě zaujme, je design hodinek. Jejich hranaté tělo nápadně připomíná Apple Watch, obzvláště pak v černé barvě. Příjemně překvapí i první nasazení hodinek na ruku, jsou totiž velmi lehké, podle výrobce váží jen 47 gramů. Co se týče materiálu, nečekejte žádné zázraky, hodinkám dominuje plast, ale plusem je kovový obvod pouzdra, který zajišťuje jakousi ochranu ciferníku. Gumový řemínek se dobře zapíná, což se třeba nedá říci o níže testovaných Apple Watch SE, které mají opravdu zvláštní systém zapínání a je třeba si na něj zvyknout. Jakmile máte hodinky na ruce, ani o nich nevíte.

Dotykový 1,7palcový displej s rozlišením 240×280 pixelů odpovídá ceně. Není tak jemný jako u prémiovějších modelů, na druhou stranu mu není co vytknout. Ovládá se jednoduše a na pokyny reaguje celkem svižně. Co se týče menu a ovládání, i zde je patrná inspirace Applem, a to nejen z hlediska boční otočné korunky, ale primárně budete nejspíše využívat dotykové ovládání. Menu v hodinkách je přehledné a v podstatě intuitivní.

Běžné základní funkce, jako je ukazatel času, budík nebo třeba kalendář, doplňují jednoduché aplikace podporující zdravý životní styl. Zejména oxymetr nebo senzor tepu jsou v takto levném modelu nečekané. Senzor tepu ukazuje vcelku přesně, zhruba stejně jako Apple Watch SE. To se ale nedá říci o krokoměru, v případě Canyonu nás ukazatel překvapil tím, jak „předbíhá“. Nutno dodat, že žádný krokoměr neukazuje přesně, ale zde byl výsledek opravdu nadhodnocený minimálně o 20 %, což se v případě dražších testovaných modelů nestalo. Monitorovat však můžete daleko více pomocí režimů spánek, jóga, cyklistika, fitness nebo dokonce skákání přes švihadlo. Docela dobře funguje i výpočet spálených kalorií. Velký plus pak představuje dlouhá výdrž baterie, jsou to až stovky hodin (během testu se nám nevybily) – výrobce jich udává 600.

Canyon Barberry SW-79 mají vlastní integrovaný operační systém a s vaším mobilem je můžete párovat přes Bluetooth nebo pomocí aplikací Google Fit a Apple Health. Nepočítejte však, že poslouží jako prodloužená ruka telefonu, jako třeba Apple Watch. Hodinky upozorňují na notifikace, nicméně reagovat na ně musíte na telefonu. To je ale v podstatě jediné omezení, se kterým se tak nějak v této cenové relaci počítá. Chcete-li levný přístroj, Canyon SW-79 je jasnou volbou, stejně tak pro všechny, kteří s chytrými hodinkami zatím nemají žádnou zkušenost a nepotřebují hromadu funkcí, které by stejně nevyužili.

 

Porovnání vzhledu hodinek Apple Watch SE a Canyon Barberry SW-79.

Apple Watch SE 2022: Když jablko nepadá daleko od iPhonu

Apple Watch SE 2. generace byly představeny v loňském roce. Přemýšleli jsme, kdo je cílovým zákazníkem tohoto produktu. Ano, jablíčkáři. Ale kteří? Jste to i vy? Pokud budeme předbíhat, jsou to, jak už z označení modelové řady vyplývá, majitelé modelu iPhone SE, ale samozřejmě to není podmínkou. Vzhledem k příznivé ceně, která se pohybuje okolo 7.000 Kč, zcela jistě zaujmou i majitele prémiovějších iPhonů. A mají čím.

Nové Apple Watch SE jsou vybaveny čipem S8 a oproti předchozí generaci jsou o dost rychlejší (výrobce udává 20 %), zároveň jsou také o několik tisíc levnější než vlajková loď Series 8. A to jsou pádné důvody, proč o SE uvažovat.

Co se týče funkcí, ty základní asi nikoho nepřekvapí a ani není třeba je zde nějak obšírněji rozepisovat. Budík zůstane budíkem, krokoměr je celkem přesný. Vzhled je také jasný. Apple Watch mají pěkné hranaté tělo s korunkou a čistým OLED 1,78 palcovým displejem, který je dobře viditelný i na slunci. Jsou lehké, na ruce nijak nepřekáží, jen si musíte zvyknout na poněkud zvláštní zacvakávací zapínání. Potěší i velká možnost personifikace ciferníku, jelikož můžete vybírat z velkého množství stylových motivů. Menším minusem je však skutečnost, že displej Apple Watch SE nezůstává neustále aktivní.

Z nových funkcí zaujme detekce nárazu s možností okamžitého zavolání záchranářů a vámi zvolených nouzových kontaktů, což se hodí například při autonehodě. Potěší i dlouhá výdrž baterie, a to díky režimu úspory energie, nicméně při běžném používání počítejte s dobíjením na denní bázi. S tím v Silicon Valley počítali a bezdrátové nabíjení je i u tohoto základního modelu standardem.

Funkce jako například sledování spálených kalorií, měření kvality spánku, teploty či měření srdečního tepu jsou užitečné, a dokonce i velmi přesné, přestože nejde o certifikovaný zdravotnický výrobek. Co ale dělá z těchto hodinek skutečně vítaného pomocníka, je samozřejmě propojení s vaším jablečným telefonem – můžete přijímat hovory, psát zprávy i maily nebo používat Siri. Nejste tedy nijak omezeni jen na příjem notifikací, ale hodinky aktivně využijete jako prodlouženou ruku telefonu, která je prachuvzdorná a voděodolná. Samozřejmostí je i Apple Pay a GPS.

Apple Watch SE 2. generace představují vyšší střední třídu na poli chytrých hodinek. Pro jablíčkáře jde o zlatou střední cestu, kterou ocení buďto ti, kteří si pořizují vůbec první Apple Watch, anebo přecházejí ze zastaralého modelu Apple Watch 3. Oproti vyššímu modelu Apple Watch 8 postrádají již zmiňovaný always-on displej a některé fitness nebo zdravotní funkce, jako třeba EKG. Oba modely však běží na nejnovějším watchOS 9.

Garmin Venu 2 Plus: Sporťák každým coulem

Hodinky Garmin Venu 2 Plus představují zcela diametrální pohled na chytré hodinky. V tomto případě je zaměření úplně jasné. Cílovou skupinou jsou sportovci a aktivní lidé se zájmem o vyspělé technologie. AMOLED displej o velikosti 1,3 palce s rozlišením 416×416 pixelů je čitelný za každých okolností, a to vždy velmi jasně. Samozřejmostí je voděodolnost a velmi robustní sklo, které vydrží kdejaký náraz. Oproti svým předchůdcům dostali navíc jednu zásadní funkci, a sice telefonování prostřednictvím vlastního mikrofonu a reproduktoru.

Jakkoliv dobře fungují výše testované Apple Watch SE jako prodloužená ruka telefonu, stále jste omezeni na iPhony. U Garminu toto omezení samozřejmě padá a hodinky si můžete spárovat jak s iPhonem, tak s telefony běžícími na Androidu. Lze tak volat či textovat bez omezení, a to i za podpory hlasového asistenta, nebo poslouchat muziku přímo z hodinek.

Chytré hodinky Garmin Venu 2 Plus působí na první pohled robustně, ale na ruce jsou lehké jako pírko. Váží totiž jen 51 gramů. A z ruky je nemusíte sundat poměrně dlouhou dobu. Zaměříme-li se na výdrž v režimu chytrých hodinek, tím hlavním faktorem ovlivňujícím dosaženou hodnotu bude samotný Amoled displej a jeho nastavení. Výrobce udává výdrž na jedno nabití až deset dní. Tato hodnota je sice reálná, ale ve velmi úsporném režimu používání jak displeje, tak celých hodinek. Při komfortním nastavení funkcí i displeje (nízký, ale stále dostatečný jas, notifikace zpráv a hovorů, celodenní monitoring pohybu, tepu a spánku, zhasínání displeje s delší prodlevou a cca dvě hodiny aktivity se zapnutou GPS) se dá dostat na slušných šest dní.

Co se týká sportovních aktivit, je výběr opravdu bohatý jak pro vnitřní, tak venkovní sporty. Monitorovat můžete například aktivity jako je cyklistika, plavání, turistika, fitness, lyžování, golf, veslování nebo běh. Každou aktivitu lze upravit a nastavit tak, aby vyhovovala právě vám. Nastavit můžete zobrazené údaje na displeji, různá upozornění, limity atd. Hodinky také umožňují sledovat příjem tekutin během sportu, měřit saturaci pomocí oxymetru, monitorovat zásoby energie vašeho těla či měřit tep. Samozřejmostí je i monitoring spánku, krokoměr nebo sledování menstruačního cyklu. Standardem už je i bezkontaktní placení pomocí aplikace Garmin Pay, která je komfortní, bezpečná a její aktivace vám v aplikaci Garmin Connect nezabere víc než 5 minut.

Shrnutí

Měli jsme možnost vyzkoušet si tři zcela rozdílné typy chytrých hodinek. Základní model Canyon Barberry SW-79 tak trochu klame tělem, připomíná Apple Watch, ale disponuje jen základními funkcemi. Na druhou stranu dobře poslouží nenáročným uživatelům, třeba jako startovací gadget pro vyzkoušení prvních chytrých hodinek. Pokud vezmeme v úvahu pořizovací cenu, v podstatě jim nemáme co vytknout. Apple Watch SE nás ničím nepřekvapily. Pro jablíčkáře, kteří nechtějí utrácet za vlajkovou loď v podobě Apple Watch 8, jsou nové SE jasnou volbou. Je u nich jistota dlouhé podpory v podobě aktualizací a symbióza s iPhonem je perfektní. Kromě absence always-on displeje mohou směle konkurovat těm nejlepším hodinkám. Garmin Venu 2 Plus představují vysoce odolné chytré hodinky s řadou sportovních funkcí, které lze velmi dobře párovat s telefonem. Díky možnosti Bluetooth volání se z nich stal skvělý kompromis mezi smartphonem na zápěstí a ultimátním sport trackerem, který využijete jak při každodenním nošení do práce, tak při sportovním tréninku.

Zveřejněno: 23. 03. 2023