Ve Windows v březnu na sebe upozornil malware AsyncRAT, jeho prostřednictvím spustí útočníci i DDoS útok

V březnu se na přední místa statistiky pro operační systém Windows v Česku dostal trojský kůň AsyncRAT. Doplnil tak stabilní spywary Agent Tesla a Formbook.

Nejvíce detekovaným škodlivým kódem pro operační systém Windows v Česku byl v březnu opět spyware Agent Tesla, přestože počet jeho detekcí oproti předchozímu období poklesl. Doplnil ho opět spyware Formbook. Ani jeden ze zástupců spywaru, který patří mezi největší rizika pro naše přihlašovací údaje, však necílil přímo na Česko. Na předních místech pravidelné statistiky se v březnu objevil také trojský kůň AsyncRAT. Uživatelé stáhnou tento malware většinou ve formě škodlivého programu, který může přes server útočníků posléze stahovat celou řadu doplňkových pluginů s různými škodlivými funkcemi. Ty mohou útočníkům napomáhat v krádeži našich údajů, monitorování našeho chování na internetu nebo jim pomoct s dalšími útočnými kampaněmi, například s útoky typu DDoS. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET.

Zatímco spyware Agent Tesla v březnu utlumil svou aktivitu, spyware Formbook se nadále objevuje ve zhruba stejném objemu zachycených případů. V březnu se pak na předních místech statistiky nově objevil trojský kůň AsyncRAT.

„Spyware Agent Tesla se v březnu neobjevil v žádné větší útočné kampani a ani přílohy snázvy včeštině tentokrát nebyly výrazněji zastoupeny vzachycených detekcích nejčastěji vidíme, že se útočníci stále snaží uživatele zmást přílohami snázvy poptávka nebo děkovný dopis. Jedná se však o případy, se kterými se mohli čeští uživatelé setkat již vminulých měsících. Spyware Formbook se objevil ve velké kampani z11. března, ale i vjeho případě byly česky přeložené názvy příloh pouze ojedinělým jevem, shrnuje vývoj kybernetických hrozeb na platformě Windows vČesku Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce společnosti ESET.

„Trojský kůň AsyncRAT je po malwaru Rescoms zminulého měsíce dalším novým škodlivým kódem na předních místech statistiky kyberhrozeb vČesku. Jedná se o běžného trojského koně typu RAT, tzv. Remote Access Trojan. Jakmile se jednou dostane do systému, umožní útočníkům nad ním získat vzdálenou kontrolu. Jeho zdrojové kódy jsou veřejně dostupné na internetu a každý si je tak může stáhnout a upravit si škodlivý kód pro své účely. Proto má tento malware řadu různých variant srůznými funkcemi pro krádeže citlivých údajů, monitorování našeho chování nebo zneužití našeho počítače kdalším útokům, dodává Jirkal.

Spyware Agent Tesla se vbřeznu nejčastěji objevoval vpříloze RFQ_C3682402292141.exe, vmenším počtu také v přílohách Poptavka 00413_pdf.exe nebo děkovný dopis.docx.exe. Spyware Formbook se nejčastěji ukrýval vpříloze snázvem RFQ RT1120 #10324.exe. Ani trojský kůň AsyncRAT se neobjevil v příloze s názvem v češtině nejčastěji jsme na něj mohli narazit vpříloze BL109533.exe.

Různé funkce modulů, různé formy zneužití

Trojský kůň AsyncRAT funguje v podobě základního programu, kterým útočníci infikují systém oběti. Program je pak závislý na serverech útočníků, znichž stahuje moduly (pluginy) srůznými funkcemi. Útočníci tak mohou stále vyvíjet nové funckionality a na dálku přes své servery je poskytovat základnímu škodlivému programu ke stažení.

„Trojský kůň AsyncRAT je nebezpečný právě rozsahem možných funkcí, které mohou útočníci průběžně vyvíjet a svůj útok tak přizpůsobovat, aniž by museli znovu vymýšlet cesty, jak dostat škodlivý kód kuživatelům. Jednotlivé funkcionality se poté instalují prostřednictvím různých pluginů. Mezi základní funkce patří například vzdálené monitorování a zaznamenávání obrazovky našeho zařízení, nahrávání pomocí webkamery, manipulace se soubory, zaznamenávání stisků kláves na klávesnici nebo krádež hesel a souborů cookies z prohlížečů Chrome či Firefox,“ vysvětluje Jirkal.

Dále mohou pluginy trojského koně AsyncRAT obsahovat i pokročilé funkce pro komplexnější typy útoků. Mezi ně patří například spuštění .NET kódu, možnost těžit kryptoměnu XMR (Monero) nebo tzv. seedování torrentů, tedy šíření torrentu súčelem udržet ho dostupný ke stažení. Jednou z dostupných funkcí je ale také možnost spustit útok typu DDoS, který je například vposledním roce velmi častým typem útoku na veřejné instituce v České republice.

Škodlivý kód se nemusí projevit ihned po stažení do počítače

Sohledem na skutečnost, že se trojský kůň AsyncRAT šíří podobně jako spyware přílohami e-mailů, bezpečnostní specialisté uživatelům doporučují opatrně zacházet spříchozími e-mailovými zprávami. Obzvláště na pozoru by se měli mít před těmi, které přijdou bez předchozí komunikace zneznámé adresy a budou obsahovat jen strohé nebo žádné další informace. Vtakových e-mailech bychom nikdy neměli otevírat přiložené přílohy ani klikat na odkazy.

„Před pokročilejšími škodlivými kódy může uživatele a uživatelky vždy nejspolehlivěji ochránit především bezpečnostní software. Dnešní digitální komunikace je již tak všudypřítomná a probíhá vtakovém objemu, že například zaměstnancům firem, kteří denně pracují sdesítkami e-mailů obsahujícími různá obchodní potvrzení, se může bohužel stát, že jeden nebezpečný e-mail přehlédnou a domněle neškodnou přílohu otevřou. Dostatečně varovná by měla být i ta skutečnost, že trojského koně AsyncRAT stačí stáhnout do počítače jen jednou. Díky dodatečným pluginům pak mohou útočníci zahájit celou řadu škodlivých činností nebo zneužít váš počítač kdalším útokům až po nějaké době a na dálku. Obezřetnost je tak více než na místě, uzavírá Jirkal zESETu.

Moderní bezpečnostní program nabízí uživatelům kromě klasické antivirové ochrany i celou řadu pokročilých funkcí a nástrojů. Chrání počítač nejen vreálném čase i před nejnovějšími hrozbami, ale může obsahovat i virtuální privátní síť VPN nebo správce hesel, specializovaný program, který hesla uchovává vzašifrované podobě a účinně je tak chrání před spywarem a password stealery.

Nejčastější kybernetické hrozby pro operační systém Windows v České republice za březen 2024:

1.            MSIL/Spy.AgentTesla trojan (11,29 %)

2.            Win32/Formbook trojan (7,36 %)

3.            MSIL/AsyncRAT trojan (6,97 %)

4.            VBS/Agent.RSN trojan (6,91 %)

5.            VBS/Agent.QMG trojan (6,01 %)

6.            Win32/Rescoms trojan (3,41 %)

7.            MSIL/Agent.WTJ trojan (2,65 %)

8.            Win32/PSW.Fareit trojan (2,21 %)

9.            MSIL/Spy.Agent.AES trojan (1,61 %)

10.         PowerShell/Agent.BLP trojan (1,03 %)

Zveřejněno: 16. 04. 2024