Wi-Fi 6E: Vyplatí se vám nový standard?

TP-Link se chystá na trh již brzy uvést první produkty, které plní standard Wi-Fi 6E. Tento nejnovější standard se s velkou slávou objevil na veletrhu CES v Las Vegas. Vyplatí se přechod na něj?

Wi-Fi 6E v podstatě rozšiřuje stávající standard Wi-Fi 6 (802.11ax). Oproti Wi-Fi 6 však Wi-Fi 6E přináší velkou novinku v podobě třetího, nezahlceného frekvenčního pásma 6 GHz, které můžete využívat pro datově náročné online operace, například rozšířenou a virtuální realitu, streamování videa v 8K rozlišení nebo hraní nejnovějších on-line herních titulů.

Wi-Fi 6E potřebujeme především proto, že stávající frekvenční pásma 2,4 GHz a 5 GHz jsou nyní již příliš zahuštěná. Kromě toho je samozřejmě komplikací i rostoucí počet zařízení připojených k bezdrátové síti.

Nový standard se vám vyplatí, pokud je s tímto standardem kompatibilní i vaše koncové zařízení (respektive více koncových zařízení). Jestliže jste jen nedávno kupovali vybavení pro Wi-Fi 6, potom 6E nejspíš nevyužijete, protože neprovádíte-li některé z výše uvedených náročných on-line aktivit, není rozdíl až tak patrný. První kompatibilní síťová zařízení však budou už letos. Za zmínku stojí například router TP-Link Archer AXE75, který využívá právě uvolněné 6GHz pásmo!

Zveřejněno: 28. 02. 2022