TP-Link Archer AX73: Maximální rychlost a široké pokrytí

Společnost TP-Link uvedla AX5400, dvoupásmový gigabitový Wi-Fi 6 router TP-Link Archer AX73, který přináší výrazné navýšení rychlosti domácí sítě a široké pokrytí domácnosti.

Novinka podporuje nejnovější standard Wi-Fi 6 (802.11ax) s 4×4 HT160, což znamená rychlejší současné provádění více on-line akcí najednou – ať už se jedná o prohlížení webových stránek, streamování nebo stahování. Maximální rychlost totiž dosahuje 5400 Mb/s, což vystačí na streamování videa, hraní on-line her a stahování, a to i na více zařízeních současně. Bez prodlevy můžete souběžně streamovat i několik videí v rozlišení 8K! Souběžný přenos probíhá v šesti datových tocích a čtvrtinu rychlosti navíc přidává i modulace 1024-QAM. Upozorňujeme však na to, že úzkým hrdlem není router samotný, ale rychlost připojení místa, kde je použit, k internetu.

Router nabízí podporu efektivnější modulace OFDMA nebo technologie MU-MIMO, jež obě snižují zahlcení sítě a zvyšují průměrnou propustnost na čtyřnásobek (oproti předchozím standardům). K routeru tak lze souběžně připojit až 200 koncových zařízení. Širší pokrytí je umožněno i díky šestici externích antén v kombinaci s modulem FEM či technologií Beamforming, tedy modelování paprsku.

O vše se po hardwarové stránce stará tříjádrový procesor taktovaný na frekvenci 1,5 GHz, který je základem spolehlivého a vysokého výkonu.

Chytrá konstrukce nabízí lepší odvětrávání – vzniká tak méně tepla, díky čemuž může celý router fungovat na plný výkon bez přehřívání. Na povrchu routeru, který simuluje brnění, se nacházejí lichoběžníkové tvary s celkovou plochou o velikosti 162 cm², která je určena právě k odvodu přebytečného tepla.

Všechno pak chrání technologie TP-Link HomeShield s pokročilým zabezpečením pro neomezený počet klientů, která přináší například ochranu před DDoS útoky, robustní funkce rodičovské kontroly nebo ochranu zařízení IoT. Tento bezpečnostní software je dodáván od společností Avira.

Pokud chcete s pomocí routeru TP-Link Archer AX73 vytvořit flexibilní a komplexní síť pro celou domácnost, není to problém. Zařízení je totiž připraveno na zapojení do meshového systému díky podpoře technologie TP-Link OneMesh, která výrazně redukuje výpadky a prodlevy ve chvílích, kdy se svými koncovými zařízeními přecházíte mezi jednotlivými zdroji signálu – například právě routerem, případně opakovačem.

Již samozřejmostí je pak jednoduchost nastavení prostřednictvím webového rozhraní nebo skrze mobilní aplikaci Tether, jež je dostupná v češtině pro platformy Android i iOS. Router můžete využít nejen k bezdrátovému, ale také ke kabelovému připojení díky čtyřem gigabitovým LAN portům. S jejich pomocí pak snadno připojíte třeba i NAS k vaší síti. Kromě LAN portů na těle přístroje nalezneme i gigabitový WAN port nebo rozhraní USB 3.0 například pro sdílení souborů.

https://www.tp-link.com/cz/home-networking/wifi-router/archer-ax73/

Router můžete zakoupit na e-shopu Electro World, nebo pokud nevíte jak na to, stačí zavolat na 210 012 800, kde vám s tím poradí, případně vyplní objednávku.

 

Zveřejněno: 14. 01. 2021